Tízmillió forint tűnt el Novák Katalin megtakarításából

2024. február 1. – 00:37

Tízmillió forint tűnt el Novák Katalin megtakarításából
Forrás: Novák Katalin / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Mintha Novák Katalin megérezte volna a tavalyi rekordinflációt – pontosan 10 millió forinttal csappant meg egy év alatt az államfő bankszámláján lévő összeg, így azon most 31 millió van. Így szinte pontosan akkora összeg tűnt el róla, amennyi 2022 és 2023 között pluszként rákerült.

De azért még mindig bérbe adja az egyik lakását, amiért havonta 200–500 ezer forint közötti összeget kér el. Az a magyar vagyonnyilatkozati rendszerből nem derül ki, hogy pontosan mennyi pénz folyik be ebből Nováknak.

Ingatlanfronton sem történt változás az államfő életében, még mindig nyolc van a nevén, köztük Budapesten, Szegeden és Balatonlellén. De hiába, hiszen családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciába kellett költöznie megválasztása után. Az már biztos, hogy élete végéig nem lesznek anyagi gondjai, a köztársasági elnök juttatásairól külön jogszabály rendelkezik.

Ahogy azt sem kell megjelölnie, most államfőként mennyi a bevétele, erről viszont azt lehet tudni, hogy a havi tiszteletdíja a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, azaz tavaly ez körülbelül bruttó 5,1 millió forint volt. Azért csak tavaly, mert mivel az átlagbér is emelkedett, idén a parlamenti képviselők fizetése is . Kövér László házelnök fizetésével pedig Nováké is nő, bruttó 5,2 millióra.

Ez az összeg élete végéig jár Nováknak, és kérésére akkor is biztosítanak rezidenciát egyfős személyzettel, ha mandátuma lejár, és a Béla király úti ingatlant át kell adnia utódjának. Az államfőt élete végéig megilleti ezenfelül a személyes gépkocsihasználat, háromfős titkárság és az ingyenes egészségügyi ellátás. A jogszabályok szerint ezek megilletik majd az államfő özvegyét is, ahogy az államfői illetményhez igazított özvegyi ellátást és a köztársasági elnök hathavi tiszteletdíját is megkapja egy összegben.

Ha hivatalos külföldi kiküldetésre megy, akkor kíséretet, napidíjat és költségtérítést is kap, és ha kell, különjáratú repülőutat. De akkor sem kell izgulnia, ha menetrend szerinti repülőgéppel vagy vonattal kell külföldre utaznia, a köztársasági elnök ugyanis első osztályt vagy ennek megfelelő utazási komfortfokozatot vehet csak igénybe a jogszabályok szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!