Emmanuel Macron ma érkezik Budapestre

2021. december 13. – 05:29

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn Magyarországra látogat Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel – jelentette be Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár múlt kedden. Ha lemaradt volna az erről szóló hírekről, most összeszedjük a lényeget.

Miért jön?

A tervek szerint a francia államfő kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel, azután csatlakozik a V4-ek kormányfői egyeztetéséhez.

Kivel fog még találkozni?

Orbán után az ellenzéki vezetőkkel, többek között Márki-Zay Péterrel, Dobrev Klárával és Karácsony Gergellyel is találkozik a francia elnök a budapesti francia nagykövet rezidencáján. A főpolgármester kezdeményezésére beiktatott találkozó eredetileg a Városházán lett volna, biztonsági okokból azonban a nagyköveti rezidenciára esett a választás.

Mit mondott előzetesen a budapesti látogatásáról?

Macron múlt héten egy sajtótájékoztatón válaszolt a budapesti vizittel kapcsolatos kérdésre, kijelentve, hogy Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner. Megjegyezte, hogy a huszonhét európai kormány- és államfőnek együtt kell működnie Európáért, és meg kell találniuk a kompromisszumokat. „Még akkor is, ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk” – sorolta.

Lesznek lezárások Budapesten?

Igen, olyannyira, hogy a BKK vasárnapi közleménye alapján hétfőn érdemes a metrót választani, és a megszokottnál korábban útnak indulni. Az I. kerületi Lánchíd utcát hosszabb időre, várhatóan 10-22 óra között lezárják a forgalom elől, a 105-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Clark Ádám tér és a Várkert Bazár helyett a 178-as autóbusz Alagút utca, Szarvas tér és Dózsa György tér megállóhelyein áll meg. Ezen kívül a XII. kerületi Csaba utcában is korlátozzák majd a forgalmat hétfőn.

Macron delegációja miatt Budapest I. és XII. kerületében hétfőn egész nap tilos megállni a Hess András tér teljes területén (a háromszög parkolóban is); a Csaba utca mindkét oldalán a Bíró utca és a Városmajor utca között; a Gyógyfű utca mindkét oldalán a Csaba utcától 30 méter hosszan; a Lánchíd utca mindkét oldalon a Clark Ádám tér és a Szarvas tér között; a Lánchíd utcai U alakú parkolóban és a Váralja utcában a Várkert bazár hátsó kijáratánál lévő parkolóban. Ezeket a helyszíneket a BRFK egy térképen is összeszedte, amit itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!