Heller Ágnes sírjánál kezdte a napot Macron Budapesten

2021. december 13. – 15:11

Heller Ágnes sírjánál kezdte a napot Macron Budapesten
Fotó: Lakatos Péter / Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Másolás

Vágólapra másolva

A Kozma utcai zsidó temetőbe ment először Budapesten Emmanuel Macron, és lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál, mielőtt Áder János államfővel, majd a miniszterelnöki irodában Orbán Viktorral találkozott volna. A találkozó előtt a Karmelitában tartott közös – újságírói kérdések nélküli – sajtótájékoztatóról itt olvashatja beszámolónkat.

A francia elnök délután az összellenzéki kormányfőjelölttel, Márki-Zay Péterrel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel, a DK-tól az EP egyik alelnökével, Dobrev Klárával és a Momentum új elnökével, Donáth Annával is találkozik, este pedig részt vesz a V4–Franciaország-csúcstalálkozón.

A liberális Újítsuk meg Európát pártszövetségben lévő En Marche! pártot irányító – de liberálisként nem mindig definiálható – elnök „hivatalos külsőségek nélkül emlékezett meg a filozófusról, akivel 2019-ben találkozott Párizsban” – írta a Mazsihisz.hu.

A temetőnél Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadta a francia köztársasági elnököt, aki a látogatás során találkozott Heller Ágnes családjával is.

Heisler felvetette, hogy egy következő látogatás alkalmával Macron látogasson el a Dohány utcai zsinagógába is.

A Kozma utcai központi Holokauszt Emlékműnél Emmanuel Macron főhajtással emlékezett a vészkorszak magyarországi áldozataira, ahol emlékkövet helyezett el.

Azzal, hogy Macron Heller Ágnes sírjánál is tiszteletét tette, üzenetet küldött az esztéta, kultúrfilozófus, kultúrantropológus munkásságát, politikai szerepvállalását hangsúlyozottan elutasító Orbán-kormánynak is.

December elején az Európai Parlament épületében szobrot is kapott a hosszú évtizedeken át New Yorkban is oktató filozófus. A szobrot a Demokratikus Koalíció EP-képviselői David Sassolival, az EP elnökével együtt avatták fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!