Magyarországra jön Emmanuel Macron

2021. december 07. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

December 13-án Magyarországra látogat Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, és csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel – számolt be az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden.

A jövő hétfői program tervezete szerint a francia államfő kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezután a Várkert Bazár épületében a V4-ek kormányfői egyeztetnek egymással, majd csatlakozik hozzájuk a francia elnök. A V4–Franciaország-csúcstalálkozó után közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, végül a program munkavacsorával zárul.

A francia elnök többször támogatólag állt az EU-s vitákban Magyarország mellé: júniusban, a melegellenes törvény miatti konfliktusnál például azt mondta, hogy nem támogatná Magyarország kilépését az EU-ból. Macron azt is ellenezte, hogy az értékek tiszteletben tartásához kössék az uniós források utalását, mert Magyarország néhány éven belül nettó befizetővé válik, és akkor fordulhat a kocka, és azt mondhatná Magyarország, hogy „ne zaklassanak engem ezekkel az értékkérdésekkel”.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass