Rogán 204 milliót kapott a találmányáért, a honvédelmi miniszter bankszámlájáról eltűnt 743 millió forint

2024. február 1. – 00:27

Rogán 204 milliót kapott a találmányáért, a honvédelmi miniszter bankszámlájáról eltűnt 743 millió forint
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Állampapír-vásárlási lázban ég a kormány: Rogán Antal mellett Gulyás Gergely, Varga Mihály és Csák János is tekintélyes mennyiségű megtakarítást helyezett el ebben a formában. Szerda éjfél után tették közzé a miniszterek és képviselők vagyonnyilatkozatait. Szalay-Bobrovniczky Kristóf két házat vett, és Lázár János is újabb földekkel gazdagodott, Navracsics Tibornak azonban egy forintja nem maradt.

A nehéz gazdasági évben is sikeresen gyarapította vagyonát Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éjfélkor közzétett vagyonnyilatkozatában 271 millió forintos megtakarításról vallott színt. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 26 millióval tudta növelni a vagyonát. Megtakarításai egy részét, 65 milliót állampapírokra költötte. Tavaly csak 1 milliót törlesztett adósságából Rogán, 14,9 millióval továbbra is tartozik egy meg nem nevezett magánszemélynek.

A kormányzati kommunikációt és titkosszolgálatot irányító miniszterről talán kevesen tudják, hogy civilben feltaláló.

Találmánya után tavaly havonta 17 milliót, azaz összesen 204 millió forintot kapott.

A Mobilsign Kft. 2017-ben jelent meg először a fideszes képviselő vagyonnyilatkozatában, és a szabadalmi jog címén azóta évről évre tetemes összeget kapott a cégtől. Hét év alatt összesen 1,3 milliárd forintot vehetett fel Rogán az elektronikus aláírási technológia harmadfeltalálójaként. A vagyonnyilatkozatából az derült ki, hogy továbbra is megvannak a szántói, erdői és rétjei Szakonyfaluban. A miniszter többhektárnyi földet örökölt abban a szlovén–osztrák–magyar hármas határnál fekvő faluban, ahol felnőtt, és ahol a húga a polgármester.

46 millió forintos befektetési jegy bukkant fel Szijjártó Péter friss vagyonnyilatkozatában. A külgazdasági és külügyminiszter tavaly még mindössze 3 millió forintot tartott értékpapírban. Továbbra sem törlesztett egy forintot sem abból a 30 millióból, amivel már évek óta tartozik a szüleinek. A bankszámlája közben 10 millió forinttal megcsappant tavalyhoz képest, 16 millióról számolt be most.

Lázár János újabb földekkel gyarapodott

Lázár Jánosnak sosem elég. Már eddig is ő volt az Országgyűlés Földesura, de tavaly is megtoldotta még négy új földterülettel, körülbelül 25 hektárnyi szántóval a portfólióját.

Az építési és közlekedési miniszternek eddig sem volt oka panaszra, de idén már 43 ingatlant írhatott be a vagyonnyilatkozatába.

Minden bizonnyal neki volt a leghosszabb idő kitölteni a nyilatkozatot, mert jó néhány pótoldalt kellett csatolnia.

Közben a megtakarításait is növelte. Készpénzállományához 2 millió pluszt csapott hozzá, de a bankszámlájára is került plusz 4 millió forint. Szépen lassan a tartozásait is csökkenti: valaki(k)nek 55 millió forint helyett már csak 40 millióval jön, és közben a személyi kölcsönét és beruházási hitelét is milliókkal törlesztette. A miniszteri fizetése mellett osztalékként havonta bruttó 1 és 5 millió forint közötti jövedelme származik.

Csák János imádja az állampapírokat

Hét év után eladta Csák János a Toyota Auris autóját, ám a két motorját megtartotta. Nem szerepel a kulturális és innovációs miniszter idei vagyonnyilatkozatában az a 400 négyzetméteres óbudai ház sem, aminek korábban felerészben volt a tulajdonosa. Vagy eladta Csák, vagy csak idén nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. Egy korábbi módosítás után erre megvan a lehetősége: a képviselők, miniszterek kihagyhatnak egy, lakhatási célra fenntartott ingatlant.

Csák János az állampapírokat is preferálta tavaly: 327 millió forintja van állampapírban.

Ez 256 millióval több, mint ami a tavaly januári vagyonnyilatkozatában szerepelt.

Nincs már meg ugyanakkor az a 90 milliós portfóliója, amit egy alapkezelőnél tartott, és a bankszámlájáról is eltűnt 18 millió forint. Idén nem felejtette ki Csák a vagyonnyilatkozatából, hogy társadalmi megbízatással a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Ezt tavaly utólag pótolta.

Gulyás Gergely életében valami változás történt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter vagyonnyilatkozata évek óta szinte betűről betűre ugyanaz, tavaly viszont ő is vett állampapírt 20 millió forint értékben. Továbbra is ugyanaz a két újbudai lakása van, mint korábban, a bankszámlája viszont közel kétmillióval megcsappant.

Varga Mihályt is elérte a kormánytagok állampapír-vásárlási láza: a pénzügyminiszter 18 millió forintért vett papírokat (már összesen 28,4 millió szerepel a vagyonnyilatkozatában), és mindeközben 3 millió forinttal nőttek a részvényei is. Emellett ugyanakkor egyre jobban elköteleződik egy meg nem nevezett magánszemélynek:

friss nyilatkozata szerint 62,4 millió forinttal tartozik ennek a valakinek, ami közel 5 millióval több, mint tavaly ilyenkor.

Nem adta el a budai és karcagi ingatlanjait sem, és feltüntette a vagyonnyilatkozatában azt a 2022-ben vásárolt 200 négyzetméteres, úszómedencés gyenesdiási nyaralót is, amit korábban állítása szerint 150 ezer forintért bérelt, majd 169 millióért vett meg.

Miközben Varga kormányon belüli vetélytársa, Nagy Márton deklaráltan is a magyar gazdaságpolitika első embere lett, az ő vagyona csökkent 2023-ban. Míg 2022-ben még 90 milliót tartott állampapírban a gazdaságfejlesztési miniszter, 2023-ban már csak 10 millióról tudott beszámolni ezen a címen.

Eltűnt 743 millió forint a honvédelmi miniszter bankszámlájáról

Két új ingatlan is szerepel Szalay-Bobrovniczky Kristóf friss vagyonnyilatkozatában. A honvédelmi miniszter egy 717 négyzetméteres XII. kerületi lakóházat és egy káptalantóti majort (épülettel) vett 2023-ban.

Talán a két ingatlanvásárlásnak köszönhető, hogy bankszámlájáról eltűnt 743 millió forint. Míg tavaly januárban 773 millió forintot tartott a bankban, mostanra már csak 30,4 millió maradt. Emellett még 110 millióval tartoznak a honvédelmi miniszternek, és közel 54 millió forintot tart pénzügyi alapban, illetve életbiztosításban. A hiteleit csak minimálisan tudta törleszteni tavaly Szalay-Bobrovniczky, még 55,6 millióval tartozik a banknak.

Míg a honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozata bővült, Navracsics Tiboréból két ingatlan is eltűnt tavalyhoz képest.

Nincs már meg a 138 négyzetméteres budakeszi családi háza és a balatonszemesi üdülő sem.

A 2021-ben vett rigácsi építési teleknek és a 83 négyzetméteres budakeszi háznak azonban továbbra is felerészben tulajdonosa a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Egy forint megtakarítása sem maradt Navracsicsnak, tavaly még 3 milliót tudott beírni a vagyonnyilatkozatába. A 25 milliós hiteltartozását azonban nem törlesztette az elmúlt egy évben.

Semjén Zsoltnak a miniszterelnökkel ellentétben nőtt a megtakarítása. A miniszterelnök-helyettes és KDNP-elnök 10 milliót tart készpénzben, ez a tavaly közzétett nyilatkozatában még csak 8 millió forint volt. Nagyobb értékű ingóságok közé sorol néhány, születése óta családi ajándékként birtokolt antik bútort is.

A magyar vagyonnyilatkozati rendszert évek-évtizedek óta bírálják az átláthatóságért küzdő civil szervezetek (az ajánlásaik itt olvashatók). A fő probléma, hogy képviselők lényegében azt írhatnak be a dokumentumba, amit csak akarnak, az égvilágon semmi következménye nincs annak – már ha egyáltalán kiderül –, hogy ha valaki kifelejt például egy 1,5 milliárd forintos állami támogatást a vagyonnyilatkozatából. A dokumentumokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság, és a kormánytagok, képviselők, közjogi méltóságok anyagi helyzetéről addig biztosan nem kapunk valós képet, amíg a családtagjaik nyilatkozata nem nyilvános.

Arról itt írtunk, hogy miként alakították át az elmúlt években a vagyonnyilatkozati rendszert, és milyen módosításokat javasolna az Integritás Hatóság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!