Márki-Zay a Macronnal való találkozás után: Orbán korrupciója blokkolja az EU-s forrásokat, de egy tisztességes kormány meg fogja kapni ezeket

2021. december 13. – 18:27

Márki-Zay a Macronnal való találkozás után: Orbán korrupciója blokkolja az EU-s forrásokat, de egy tisztességes kormány meg fogja kapni ezeket
Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt az Emmanuel Macronnal közös megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A franciákkal közös ügy az illegális migráció elleni harc, és közös terület a korrupció elleni harc is – erről beszélt Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt az Emmanuel Macronnal közös megbeszélés után. Ezen részt vett Márki-Zay mellett Karácsony Gergely és az Európai Parlament alelnökeként Dobrev Klára is, valamint Donáth Anna, a Momentum új elnöke.

Márki-Zay azt mondta, Orbán nemrég találkozott Macron szélsőséges ellenfeleivel, Marine Le Pennel és Éric Zemmourral is, de az ellenzékiek inkább Macron értékeivel tudnak közösséget vállalni: erősebb, biztonságosabb, szabadabb, demokratikusabb európai jogállam eszméjében hisznek.

Az ellenzéki kormányfőjelölt arról is beszélt, az Orbán-család és más Fidesz-közeli körök korrupciója miatt Macron „becslése szerint” a közeljövőben nem várható, hogy az EU az újjáépítési alapból „komolyabb forrásokat tudna biztosítani Magyarország számára”. Orbán korrupciója egyelőre blokkolja az EU-s forrásokat, de ezt egy tisztességes és korrupcióellenes magyar kormány az áprilisi választások után remélhetőleg meg fogja kapni – mondta. Ebből környezetvédelmi, energiahatékonysági, valódi rezsicsökkentő beruházásokat fognak végrehajtani – tette hozzá.

Dobrev Klára arról beszélt, a jövő év elejétől hivatalba lépő francia EU-s elnökségnek hatalmas szerepe lehet abban, hogy a jogállamisági értékeket sokkal jobban tudja képviselni. Dobrev szerint Macron ígéretet tett, hogy a jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni ezalatt (2022 első fele), „ezért Orbán Viktor nem számíthat arra, hogy a szabadságot semmibe vevő, a korrupciót támogató politikával EU-s támogatásokat kaphat.

Macron egy erős, föderális Európában hisz, és osztja a magyar ellenzék azon nézetét, hogy egy a mainál szorosabb európai együttműködésre van szükség. Legyen szó biztonságpolitikáról, környezetvédelemről, digitalizációról vagy éppen az európai minimálbérről – tette hozzá.

Donáth Anna: A jogállamiság nem alku tárgya

A Momentum elnöke felidézte, ők és Macron pártja egy pártcsaládhoz, a Renew Europe-hoz tartozik, ahol már több mint két éve együtt dolgoznak azért, hogy a ”jogállamiság nem alku tárgya„ – ezt szerinte a francia elnök most is megerősítette. ”Ne alkukat kössünk, hanem vegyük komolyan. Egy erős Európa csak sziklaszilárd értékeken és jogállamiságon alapulhat. (…) Európa csak akkor erős, ha előre tudunk menni, és egy demokrácia akkor erős, ha az abban részt vevők demokráciához fűzött viszonya is az, ezért nem mindegy, hogy Magyarországon és Lengyelországban sérülnek-e a demokratikus értékek vagy sem„. Macron megerősített minket abban, hogy küzdeni kell azért, hogy egy emberségesebb, igazságosabb és zöldebb kontinensen élhessünk – mondta.

Donáth Anna – Fotó: Bődey János / Telex
Donáth Anna – Fotó: Bődey János / Telex

Újságírói kérdésre arról is beszélt, párhuzamos valóságok épültek ki, mert bizonyos információk egyszerűen nem jutnak el sokakhoz, ugyanis “nincs médiapluralizmus és sajtószabadság Magyaroroszágon”.

Karácsony Gergely szerint volt még egy fontos aspektusa a találkozónak. Beszéltek arról is, hogy a magyar kormány politikájában a jogállamiság lebontása együtt jár az orosz és kínai érdekek képviseletével az EU-n belül. És a Macron által képviselt erős és szuverén EU-nak fontos szövetségese a magyar ellenzék, ami kiáll az egységes és erős Európa mellett, és küzd az ellen a kormány ellen, aki ”meglékeli az EU-s hajót, hogy teret engedjen az orosz és kínai befolyásnak„. A francia politikába is beavatkozott már az orosz fél, hiszen a legutóbbi választásokon Macron szélsőjobboldali ellenfele (Le Pen) oldalán avatkoztak be – tette hozzá.

Budapest főpolgármestere úgy véli, Európa – az Egyesült Államokkal együtt – vezetheti a világ népeit egy ”olyan fentartható jövő felé, ami nem a rövidtávú gazdasági érdekeknek, hanem a hosszútávú közösségi érdekeknek és a klímaváltozás elleni küzdelemnek rendeli alá a döntéseit„.

Orbán ”Európát zsaroló kormányzása„ mindig éket vert az egységes európai kiállással szemben, legyen szó akár kínai akár orosz érdekekről. És ezt nem nemzeti érdekből tette, hanem az európai egység megsértése érdekében – fejtette ki Karácsony, aki azt mondta: ”ennek szeretnénk véget vetni. Az a küzdelem, amit a magyar demokráciáért vívunk, azt valójában a szuverén és erős Európáért is vívjuk, és úgy éreztük, Macron mélységesen egyetért a szavainkkal„.

Orbán meghívására érkezett

A francia elnök a miniszterelnök meghívására érkezett Budapestre, ahol az Orbánnal tartott találkozó előtt Áder János államfővel tárgyalt, és a Kozma utcai izraelita temetőben is járt, ahol hivatalos külsőségek nélkül megemlékezett a két éve meghalt Heller Ágnes filozófusról, akivel 2019-ben találkozott Párizsban.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron közös sajtónyilatkozatot tett a Karmelitában. Mindketten egyetértettek az atomenergia szerepének növelésében és az európai autonómia fontosságában. Orbán azt mondta a francia államfőnek: ”Politikai ellenfelek és egyúttal európai partnerek is vagyunk. (…) Mind a ketten szeretjük a hazánkat, mindketten Európa megerősítéséért dolgozunk, és egyet fogunk érteni abban, hogy Európának stratégiai autonómiára van szüksége.”

Macron is hasonló szellemben nyilatkozott, kijelentve, örül az eszmecserének, és Európa fontos elemének tartja „az országainkhoz való ragaszkodást és a tiszteletadást egymás iránt. (…) Lojális partnerek vagyunk és Európa-pártiak” – mondta.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron közös sajtónyilatkozata a Karmelitában – Fotó: Huszti István / Telex
Orbán Viktor és Emmanuel Macron közös sajtónyilatkozata a Karmelitában – Fotó: Huszti István / Telex

A francia elnök este részt vesz a Várkert Bazárban a V4–Franciaország közötti csúcstalálkozón és utána a visegrádi országok vezetőivel tartandó közös sajtótájékoztatón.

A találkozónak súlyt ad az is, hogy január 1-jétől Franciaország veszi át fél évre az EU soros elnöki tisztét, valamint az is, hogy a héten lesz Brüsszelben az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács találkozója.

A francia elnök hétfői programjáról és az ezzel kapcsolatos forgalomkorlátozásokról itt olvashatja rövid összefoglalónkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!