A parlamenti képviselők meg sem érezték az inflációt, Lázár és Szijjártó is jól takarékoskodott

2022. június 2. – 02:31

A parlamenti képviselők meg sem érezték az inflációt, Lázár és Szijjártó is jól takarékoskodott
Az Országgyűlés alakuló ülése 2022. május 2-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az áprilisban megválasztott országgyűlési képviselőknek az eskütétel után harminc napjuk volt, hogy megírják a friss vagyonnyilatkozatukat. Szerda este járt le a határidő, és éjfélkor kikerültek a dokumentumok az Országgyűlés honlapjára. Navracsics Tibor tavaly Rigácson vett telket, Kocsis Máté kiszállt a családi cégből, Gyurcsány Ferenc értékpapírja több mint 300 millió forinttal csökkentek. Mutatjuk, hogyan változott a parlamenti képviselők vagyoni helyzete januárhoz képest.

A magas infláció ellenére mindössze 154 ezer forinttal csökkent Rogán Antal vagyona az elmúlt öt hónapban. Január végi vagyonnyilatkozatához hasonlóan most is 616 millió forintja van takarékbetétben elhelyezve. Ez egyébként több mint 205 millió forinttal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, amikor még 822 millió forintról tudott beszámolni a kabinetminiszter.

Rogán friss nyilatkozatából az is kiderült, hogy még nem kapta meg idén a jogdíjat a találmánya után, amely tavaly 408 millió forintot hozott a konyhára. A Mobilsign 2017-ben jelent meg a fideszes képviselő vagyonnyilatkozatában, és öt év alatt összesen 830 millió forint bevétele volt ebből. A cég teljes évi bevételének 57 százalékát fizette ki tavaly a kabinetminiszternek, öt évvel a találmány megvásárlása után.

Kevésbé kezdődött jól az idei év Kövér Lászlónak, a házelnök most félmillióval kevesebb megtakarításról tudott beszámolni, mint január végén, amikor 5 millió forintja volt a bankban. A 10 milliós hiteltartozásából ugyanakkor törlesztett: míg a januári bevallásában 9 millió 77 ezer forint szerepelt, a friss nyilatkozat szerint már csak 9 millióval tartozik. Továbbra is megvan a szigetszentmiklósi háza és a Skoda Suberb autója.

Navracsics bevásárolt Rigácson, Szijjártó számára jól kezdődött 2022

Navracsics Tibornak utoljára 2014-ben kellett Magyarországon képviselői vagyonnyilatkozatot tennie. A budakeszi családi háza továbbra is megvan, ám azóta több ingatlant is vett a frissen kinevezett területfejlesztési miniszter: 2021-ben egy 1661 négyzetméteres építési telket vett Rigácson, míg hat évvel korábban egy 42 négyzetméteres balatonszemesi üdülőt, aminek fele részben tulajdonosa.

A 2014-es vagyonnyilatkozatában még szerepelt egy Renault, ezt azonban azóta eladhatta, mert most nem tüntette fel. És ugyancsak eltűnt a 8 milllió forintos tartozása. A tapolcai választókerületben győztes országgyűlési képviselő az ELTE egyetemi docenseként havi bruttó 420 ezer forintot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársaként pedig havi bruttó másfél millió forintot keres mellékesként.

Lázár János továbbra is a magyar Országgyűlés egyik legnagyobb földesura. 2021-ben újabb földeket vásárolt a portfóliójába, mintegy 35 hektárnyi szántót Hódmezővásárhelyen. Január óta a nyilatkozata alapján nem vett újabb földeket, vélhetően inkább a kampányra koncentrált.

Lázár készpénzállománya a januári 14,5 millióról 18 millióra nőtt, miközben hitelintézetben továbbra is 8 milliót tart. Míg a januári bevallásában 7,7 millió forintot tüntetett fel könyvkiadásból származó bevételként, a friss nyilatkozatában ez már 8,1 millió – 2021-ben, egy Winston Churchillről szóló kötetet adott ki.

Varga Judit most először lett országgyűlési képviselő. Első képviselői vagyonnyilatkozatát kézzel írta, de szó szerint ugyanaz szerepel benne, mint január végén, amikor miniszterként géppel töltötte ki a dokumentumot.

Mintegy 174 ezer forinttal gyarapodott Szijjártó Péter értékpapírokban elhelyezett megtakarítása az elmúlt öt hónapban, és 3,611 millió forinttal több van ma a bankszámláján, mint januárban. Friss vagyonnyilatkozata szerint összesen több mint 13,58 milliót tart a bankban, ám a dokumentumban csak a hathavi képviselői tiszteletdíj meghaladó összeget kell feltüntetni. Hiába nevezték ki ismét külügyminiszternek, szüleinek továbbra sem fizeti vissza Szijjártó a kölcsönt, 30 millió forinttal tartozik nekik.

Kocsis Máté kiszállt a családi cégből, Gyurcsány Ferenc értékpapírjai többszáz millióval csökkentek

Kocsis Máté sem panaszkodhat: friss vagyonnyilatkozatában 34,5 millió forintnyi megtakarításról tudott beszámolni, ami 3,5 millióval több, mint amit január végén írt be.

A Fidesz frakcióvezetője február végén, több mint két évtized után kiszállt a családi vállalkozásból. Szülei és testvérei mellett neki is 25 százalékos tulajdonrésze volt a kulcs-nagykereskedéssel foglalkozó Hobby-Key Kft.-ben. Egy márciusi veszprémi sajtótájékoztatón a Telex kérdésére cáfolta Kocsis, hogy döntésének bármi köze lenne a közelgő választáshoz. Úgy fogalmazott: az elmúlt 15 évben lényegében semmilyen érdemi munkát nem végzett a családi vállalkozásban, amit testvére és édesanyja vezet. Állítása szerint már korábban is felmerült, hogy kiszáll, de csak most tette meg. A 25 százalékos tulajdonrészét édesanyjának ajándékozta.

2020 végén még 15,25 millió forintos osztalékot vett fel Kocsis a családi válllakozásból. A januári vagyonnyilatkozatában már nem részletezte az osztalék mértékét: mindössze annyit írt, hogy a bevétele a cég éves forgalmától függ. A napokban az is kiderült, hogy cégnek 2020-hoz hasonlóan tavaly is 120 millió forintos bevétele volt.

Gyurcsány Ferenc értékpapír-megtakarításai gyorsan és biztosan évről évre nőnek – írtuk januárban, miután 2020-ról 2021-re 823 millióról 928 millióra nőtt.

Legfrissebb nyilatkozata szerint azonban ez már csak 587 millió forint.

Továbbra is tartoznak neki 42 millió forinttal, és van egy 446 milliós követelése „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén. A banki hitelét tavaly nem csökkentette ugyan, így az 60 milliósra duzzadt, ám most az első fél évben úgy tűnik, sikerült faragni belőle, már csak 59,9 millió forint. Az Altus Portfólió Kft.-je jövedelmezőbbnek tűnik, mint tavaly. A januári bevallásában hatmillió forint szerepelt, most durván fél év után valamivel több mint 7 millió.

Bár a kormánypárti sajtóban épp a minap írtak arról, hogy reggel kabinetfőnökével jött ki egy házból Jakab Péter, vagyonnyilatkozata szerint továbbra is feleségével és három gyermekével él egy háztartásban, és továbbra is felerészben tulajdonosa annak a 106 négyzetméteres miskolci lakásnak, amit 2007-ben vettek.

Jakab a januári bevallásban szereplő 2,5 millió forintos megtakarításhoz képest most június elsején már 3,9 millióról számolt be. Ez azt jelenti, hogy ennyi készpénze van a hathavi képviselői tiszteletdíján felül. Hitelét tovább törlesztette a Jobbik elnöke: a januári 8,2 millióhoz képest már csak 7,8 millióval tartozik a banknak. És lett egy iPhone-ja is 178 ezer forint értékben.

Először kellett vagyonnyilatkozatot tennie Fekete-Győr Andrásnak. A Momentum volt elnöke 2018-ban a II. kerületben vett egy 43 négyzetméteres lakást, amit 155 ezer forintért ad ki havonta. Frakcióvezetőként új Iphone-t és laptopot kapott májusban, összesen közel 600 forint értékben.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László is most először jutott be a parlamentbe. Vagyonnyilatkozata szerint Ásotthalmon van egy bő fél hektáros tanyája szőlővel, aminek felerészben tulajdonosa 2017 óta. Három évvel később pedig egy 0,89 hektáros szántót vett Ásotthalmon, ahol polgármester volt egészen mostanáig. Megtakarítása nincs, van viszont 5 millió forint banki tartozása, 5,5 millióval pedig magánszemélynek tartozik.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője 3 millió forintot törlesztett az elmúlt öt hónapban, de még így is közel 27 millió forintos banki tartozást írt a vagyonnyilatkozatába, és 5,5 millió forinttal lóg magánszemélynek.

Novák Katalin vagyonnyilatkozatáról itt írtunk, Orbán Viktoréról pedig itt olvashat bővebben, azt pedig itt szedtük össze, hogy mekkora vagyonról számoltak be a parlamenti újoncok.

Izgalmasnak tűnhet a közpénzből fizetést kapó, és hivatalosan főként ebből élő közjogi tisztségviselők, kormánytagok, vagy éppen a megválasztott parlamenti képviselők vagyoni helyzetét követni, a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők/kormányzati szereplők azt vallanak be, amit akarnak.

Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta hiába hívják fel minden egyes alkalommal a figyelmet arra: a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát, hiszen a képviselők bármikor átírhatják vagyonukat rokonaik nevére, és ezt bizony a nyilvánosság, azaz a hivatalos fizetést adó magyar társadalom nem tudja ellenőrizni. A rokonok vagyonnyilatkozatához ugyanis kizárólag a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek bele, és ők is csak egy esetleges, képviselő ellen folyó vagyonnyilatkozati eljárás során. Ilyen eljárást elvileg bárki kezdeményezhet – a gyakorlatban viszont kizárólag a gondolatolvasók, hiszen egy titkos vagyonnyilatkozatban kell megjelölni ehhez a kifogásolt sorokat.

De korántsem ez az egyetlen probléma a rendszerrel, hiszen a valós, érdemi ellenőrzés kijátszását kifejezetten segíti, hogy nem kell azonosító adatokat – helyrajzi számot, ingatlan címét, hitel esetén a hitelfelvétel idejét, pontos összegét – megadniuk a honatyáknak. Szintén nem kell nyilatkozni a különböző társadalmi szervezeteknél vagy testületeknél betöltött tagságról. Márpedig ez összeférhetetlenséget eredményezhet a törvényhozási munka során, és noha létezik ilyen különnyilatkozat is, az nem nyilvános, így ellenőrizhetetlen. De mindez eltörpülhet amellett is, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás, nem megfelelő kitöltését lényegében lehetetlen büntetni a jelenlegi szabályok szerint. A Mentelmi Bizottságnak ugyanis nincsen lehetősége átfogó vizsgálatot lefolytatni a képviselők vagyonosodásával kapcsolatban.

Összességében tehát a vagyonnyilatkozatok nem minden esetben, a hozzátartozói nyilatkozatok pedig egyáltalán nem nyilvánosak, míg a vagyonnyilatkozatok tartalmának az ellenőrzése puszta formalitás, és a nyilatkozatot szándékosan valótlanul, hamisan kitöltőket sem fenyegeti elrettentő erejű szankció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!