Orbán Viktor megszerette a franciákat, a Budapest Airportot is velük veheti meg

2023. szeptember 14. – 19:52

Orbán Viktor megszerette a franciákat, a Budapest Airportot is velük veheti meg
Üdvözlet felirattal ellátott kordonok a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Francia partnerrel venné meg a magyar kormány a ferihegyi repteret. A tranzakció ugyan még nem biztos – december elejéig csak szándék –, de mindenképp feltűnő, hogy egyre több a magyar–francia kooperáció. A franciák üzletet, a magyarok ezenkívül szalonképes uniós barátot is szeretnének.

Hirtelen egyre több hazai üzletben bukkannak fel francia cégek. A kapcsolat mindkét oldalnak fontos, ezért nehézsúlyú politikusok és üzletemberek is igyekeznek élére állni az új barátkozásnak. A Framatome nukleáris, illetve a Veolia energetikai aktivitása után a kelet-közép-európai régió politikai és gazdasági híreivel foglalkozó VSquare hírlevél szerint

a kormány a francia Vinci Airportsszal szövetkezne a Budapest Airport megvételére.

Mindezt a Telex forrásai egyértelműen nem erősítették meg, de volt, aki maga is francia partnerről hallott, más a készülő tranzakció struktúrájáról rendelkezett információkkal.

Az már hivatalos, hogy a magyar állam egy eddig meg nem nevezett külföldi reptér-üzemeltetővel tett ajánlatot a német AviAlliance felé a Budapest Airport megvételére. Ez a partner lenne tehát a Vinci Airports, amelynek rengeteg reptere van a világ 13 országában. Hogy pontosan hol, az itt követhető, a térképen többek között francia, szerb, amerikai, brazil, portugál, mexikói, kambodzsai, dominikai, chilei és japán repterek is láthatóak.

Jönnek a franciák

A politikában hirtelen nagyot tud fordulni a világ. Korábban a magyar–francia politikai és gazdasági kapcsolatok hűvösek voltak. A rendszerváltás után a magyar piacra beözönlő francia cégek nem lettek túl népszerűek, a cafeteria, az építőipar és az energiavállalatok később többnyire kiszorultak, távozni kényszerültek, és ellentétben például a német cégek távozásával, ezek nem is voltak mindig békés búcsúzások, sokszor kezdődtek pereskedések.

Az elmúlt hónapokban azonban mintha mindez megváltozott volna. A kormány a francia Framatome-mal írt alá nukleáris megállapodást, ráadásul a kormányzati kommunikációban is a francia cég lett Magyarország barátja, a német politikusokat és a blokkolt Siemens Energyt pedig gyakran ostorozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az energiaszektorban eközben jobboldali körök kezdtek el közösködni a francia Veoliával, amely szinte saját megújuló energiás pályázati kiírást is kapott az államtól. Ha továbbra is a németekkel állítjuk szembe a franciák helyzetét, a német E.ON sem ellenség, de azért ilyen hátszelet nem kapott.

Orbán Viktor miniszterelnök és a francia Veolia cég delegációjának vezetője, Antoine Frérot elnök-vezérigazgató a Karmelita teraszán 2021. március 23-án. A két fél a cég magyarországi terveiről és további erőmű-beruházásairól egyeztetett – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök és a francia Veolia cég delegációjának vezetője, Antoine Frérot elnök-vezérigazgató a Karmelita teraszán 2021. március 23-án. A két fél a cég magyarországi terveiről és további erőmű-beruházásairól egyeztetett – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A legújabb hírek szerint pedig a német AviAlliance, a Budapest Airport egyik tulajdonosa kapott most ajánlatot a magyar kormánytól és a francia Vinci Airportstól.

A repülőtér-deal

A VSquare hírlevelében szereplő, a budapesti reptér felvásárlásáról információkkal rendelkező forrás szerint tehát a francia Vinci Airports lesz a magyar állam partnere a vásárlásban. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cége, 13 országban 65 repülőteret működtet. A hírlevél szerint Orbán eredetileg EU-n kívüli – kínai, katari – partnerekben gondolkodott, de nyugati nyomásra ezt el kellett vetnie. A szeptember 13-i kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter maga is arról beszélt, hogy Kínának nincs köze a vételhez.

A felek összehozásában állítólag a francia diplomácia is intenzíven részt vett. A felállás érdekessége, hogy a külföldi partner (vagyis jó eséllyel a Vinci) kisebbségi tulajdonos lesz, de a tulajdoni arány fölötti finanszírozással szállna be

– hallottuk.

Ugyanakkor semmiképpen sem járna a francia partner rosszul, üzemeltető partner lenne, menedzsmentjogot is kapna. Állítólag a vételár látszólag nem lesz magas, de a hitelek átváltásával azért így is az iparági sztenderdek felett fizetnének a vevők. A Telex olyat is hallott, hogy maga a megállapodás már gyakorlatilag az árról is megvan, a nyitott pontok inkább csak a fizetési ütemezésről és feltételekről szólnak. Egyik forrásunk december eleji dátumot emlegetett, amikor a menetrend szerint a végleges elköteleződést meg kell tenni (ami csak részben jelenti azt, hogy fizetni is kellene már a vevőnek, de a külföldi partnert is legkésőbb akkor meg kell nevezni).

Francia és magyar fordulat

Az utóbbi hetekben hirtelen több szektorban is erősödő francia–magyar együttműködésnek voltak előzményei. Mint hallottuk, a francia Framatome francia kormányzati támogatással már jó ideje érdeklődve figyelte a paksi eseményeket, ajánlkozott, anyagok is születtek a lehetséges kooperációról, de amíg Pakson kizárólag az orosz partner (vagyis a Roszatom) volt előtérben, addig a francia szál magyar oldalról eddig nem volt olyan fontos.

A magyarok, azaz a kormány, a Paksi Atomerőmű és a Hunatom nevű cég azért már egyeztettek a franciákkal, például egy korábbi Nukleáris Világfórumon volt egy személyes találkozó, illetve Magyarországon alá is írtak egy képzési együttműködést is.

A nagypolitika viszont ekkor még nem volt igazán támogató, Emmanuel Macron francia elnök viszonya rossz volt Orbán Viktorral. Nem is alaptalanul, az MKB (ma MBH része), vagyis egy részben Mészáros Lőrinchez köthető bank, Marine le Pent, Macron szélsőjobboldali kihívóját hitellel is támogatta. Aztán mégis sikerült javítani a kapcsolatokat – erről korábban itt írtunk bővebben.

Egy francia hölgy besegített

A kapcsolatok enyhülésében a francia politika egyik nagyágyúja, az egy ideig Budapesten dolgozó Pascale Andréani is besegített. Andréani korábban az ENSZ-ben, az OECD-nél, majd NATO-nagykövetként is képviselte Franciaországot, aztán Franciaország budapesti nagykövete lett, és rendkívül aktív volt. „A nagykövet tollából” címmel még könyvet is írt a magyar–francia történelmi és kulturális kapcsolatokról.

Majd szolgálati ideje után az említett Framatome-hoz igazolt, ahol dedikált feladata lett, hogy magyar ismereteivel segítse a kétoldalú kapcsolatokat. Viszont, mint említettük, a magyar–francia kapcsolat hűvös volt, ahogy Orbán Viktor nyíltan Marine Le Pent támogatta, úgy Emmanuel Macron sem tagadta, hogy a magyar ellenzékkel szimpatizál.

2021. december 13-án aztán Emmanuel Macron Budapesten járt, egy számára emlékezetesen zaklatott napon többek között meglátogatta Heller Ágnes sírját a Kozma utca temetőben, majd a Csaba utcai francia követségi rezidencián fogadta a hazai ellenzék képviselőit, Dobrev Klárát, Donáth Annát, Karácsony Gergelyt, illetve Márki-Zay Pétert.

Orbán Viktor fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelitában 2021. december 13-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelitában 2021. december 13-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Kudarcos meeting

Bár a magyar politikusok később lelkesen számoltak be a találkozóról, egyik forrásunk szerint a franciáknak inkább kellemetlen élmény volt a találkozó.

Volt forrásunk, aki konkrétan úgy fogalmazott, hogy „ciki volt az egész”.

A magyar politikusok egymással voltak elfoglalva,

azon versenyeztek, hogy melyikük a fontosabb, ki üljön le jobb pozícióba, majd volt, aki a diplomácia íratlan szabályait felrúgva hosszasan szónokolni kezdett Macron jelenlétében.

Ettől az élménytől persze nem vált volna Macron rögtön a Fidesz barátjává, de azt biztosan realizálta, hogy a magyar ellenzékkel sem lenne könnyű dolga, személyesen sem sikerült előrébb lépnie, de kormányzóképességet sem érzett a csapatban.

A francia kormány továbbra is megpróbált lobbizni a több paksi megbízásért, és két hónap múlva francia szempontból öröm lett az ürömben, hogy miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a magyar kormánynak is hirtelen új partnereket kellett felkutatnia.

Energetika

Az új francia kapcsolatok kiépítésében nem szabad megfeledkezni az energetikáról, sőt Habony Árpád üzleti köréről sem. Az ismert háttérember köre egy máltai cégen (Apium Media Holding) keresztül sokféle érdekeltséget szerzett itthon. A Forbes írt erről részletesebben is.

Ezek között kiemelkedik a CHP-Erőmű Kft., amelynek tavaly 68 milliárd forint feletti árbevétele és 8,8 milliárdos feletti adózás előtti nyeresége volt. A Budapesti Erőművet működtető cégben a magyar kör mellett a francia Veolia a főtulajdonos.

Mindez önmagában is érdekes, újszerű partnerség, de egyik forrásunk azt mesélte, hogy a Veolia vezetőinek (itthon Palkó Györgynek, Prágában pedig a regionális főnök francia Philippe Guitardnak) szintén volt szerepük a kapcsolatok egyengetésében, illetve abban, hogy szeptember végén egy kifejezetten magas rangú francia üzleti küldöttség érkezik Budapestre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!