Macron: Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner

2021. december 10. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor magyar miniszterelnökről és budapesti látogatásáról is kérdezték Emmanuel Macron francia elnököt csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen Franciaország január 1-jén kezdődő soros elnökségének terveiről beszélt – írja az Euronews.

Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner – hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Emmanuel Macron francia elnök, hangsúlyozva, hogy a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működnie Európáért, és meg kell találniuk a kompromisszumokat. „Még akkor is ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk” – sorolta.

A magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés a francia soros elnökség alatt: az egyik az európai minimálbér, a másik a jogállamisági kérdés lesz. Macron szerint újra kell gondolni az eszközöket, és újabbakra is szükség lehet az európai értékek erősítéséhez. Kijelentette, hogy a jogállamiság nem alku tárgya.

Múlt csütörtök délelőtt jelent meg az Európai Unió Bíróságának (EUB) honlapján a főtanácsnoki állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország által indított perről, amiben a két kormány megtámadta az Európai Unió jogállamisági mechanizmusát. Campos Sánchez-Bordona jogi főtanácsnok indítványa szerint

a luxembourgi székhelyű bíróságnak el kell utasítania a két ország keresetét, mert a mechanizmus megfelel az EU jogi kereteinek, és tisztázottak a mechanizmus elindításának feltételei.

A főtanácsnok szerint a mechanizmust a megfelelő jogalapon fogadták el, az összeegyeztethető az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikkével, és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét. Magyarország és Lengyelország még márciusban támadta meg az EU Bíróságán a mechanizmusról szóló rendeletet.

Emmanuel Macron francia elnök december 13-án látogat Magyarországra, és csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!