Varga Judité lett a balatoni nyaraló, Gyurcsánynál megjelent egy korábban szerzett budai telek

2024. február 1. – 01:55

Másolás

Vágólapra másolva

Éjfél után közzétették a kormánytagok és parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, amit a november 1-jén fennálló állapot szerint kellett kitölteniük. Ebben a cikkben a legérdekesebbekből szemezgettünk a képviselők közül.

Varga Judité lett a balatoni nyaraló

Varga Judit életében több változás is történt tavaly, ez látszik vagyonnyilatkozatában is. Tavasszal bejelentette válását, majd nyáron az igazságügyi miniszteri pozíciójáról is lemondott. Változás történt a korábban nagy port kavart ingatlanjai körül is: a balatonhenyei ház a válása után Varga Judit 100 százalékos tulajdona lett, emellett hozzá került a szintén a településen található közös telkek közül az egyik.

A balatonhenyei ingatlan korábban azért került be a hírekbe, mert a volt igazságügyi miniszter és korábbi férje 10 milliós forintos családi otthonteremtési kedvezményt igényeltek az ingatlanra, de menet közben mindketten munkát kaptak Budapesten, ezért a csoktámogatást folyósító banktól azt kérték: öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük. Vállalták, hogy ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek majd a faluba, akkor a kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást. Ez végül tavaly májusban meg is történt.

Varga a friss nyilatkozata szerint még több mint 60 millió forinttal tartozik a banknak, ennek oka a balatonhenyei ingatlan. Tavaly emellé felvett egy 5 milliós családi kölcsönt is. Az idén harmincegy éves mesterhegedűje továbbra is megvan, de a pár éve vásárolt Yamaha pianínója már nem szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Gyurcsánynál hirtelen megjelent egy telek

Hirtelen megjelent Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában egy II. kerületi, 2031 négyzetméteres beépítetlen telek. Ez annyiból furcsa, hogy a DK elnöke szerint ebben ő 2021-ben szerzett tulajdonrészt, de a tavalyi vagyonnyilatkozatában ezt nem említette meg.

Bár Gyurcsány pontos címet nem ír a nyilatkozatában, épp mostanában derült ki, hogy a II. kerületi Bimbó úton egy épülő társasház egyik lakásába költözik majd be idén feleségével, Dobrev Klárával és a legkisebb gyerekükkel. A DK erről a lakásról a Telexnek azt írta, az épület most már szinte készen áll, a lakásuk 160 négyzetméteres lesz, két hálószobával, egy vendégszobával, egy dolgozószobával.

Azt nem tudni, hogy a befektetés mennyibe került, mindenesetre Gyurcsány értékpapírjai jelentősen megcsappantak: 461 millióról 18 millió forintra. Közben viszont az utolsó forintig megszabadult a 293 milliós értékpapír fedezetű hitelétől. A kötcsei házra Dobrev Klárával közösen felvett hitelt viszont alig törlesztette, így abból még van nekik hátra 57 millió. Pénzkövetelésekből és kölcsönökből viszont még jó összegek bejöhetnek neki, mert összesen 641 millióval jönnek neki és feleségének.

Toroczkainak elege lett a migránsokból, vett egy utat

„A 2023-ban vásárolt 521 négyzetméternyi kivett út a tanyánkhoz bevezető rövid út, amelyet 170 ezer forintért vásároltam meg, mert elegem lett az azon keresztül vonuló illegális migránsokból, embercsempészekből és egyéb bűnözőkből” – ezzel magyarázza Toroczkai László friss ásotthalmi vételét a vagyonnyilatkozatában.

A Mi Hazánk elnöke emellett teljesen visszafizette azt a 2,5 millió forintot, amivel valaki(k)nek tartozott, de a hitelét egy év alatt alig törlesztette, még mindig van neki ebből hátra 3,8 millió forint.

Ungárnak még mindig jut havi 11 millió

Ungár Péter bizalmi vagyonkezelési szerződés révén – ahogy 2022-ben – 2023-ban is havi 11 millió forint bevételhez jutott. Az LMP társelnökének 2018-ban körülbelül 15 milliárd forintos vagyona volt akkori adóbevallása szerint.

Testvérével és anyjával, Schmidt Máriával közös, ingatlanhasznosítással foglalkozó családi cégükből milliárdos osztalékokat vett fel korábban, később a részvénycsomagját bizalmi vagyonkezelőre bízta. Továbbra is résztulajdonosa egy II. kerületi lakásnak, emellett van egy 2020-ban vásárolt Toyotája is.

Kósának alig sikerül lefaragnia a tartozásaiból

Kósa Lajos 2022-ben jócskán eladósodott, viszont ebből a tartozásból tavaly épp csak valamennyit sikerült lefaragnia. Egy lakásépítési kölcsön felvétele után 115 millióval tartozott a banknak, tavaly ezt 110 millióra csökkentette. Egy magánszemélynek továbbra is 10 millióval jön a fideszes politikus, miközben motorjait, és részben tulajdonolt motorcsónakját megtartotta.

Kocsis és a festménye

Kocsis Máténak továbbra is bőven akad megtakarítása: 2022-ben a családi kölcsön kiegyenlítése után 68,8 millió forintja volt, tavaly év végére ez 60,7 millióra csökkent. A Fidesz frakcióvezetője emellett 20 millió forintot Prémium Magyar Állampapírban tart. Autót, lakást, egyéb vagyontárgyat nem tüntetett fel, Szász Endre Paragrafus című festményét viszont igen, ezt 1982-ben kapta.

Hadházy tavaly is kapott kis adományokat

Hadházy Ákos idei nyilatkozatában is feltüntette, hogy mennyi pénzt kapott támogatóitól. Bár ilyen kategória nincs, a nyilatkozat aljára odaírta: „2023-ban magyar magánszemélyektől politikai munkám támogatására, és a kordonbontások miatt rám jogtalanul kiszabott büntetések kifizetésére 1,5 millió forint magán kisadomány érkezett.” 2022-ben 16,8 milliót kapott gyűjtésekből. Hadházy tavalyelőtt Bécs külvárosában vett egy 30 négyzetméteres lakást, aminek felerészben a tulajdonosa. A független képviselőnek emellett hosszabb ideje megvan már a szekszárdi háza és a fácánkerti szőlője is.

Egyre kevesebbet lehet tudni

Évről évre kevesebbet tudhatunk meg Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a kormánytagok és képviselők valódi vagyoni helyzetéről. A magyar vagyonnyilatkozati rendszert évek-évtizedek óta bírálják az átláthatóságért küzdő civil szervezetek. A fő probléma, hogy képviselők lényegében azt írhatnak be a dokumentumba, amit csak akarnak, az égvilágon semmi következménye nincs annak – már ha egyáltalán kiderül –, hogy ha valaki kifelejt például egy 1,5 milliárd forintos állami támogatást a vagyonnyilatkozatából. A dokumentumokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság, és a kormánytagok, képviselők, közjogi méltóságok anyagi helyzetéről addig biztosan nem kapunk valós képet, amíg a családtagjaik nyilatkozata nem nyilvános.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!