Megcsappant Orbán Viktor bankszámlája, 10 millió forint megtakarítása maradt

2024. február 1. – 00:05

Megcsappant Orbán Viktor bankszámlája, 10 millió forint megtakarítása maradt
Orbán Viktor érkezik a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2023. szeptember 9-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A 17,6 százalékos infláció mellett sem tűnt el Orbán nehezen összekuporgatott megtakarítása. Az éjfélkor közzétett vagyonnyilatkozata szerint november 1-jén (az akkori állapot szerint kellett nyilatkozni)

10 millió forint volt a feleségével közös bankszámláján.

Ez közel 4 millióval kevesebb, mint ami a legutóbbi, tavaly januári vagyonnyilatkozatában szerepelt.

Miniszterelnökként bruttó 4,17 millió forintot keres, és ehhez jön még hozzá a bruttó 1,54 milliós képviselői tiszteletdíja, azaz havonta összesen bruttó 5,7 millió forint volt a járandósága tavaly. Pártelnökként nem vesz fel fizetést, ám idei vagyonnyilatkozatában megjelent egy új jövedelmi kategória is: könyvkiadásból kapott honoráriumot. Pontos összeget nem kellett megjelölnie a dokumentumban, de a 200 és 500 ezer forint közti sávot ikszelte be.

A miniszterelnök vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy továbbra is megvan a felcsúti háza és a 233 négyzetméteres Cinege utcai (XII. kerület) lakása – utóbbinak csak felerészben a tulajdonosa. Autója, jachtja, repülőgépe, helikoptere és egyéb ingósága még mindig nincs, mint ahogy egyetlen céghez sincs köze.

Nem szerepel Orbán vagyonnyilatkozatában a hatvanpusztai kastély sem. A VSquare októberben arról írt egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok információira hivatkozva, hogy a kormányfő már nemcsak a hosszú hétvégéket tölti családjával a 13 hektáros hatvanpusztai birtokon, de rendszeresen ott fogad kormánytagokat, fideszes politikusokat, illetve üzletembereket.

A VSquare információi szerint a miniszterelnök azután tette át bizalmas találkozóit a felcsúti otthonából a néhány kilométerre található hatvanpusztai birtokra, hogy nyáron befejeződött az épületegyüttes teljes körű rekonstrukciója. A 19. században József nádor által létrehozott birtok újjáépítése a becslések szerint 30 millió euróba (kb. 11,5 milliárd forintba) kerülhetett, a bejegyzett tulajdonosa pedig Orbán Győző, a kormányfő apja.

A Demokratikus Koalíció vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán ellen, mert a hatvanpusztai kastélyt nem tünteti fel a vagyonnyilatkozatában. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága azonban elutasította az indítványt. Arra hivatkoztak, hogy a beadvány „feltételezéseken alapul”, valamint „a sajtóinformációkra épülő állítás nem lehet alapja vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”.

Évről évre kevesebbet tudhatunk meg Orbán és a kormánytagok, képviselők valódi vagyoni helyzetéről. Arról itt írtunk, hogy miként alakították át az elmúlt években a vagyonnyilatkozati rendszert, és milyen módosításokat javasolna az Integritás Hatóság.

A magyar vagyonnyilatkozati rendszert évek-évtizedek óta bírálják az átláthatóságért küzdő civil szervezetek (az ajánlásaik itt olvashatók). A fő probléma, hogy képviselők lényegében azt írhatnak be a dokumentumba, amit csak akarnak, az égvilágon semmi következménye nincs annak – már ha egyáltalán kiderül –, hogy ha valaki kifelejt például egy 1,5 milliárd forintos állami támogatást a vagyonnyilatkozatából. A dokumentumokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság, és a kormánytagok, képviselők, közjogi méltóságok anyagi helyzetéről addig biztosan nem kapunk valós képet, amíg a családtagjaik nyilatkozata nem nyilvános.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!