Lantos Csaba már be is jelentette a magyar-francia nukleáris kapcsolatbővítést

2023. szeptember 12. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb területekre terjeszti ki együttműködését az Energiaügyi Minisztérium és a francia Framatome. Mint a minisztérium közleményéből kiderül, 2023. szeptember 12-én, Budapesten. Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Bernard Fontana, a francia Framatome elnök-vezérigazgatója egyetértési megállapodást írtak alá a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről.

Elsőként a Telex írt arról, hogy Orbán Viktor Kötcsén arról beszélt, hogy Magyarország francia nukleáris üzemanyagot, vagyis dúsított uránt is vásárolhatna a jövőben. A Portfolio hamarosan már arról írt, hogy már akár szeptember 12-én megszülethet erről egy szándéknyilatkozat. A téma részletesebb elemzését pedig ebben a Telex-cikkben olvashatja.

A mostani közleményből kiderül,

kibővíti és magasabb szintre emeli fennálló kapcsolatait a nukleáris ipar meghatározó nagyvállalatával a kormány. A Framatome szaktudása akár a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításában vagy a következő generációs technológiák meghonosításában is hasznosulhat Magyarországon.

A tárca jogelődje és a világcég hazai leányvállalata 2021 végén fűzte szorosabbra kapcsolatát az atomenergia békés célú hasznosításában. Az új megállapodás ezt a kooperációt az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésével és üzemanyag-ellátásával összefüggő közös munkával egészíti ki. E változás indokolja a szélesebb körű gazdasági, műszaki, szervezési ismeretekkel rendelkező anyavállalat közvetlen bevonását.

„Magyarország tartósan kiemelt szerepet szán a klímabarát, fenntartható atomenergiának a nemzeti energiamixben. A Framatome világszerte elismert képességei hasznosan támogathatják az Energiaügyi Minisztériumot a kis moduláris reaktorok (SMR technológia) alkalmazhatóságának, előnyeinek körültekintő feltérképezésében is”

– mondta el Lantos Csaba.

A Telex úgy tudja, hogy szeptember végén egy magas rangú francia küldöttség több kormánytaggal is tárgyalni fog.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai képviselője a bejelentés után úgy értékelt, hogy

A Framatome-mal ma megkötött megállapodás a Paks II. projekt bedőlésének beismerése, de a Paks I.-ben használt orosz fűtőelemek kiváltása helyes és szükséges lépés.

Jávor Benedek szerint ugyanis a kormány belátta, hogy miután a többi, orosz típusú atomerőművet működtető EU-tagállam megállapodott az erőművek orosz fűtőelemeinek kiváltásáról, elhárultak azok az akadályok, amelyek miatt az Európai Unió eddig tartózkodott a Roszatom szankció alá vonásától. Márpedig, ha ez megtörténne, akkor a képviselő szerint végleg kútba esik a paksi bővítési projekt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!