Orbán után Márki-Zayval, Dobrevvel is találkozik a francia elnök Karácsonynál a Városházán

2021. december 10. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péterrel is találkozik Emmanuel Macron, aki Orbán Viktor meghívására jön Magyarországra hétfőn, a V4–Franciaország csúcstalálkozóra. A francia elnök programjába iktatott azonban egy találkozót a Városházán, ahová a főpolgármester hívta meg – írta a hvg.hu

Macron és Karácsony Gergely találkozója után a francia elnök részt vesz egy megbeszélésen az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel, a DK európai parlamenti képviselőjével – az előválasztáson végül alulmaradt Dobrev Klárával – és a Momentum új elnökével, Donáth Annával – erősítették meg a Telexnek Márki-Zay környezetéből.

Franciaország január 1-jétől tölti be fél évre az EU soros elnöki tisztét. A magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés a francia soros elnökség alatt: az egyik az európai minimálbér, a másik a jogállamisági kérdés lesz. Macron szerint újra kell gondolni az eszközöket, és újabbakra is szükség lehet az európai értékek erősítéséhez. Kijelentette, hogy a jogállamiság nem alku tárgya.

Macron csütörtökön egy sajtótájékoztatón válaszolt a hétfői budapesti vizittel kapcsolatos kérdésre, kijelentve, hogy Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner. Megjegyezte, hogy a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működnie Európáért, és meg kell találniuk a kompromisszumokat. „Még akkor is, ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk” – sorolta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!