Magyarországra jön Emmanuel Macron

2021. december 7. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

December 13-án Magyarországra látogat Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, és csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel – számolt be az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden.

A jövő hétfői program tervezete szerint a francia államfő kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezután a Várkert Bazár épületében a V4-ek kormányfői egyeztetnek egymással, majd csatlakozik hozzájuk a francia elnök. A V4–Franciaország-csúcstalálkozó után közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, végül a program munkavacsorával zárul.

A francia elnök többször támogatólag állt az EU-s vitákban Magyarország mellé: júniusban, a melegellenes törvény miatti konfliktusnál például azt mondta, hogy nem támogatná Magyarország kilépését az EU-ból. Macron azt is ellenezte, hogy az értékek tiszteletben tartásához kössék az uniós források utalását, mert Magyarország néhány éven belül nettó befizetővé válik, és akkor fordulhat a kocka, és azt mondhatná Magyarország, hogy „ne zaklassanak engem ezekkel az értékkérdésekkel”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!