Jó vásárt csinálna Varga Mihály, ha 169 millióért venne medencés nyaralót a Balatonnál

2022. június 2. – 15:50

Jó vásárt csinálna Varga Mihály, ha 169 millióért venne medencés nyaralót a Balatonnál
Varga Mihály miniszterjelölti meghallgatása a költségvetési bizottságban 2022. május 19-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda estig kellett nyilvánosságra hozniuk az áprilisban megválasztott országgyűlési képviselőknek a friss vagyonnyilatkozatukat. Varga Mihály pénzügyminiszteréből például az derült ki, hogy egy 169 milliós úszómedencés ház megvételére készül Gyenesdiáson. A miniszter 2020 óta bérelte a balatoni házat, most viszont meg is vásárolná.

Az Átlátszó korábbi cikke szerint a Varga által kinézett ingatlan értéke 169 millió forint lehet. Ezt a Gyenes Resort Kft. éves beszámolójából hámozta ki a lap, ez a cég a ház tulajdonosa. A 2019-ben épült úszómedencés házról még annyit lehet tudni, hogy 42 négyzetméteres garázs is tartozik hozzá, a telek maga 2700 négyzetméteres. Az elhelyezkedése is igen kedvező lehet, a lap információi szerint a ház 900 méterre található a parttól.

Megnéztük az Ingatlan.comon, hogy mennyiért lehet most családi házat kapni Gyenesdiáson, mennyire kirívó a 169 milliós ár arrafelé.

A kínálat alapján az látszik, hogy bőven találni ennél drágább és kisebb alapterületű házakat a balatoni településen. Nem lehet azt mondani, hogy Varga Gyenesdiás legnagyobb és legdrágább házát készül megvenni. Más lenne a helyzet, ha mondjuk 500-700 milliós házról lenne szó.

9-10 ingatlant találtunk, ami hasonló alapterületű, mint amekkorát Varga bérelt eddig: a legdrágább 265 millióba, a legolcsóbb 94 millióba kerül. Két házat találtunk hasonló árban, az egyiket 180 millióért árulják. Az ötszobás családi ház 15 percnyi sétára található a gyenesdiási strandtól. Ehhez is tartozik garázs, medencéje viszont nincs, és a telek is kisebb valamivel. Nem újépítésű, az adatlapján az áll, hogy valamikor 1980 és 2000 között építették.

Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen találtunk még hasonló paraméterekkel rendelkező családi házakat. A balatongyörökit 177 millióért kínálják, a telek 2092 négyzetméteres, medence és fedett kocsibeálló tartozik hozzá, négy szobája van. A másik 179 millióba kerül, három különálló lakrészt alakított benne. A telek csak 700 négyzetméteres, a háznak nincs medencéje, cserébe közel van a Balatonhoz.

Egy helyismerettel rendelkező ingatlanos szerint egyáltalán nem kirívó a feltételezett 169 milliós ár, sőt. Egy hasonló felszereltségű, szintén balatoni panorámával rendelkező, de régebbi építésű házat 240 millióért árul, ami átlagos árnak mondható. Az ingatlanos azt is mondta, hogy az önálló garázs kifejezetten luxusnak számít a környéken, míg medencéje elég sok háznak van. Nagyon jó vételnek tartaná, ha Varga 169 milliót fizetne a szóban forgó gyenesdiási házért, főleg annak fényében, hogy a járvány, a növekvő építőipari költségek és a Balatonhoz költöző külföldiek alaposan felnyomták az árakat az elmúlt években. Az Ingatlan.com májusi összesítése alapján az elmúlt két évben megduplázódott a balatoni ingatlanok értéke: egy balatoni nyaraló ára 90-110 millió forint körül mozog jelenleg, bizonyos településeken pedig az 1 millió forintot is eléri a négyzetméterár.

Az Átlátszó cikkére reagálva Varga februárban azt írta Facebook-oldalán, hogy havi 150 ezerért bérli a házat. A lap ugyanis azt pedzegette, hogy mennyire lehet piaci ez a bérleti díj: arról írtak, hogy ennek triplájáért sem nagyon találtak hasonló feltételekkel házat a településen vagy a környéken. Varga ezzel szemben azt állította, hogy a 150 ezres bérleti díj megfelel a piaci árnak, a bérleti díj és rezsiköltségek mellett az állagmegóvás és egyéb felújítási munkák költségeit is vállalta.

Varga elmondása szerint azért vették ki a házat, mert a járvány miatt 2020-ban bezártak a hotelek, és családjával olyan házat kerestek, ahol el tudják tölteni a szabadságukat. Így találtak rá a vagyonnyilatkozatban szereplő apartmanra Gyenesdiáson. Saját ingatlanjai is vannak a pénzügyminiszternek: van egy zártkertje és egy telke Karcagon, illetve két budapesti ingatlanban is van tulajdonrésze.

Ami még érdekes a gyenesdiási házban, hogy a Gyenes Resort Kft. tulajdonosa az a Zele Sándor, akiről azt derítette ki az Átlátszó, hogy más cégeivel számos közbeszerzést nyert el korábban, és több trafikban is van érdekeltsége. A Gyenes Resort ugyanabban az évben lett Zele Sándoré, amikor Varga kibérelte a gyenesdiási házat. Varga és Zele korábbról is ismerheti egymást, mivel a miniszter „a gazdaság érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért” Magyar Gazdaságért Díjat adományozott Zelének 2013-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!