Bloomberg: A francia Vincivel együtt vásárolná meg a magyar kormány a budapesti repülőteret

2023. november 13. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány a francia Vinci Airporttal együtt dolgozik a Budapest Airport megvásárlásának tervén, így francia segítséggel valósulhat meg Orbánék terve, hogy állami tulajdonba kerüljön a reptér – írja a Bloomberg az ügyet ismerő informátorokra hivatkozva.

A Bloomberg információi szerint a Vinci jelentős, akár 49%-os kisebbségi részesedést is szerezhet a vásárlásból, a megállapodás azonban még nem született meg, a tárgyalások is meghiúsulhatnak. 2021-ben, egy sikertelen vásárlási kísérletnél a reptér értékét mintegy 4,4 milliárd euróra becsülték.

A lap azt írja, a magyar állam 51%-ot szeretne a reptérből, a fennmaradó részt pedig egy üzemeltetőnek adnák át.

Ugyanerről korábban a Telex egyik forrása is beszélt, aki azt mondta, hogy a felállás pikantériája, hogy a külföldi partner (vagyis jó eséllyel a Vinci) kisebbségi tulajdonos lesz, de a tulajdoni arány fölötti finanszírozással szállna be.

A Vinci még szeptemberben került a Budapest Airport állami megvásárlásának történetébe, amikor a VSquare hírlevelében arról írtak, hogy francia partnerrel szövetkezve venné meg a magyar kormány a repteret. Az már hivatalos volt ekkor is, hogy a magyar állam egy eddig meg nem nevezett külföldi reptér-üzemeltetővel tett ajánlatot a német AviAlliance felé a Budapest Airport megvételére. Ez a partner lenne tehát a Vinci Airports, amely rengeteg repteret üzemeltet a világ 13 országában. Hogy pontosan hol, az itt követhető, a térképen többek között francia, szerb, amerikai, brazil, portugál, mexikói, kambodzsai, dominikai, chilei és japán repterek is láthatóak.

A Bloomberg egyik informátora, aki részt vesz a tárgyalásokban is, elmondta, hogy a jelenlegi cél, hogy év végéig sikerüljön az ügyben megegyezni. A reptér megvásárlásának célja, hogy a kormány növelni tudja az állam által irányított gazdasági tőkét.

A német repülőtér-üzemeltető cég, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Vinci képviselője sem nyilatkozott a lapnak az üzletről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!