408 milliót kapott találmánya után Rogán Antal, 205 millióval mégis csökkent a vagyona tavaly

2022. február 1. – 00:14

frissítve

408 milliót kapott találmánya után Rogán Antal, 205 millióval mégis csökkent a vagyona tavaly
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Éjfél után közzétették a kormánytagok és parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait. Cikkünkben megnéztük, hogyan változott minisztereink és államtitkáraink anyagi helyzete az elmúlt egy évben.

Rogán találmánya aranyat ér

Több mint 205 millió forinttal kevesebb megtakarítása van Rogán Antalnak, mint egy évvel ezelőtt – ez derült ki a kabinetminiszter kedd éjjel közzétett vagyonnyilatkozatából. Míg tavaly év elején 822 millió forintról számolt be Rogán, most „csak” 616 milliója van takarékbetétben.

Ez azért meglepő fejlemény, mert találmánya minden eddiginél nagyobb összeget, 408 millió forintot hozott neki 2021-ben.

A Mobilsign 2017-ben jelent meg Rogán vagyonnyilatkozatában, akkor 25 milliót kapott a találmány hasznosításáért. 2018-ban 42 milliót, 2019-ben 197 milliót, 2020-ban pedig 157,8 millió forintot hozott a szabadalmi jog a konyhára. A találmány a hvg.hu cikke szerint egy olyan technológiát jelent, amely egy elektronikus eszközön (például táblagépen) megejtett kézi aláírás biztonságos azonosítására kíván megoldást nyújtani. A cég honlapján elektronikus aláíró és archiváló rendszerként mutatják be a terméket.

Rogán idei vagyonnyilatkozatából az is kiderült, hogy 300 ezer forintot törlesztett a tartozásaiból, de még így is 17,9 millió forint az az összeg, amelyet nem adott meg meg nem nevezett magánszemélyeknek.

Új lakást vagy házat tavaly sem vett a kabinetminiszter, így vélhetően továbbra is kabinetfőnöke, Nagy Ádám édesapjának lakásában élnek Rogán Barbarával. A kabinetminiszter nevén csak a szülőfalujában örökölt rétek, erdők és szántók vannak a dokumentumban. Szakonyfalu egyébként nem ismeretlen a nyilvánosság számára sem. Nyolc évvel ezelőtt Orbán Viktor ellátogatott oda a kampány alatt, Rogán édesanyja szilvapálinkával és házi rétessel fogadta a miniszterelnököt.

A kabinetminiszter tavalyi vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy válása után alig egy évvel ismét megházasodott. Az új feleségét Rogán Barbarának hívják, akinek az emlékezetes földvásárlási ügyéről szóltak a következő hetek.

Varga Judit felélte a megtakarításait

Felélte korábbi megtakarításait és egy forintot sem tudott félretenni 2021-ben az igazságügyi miniszter. Tavaly még hosszas, többször ismételt magyarázatokkal tűzdelt vagyonnyilatkozatot tett közzé Varga Judit a 2020-as bevételeiről és jelentős anyagi gyarapodásáról, miután épp az akkori beadási határidő előtt keveredett botrányba furcsa ingatlanvásárlásaival.

A 2021-es vagyonnyilatkozatban azonban végül elismerte, hogy ő és férje valóban úgy vásárolt meg a XII. kerületben, egy Kútvölgyi úti társasház hat ingatlana közül ötöt és egy garázst, hogy a nagyjából 200 milliós vételárból 8 millió forint foglalót fizetett ki önerőből, a fennmaradó 192 millió forintot bankhitelből fedezték.

A balatonhenyei ház már szerepelt Varga Judit 2020. januári vagyonnyilatkozatában is. A 2144 négyzetméteres telket 2013-ban vették férjével, Magyar Péterrel fele-fele arányban. 2014-ig még két másik területet (kivett, beépítetlen terület) is vettek közösen Balatonhenyén, ami összesen közel 16 ezer négyzetméter. Az igazságügyi miniszter ugyanakkor érdemben nem cáfolta, hogy a balatonhenyei ingatlanra a tulajdoni lap tanúsága szerint családi otthonteremtési kedvezményt igényelt az UniCredit bankon keresztül a magyar államtól. 2017 júliusában a bejegyzést még elutasították, de végül 2017 októberében sikerült bejegyeztetni az akkor már 10 millió forintos támogatást.

Varga 2020-as vagyonnyilatkozata szerint nagyjából 5 millió forintnyi és 12 ezer eurónyi (4,3 millió forint) megtakarítással rendelkezett. Egy évvel később a csaknem százmilliós hiteltörlesztés mellett sikerült még félretennie.

Idén azonban Varga Judit a megtakarítások rovatokat kézzel áthúzta, és az egyébként géppel kitöltött nyilatkozat mindössze arról árulkodik, hogy a 2019-ben felvett hitelt közösen törlesztik tovább férjével.

Más kiadásról, vásárlásról a 2021-es évről az igazságügyi miniszter vagyonnyilatkozata nem tanúskodik.

Szijjártó Péter bankszámlája előre ment tavaly, nem hátra

A külügyminiszter bankszámlája egy valódi libikóka: míg 2019-ben 5,84 millió forint volt rajta, 2020-ban már csak 222 ezer forint.

2021-re aztán újra megszedte magát Szijjártó, mert már 10 millió forintos megtakarítás szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Két évvel ezelőtt 2,6 milliós megtakarítása volt értékpapírban, 2021-re ez 3 millióra nőtt. A biztosítási eszközalapja 2020-ban 941 ezer volt, ez 2021-re épp csak 1 millióra emelkedett. Ahogy évek óta, úgy Szijjártó tavaly sem akart törleszteni a szüleitől kapott kölcsönből, így továbbra is 30 millióval tartozik nekik.

Szijjártó Péter külügyminiszter – Fotó: Szíjjártó Péter hivatalos Facebook-oldala
Szijjártó Péter külügyminiszter – Fotó: Szíjjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

Nyugalom, továbbra is megvan Kásler 19. századi tabernákuluma

Kásler Miklósnak még mindig nincs saját háza vagy lakása, de haszonélvezője egy lakásnak az I. kerületben, egy családi háznak Budakeszin, valamint egy sárvári háznak és egy révfülöpi nyaralónak.

Továbbra is őrzi gyűjteményében például a 19. századi tabernákulumot, tizennyolc személyes ezüst evőeszközét, herendi étkészletét, tizenegy festményét és hat darab perzsaszőnyegét.

Az emberi erőforrások miniszterének 20 millió forintnyi készpénzes megtakarítása volt 2019-ben, 2020-ban, és 2021-ben is. Bankszámlán 6,3 millió található, ami alig háromszázezerrel több az egy évvel korábban, a befektetési jegyben tartott pénze pedig szintén nőtt valamicskével, egy év alatt hatszázezerrel. 3520 forintnyi devizáról nyilatkozott, ez 2020-ban még nem volt. A dokumentumból az is kiderül, hogy már nem tanít a Corvinuson, de még mindig tulajdonos az egészségügyi cégében.

Gulyás Gergely és Varga Mihály is jó évet tudhat maga mögött

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 2022-es vagyonnyilatkozata sem tért el túlságosan a korábbiaktól, hiszen évek óta megvan a két, XI. kerületi lakása, autója pedig még mindig nincs, ahogy más nagyértékű ingóságról sem nyilatkozott.

Tavaly kifizette a hétmilliós tartozása utolsó részét, és törlesztette a svájci frankos tartozását is, egy év alatt összesen 7,6 millió forintot tudott megtakarítani a havi bruttó 1,9 millió forintos miniszteri fizetéséből.

A pénzügyminiszternél sincs változás ingatlanfronton, Varga Mihály továbbra is egy 204 négyzetméteres családi házat és a hozzá tartozó garázst bérel Gyenesdiáson, emellett változatlanul van még öt ingatlan a nevén.

Megszabadult viszont a kötvényeitől, míg állampapírjait megnövelte ötmillió forinttal, részvényeit pedig hatmillióval.

Varga a pénzügyminiszteri feladatai mellett időközben két helyen is kuratóriumi elnök lett: a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány és a Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány élére került, de ezekért a bevallása szerint nem kap pénzt.

Pintér Sándornak több mint egymilliárddal tartoznak

Már nem 21 ingatlan szerepel Pintér Sándor nevén, csak 17. Megszabadult például a 136 ezer négyzetméteres szántójától Szurdokpüspökin, a pásztói tízhektáros szántójától is, de be is újított egy 757 négyzetméteres szántót Kistarcsán. Az öreg Wartburgjához hű maradt, továbbra is az az egyedüli autó a nevén.

A Magyar Állampapír Plusz kötvénye jelentősen megcsappant tavaly, 50 millió forintról 8 millióra, a különféle részvényei nem vagy alig változtak. Az OTP-nál és az MKB-nál is vannak lakossági folyószámlái, ezeken összesen 15 milliója, de vannak még a két banknál eurós és dolláros devizaszámlái. A készpénze is jelentősen nőtt, tízmillióról negyvenötmillióra.

Mint 2013 óta egyetlen évben sem, tavaly sem adták meg neki azt a félmilliárd forintot, amit a cégei eladása után kapott volna. Ahogy a 605 milliós családi és baráti kölcsönöket sem kapta vissza, így a belügyminiszternek továbbra is több mint egymilliárd forinttal tartoznak.

Mager Andrea megszabadult az ingatlan-birodalmától

Csaknem mindent eladott a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter 2021-ben. Mager Andrea 2022-es vagyonnyilatkozata legalábbis jelentősen eltér az előző évitől, hiszen idén már mindössze egy ingatlantulajdont tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

A tavalyi vagyonnyilatkozata szerint is megvolt a 188 négyzetméteres XII. kerületi ingatlana a tárca nélküli miniszternek, amelyet 2020-ban „szerzett”, a szerzés jogcíme „visszterhes, 2020”. Az ekkor már csak lánynevén szereplő miniszternek ezen túl 2021 januárjára lett három darab II. kerületi, 62 négyzetméteres és 1 darab 19 négyzetméteres lakása is, arra is 2020-ban tett szert, a szerzés jogcíme „ingyenes” az akkori dokumentum szerint. A nyilatkozat értelmében Mager Andrea 2020-ban „ingyenesen” jutott egy 192 négyzetméteres siófoki lakáshoz – erre már a korábbi években is volt példa –, minden egyéb vagyonra utaló adatot azonban kihúzott a dokumentumban.

Mostanra tehát mindezek az ingatlanok eltűntek Mager Andrea vagyonnyilatkozatából, ám értékpapír-befektetései jelentősen gyarapodtak, hiszen 2022-re már 95 millió forintot tart állampapírban, 999 ezer forintot MKB Ambíció Nyíltvégű Alapba fektetett, további 950 ezret az MKB Egyensúly alapjába, közben 18 millió forintot takarított meg önkéntes nyugdíjpénztárban. Készpénzben ezúttal is 2 milliós megtakarításról vallott. Ezzel szemben tavaly ilyenkor több mint 2 millió forintnyi biztosítása, 60,5 millió forintnyi állampapírja, és 18 millió forint önkéntes magán-nyugdíjpénztári megtakarítása volt, készpénzben akkor is 2 millió forintról vallott, de forintszámlán további 12 milliója, devizában 4,8 milliónyi megtakarítása volt 2021 elején. Most már azonban 39 milliót tart bankban forintban, és 1,8 milliónyi devizát is megspórolt.

A 2021-es nyilatkozat értelmében Mager 27 millió forintos hiteltartozással rendelkezett, amelynek jogcíme „ingatlan vételár-hátralék” volt, ám az idei bevallásban semmi ilyesmi nem szerepel.

Mager Andrea havi ötmillió forintot keres tárca nélküli miniszterként, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy a fizetése arányos legyen a felügyelete alá tartozó terület vezetőinek a fizetésével. Ezen túl Mager tavalyig ingatlan bérbeadásból havi 500 ezer forintot keresett, ám ilyen bevételt a 2022-es nyilatkozat már nem tartalmaz.

Orbán Viktor, Benkő Tibor, Kásler Miklós, Palkovics László, Mager Andrea, Varga Judit Semjén Zsolt Rogán Antal és Orbán Balázs a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülésen a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor, Benkő Tibor, Kásler Miklós, Palkovics László, Mager Andrea, Varga Judit Semjén Zsolt Rogán Antal és Orbán Balázs a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülésen a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Palkovics László és Nagy István is új pozícióval gyarapodott

Palkovics László beújított tavaly egy újabb szántót Pölöskén: 20 468 négyzetméter a területe. Tíz évvel ezelőttről már van neki ott egy másik, igaz, kisebb, csak négyezer négyzetméteres. Továbbra is megvan a kecskeméti háza és az erdője Alsónemesapátiban. Garázsában pedig még mindig ott parkol egy BMW motor, egy Mitsubishi terepjáró és egy Lamborghini traktor.

A készpénzzel sem gazdálkodott rosszul az innovációs miniszter, hatmillióról tízmillióra növelte vagyonát, ugyanakkor a bankszámlája megrövidült hárommillióval, és már csak 16 millió forint van rajta. Új fizetés is állt a házhoz tavaly Palkovicsnál, havi bruttó 900 ezer forintot kap a kutatóprofesszori állásáért a Széchenyi István Egyetemen.

Már nincs meg a lízingelt Opel Astrája Nagy Istvánnak, ám hárommillió forinttal nőtt az agrárminiszter megtakarítása tavaly. Nagy kedd hajnalban közzétett vagyonnyilatkozata szerint a hat havi képviselői tiszteletdíján felül 9 millió forintot tárol a bankszámláján és 2 millió forintja van készpénzben. Már 3,5 millió forintja van a nyugdíjpénztárban, ez 700 ezer forinttal több, mint tavaly ilyenkor. Életbiztosítása is nőtt félmillióval, idén 9 milliós összeg szerepel a nyilatkozatban.

Új fizető pozícióval gazdagodott az agrárminiszter 2021-ben, havonta bruttó 1 millió forintot kap a februárban létrehozott Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem kuratóriumi tagjaként. Mosonmagyaróvári háza mellett továbbra is több erdő, gyümölcsös, legelő van a nevén. Nagynak 1993 óta van méhészete, a friss vagyonnyilatkozat szerint 100 méhcsalád lakik benne. Ezen kívül tulajdonosa és ügyvezetője egy 2020-ban alapított agrárcégnek.

Süli Jánosnak jobb fizetés jutott

A tárca nélküli miniszterként és képviselőként is dolgozó Süli János egy új, harmadik munkahellyel gyarapodott: a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke lett, amiért havonta bruttó 900 ezer forintos díjazást kap. Így most már havi bruttó 6,9 millió forintot keres az eközben fideszes parlamenti képviselőként tevékenykedő Süli. Frissen közzétett vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy 17,4 millióról 25,6 millióra növelte a nyugdíj-előtakarékossági számláján lévő összeget, bankszámlán van 5,6 millió megtakarítása, takarékbetétben elhelyezett ötmillióját pedig szintén növelni tudta hatra.

A feleségével közös hitelintézeti számlakövetelése valamelyest csökkent 9,5 millióról, ötmillió forintra, a közös tartozás viszont továbbra is hárommillió, ezt tavalyról nem tudta ledolgozni. Változatlanul résztulajdonos Pakson egy 128 négyzetméteres családi házban, emellett Madocsán egy 475 négyzetméteres telken, egy 75 négyzetméteres üdülőt is birtokol. Továbbra is büszke birtokosa egy 2009-es Opel Astrának, és Maxum motorcsónakja is megvan.

Benkő Tibor bővülő megtakarításokkal büszkélkedhet

A honvédelmi miniszter továbbra is büszke tulajdonosa egy 2005-ös Volkswagen Borának, azonban ingatlanvagyon nincs a nevén. Egyéves Magyar Állampapírban 19,5 millió forintos megtakarításról számolt be tavaly, 2021 folyamán 28,3 millióra gyarapodott. Az OTP Ingatlan befektetési jegye kicsit több mint 200 ezer forinttal nőt, 7,5 millióra. A miniszter nyugdíjpénztári számláján már 18,6 milliót gyűjtött össze, ez egymillióval több a tavaly bevallottnál. Mindezeken túl készpénzben van 5,4 millió forintja is Benkőnek.

Kovács Zoltánnál se ingatlan, se autó, csak a Nimród

A vadászati kiállítás mellett a nemzetközi kommunikációért is felelős államtitkár vagyonnyilatkozatában szereplő tételek szinte egy az egyben megegyeznek a tavalyival. Kovácsnak továbbra sincs a nevén se ingatlan, se autó. Bankszámláján és értékpapírban sincs megtakarítása, azonban a tavalyi 13 millióról, 14 millióra gyarapodott a készpénze. A tavaly megrendezett vadászati világkiállításért felelős kormánybiztos továbbra is a Nimród vadászújság főszerkesztője, amiből havi bruttó 500 ezer forintos plusz jövedelmet könyvelhet el. Emellett csak kültagként, de a 2022-es bevallás szerint is 50 százalékos tulajdonosa az Unicornus Bt-nek, nyereséget azonban – ahogy tavaly sem – most sem jelentett az államtitkár.

Kovács Zoltán facsemetét ültet a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. emlékerdejének átadásán Kisszékelyen 2019. december 17-én – Fotó: Vasvári Tamás
Kovács Zoltán facsemetét ültet a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. emlékerdejének átadásán Kisszékelyen 2019. december 17-én – Fotó: Vasvári Tamás

Bővült Menczer Tamás családja

A külügyminisztérium államtitkára – ahogy tavaly, úgy idei vagyonnyilatkozata szerint is – három ingatlan tulajdonosa. Ajándékozásból van egy 46 négyzetméteres bajai lakása, tulajdonosa egy 143 négyzetméteres ikerháznak Budakeszin – ahol a Fidesz egyéni képviselőjelöltjeként indul a választáson –, és van egy siófoki nyaralója, utóbbi kettőnek azonban csak részben tulajdonosa. Megtakarítása nincs, jövedelme továbbra is bruttó 1,75 millió, ugyanakkor 2021-ben mindenképpen gyarapodott, hiszen az államtitkár ezúttal már vele egy háztartásban élő gyermekéről is beszámolt vagyonnyilatkozatában.

Lakást vett Orbán politikai igazgatója

Jó sikerült Orbán Balázs tavalyi éve. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese és államtitkára augusztustól politikai igazgatóként Orbán Viktor mellett is dolgozik, tanácsokkal segíti a miniszterelnököt, amiért a megbízása szerint nem kap külön fizetést.

Másrészt a már meglévő első kerületi lakása mellé beújított egy tizenegyedik kerületi 104 négyzetméteres lakást is.

Ugyanakkor időközben megszabadult egy hasonló méretű első kerületi lakástól is, amit épp csak pár éve, 2018-ban vett meg. Változatlanul tízmillió forintja van állampapírban, készpénze és bankszámlás megtakarítása nincsen (igaz, azt kell csak feltüntetni, ami meghaladja a képviselői díj hathavi összegét).

Továbbra is vannak viszont különféle banki tartozásai: 40 milliós jelzáloghitel, 2,4 milliós szabad felhasználású hitelkeret és 10 milliós babaváró hitel. Az államtitkárnak plusz pénze jön be a bérbeadásból is, havi 200 ezer és 240 ezer forintok, és esetenként csurran osztalékként is valamennyi egy gazdasági társaságtól. Több kormánytársához hasonlóan Orbán is kuratóriumi elnök lett, ő a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány élén, de ezért pénzt állítása szerint nem vesz fel. Száz százalékban tulajdonosa viszont egy budapesti székhelyű cégnek, így a nyereséget is teljes mértékben ő kapja.

Új fényképezőgépe van Szabó Tündének

Letudta minden tartozását a sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde. A férjével közösen felvett 24 millió forintos devizahitelből a maradék négymilliót is letörlesztette egy év alatt, de közben még hárommillióval nőtt is a bankszámlás megtakarítása (pedig 2019-ben még egy forintja se volt rajta). Ügyvédi tevékenységét továbbra is szünetelteti, van viszont egy ügyvédi irodája, aminek nyereségeit ő kapja. Az államtitkári fizetése mellé ezüstérmes úszóként megkapja az olimpiai járadékot is, és a képviselői munkájához tavaly kapott egy Canon-fényképezőgépet is.

További cikkeink a kedd éjjel közzétett vagyonnyilatkozatokról:

Izgalmasnak tűnhet a közpénzből fizetést kapó, és hivatalosan főként ebből élő közjogi tisztségviselők, kormánytagok, vagy éppen a megválasztott parlamenti képviselők vagyoni helyzetét követni, a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők/kormányzati szereplők azt vallanak be, amit akarnak. Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta hiába hívják fel minden egyes alkalommal a figyelmet arra: a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát, hiszen a képviselők bármikor átírhatják vagyonukat rokonaik nevére, és ezt bizony a nyilvánosság, azaz a hivatalos fizetést adó magyar társadalom nem tudja ellenőrizni. A rokonok vagyonnyilatkozatához ugyanis kizárólag a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek bele, és ők is csak egy esetleges, képviselő ellen folyó vagyonnyilatkozati eljárás során. Ilyen eljárást elvileg bárki kezdeményezhet – a gyakorlatban viszont kizárólag a gondolatolvasók, hiszen egy titkos vagyonnyilatkozatban kell megjelölni ehhez a kifogásolt sorokat.

De korántsem ez az egyetlen probléma a rendszerrel, hiszen a valós, érdemi ellenőrzés kijátszását kifejezetten segíti, hogy nem kell azonosító adatokat – helyrajzi számot, ingatlan címét, hitel esetén a hitelfelvétel idejét, pontos összegét – megadniuk a honatyáknak. Szintén nem kell nyilatkozni a különböző társadalmi szervezeteknél vagy testületeknél betöltött tagságról. Márpedig ez összeférhetetlenséget eredményezhet a törvényhozási munka során, és noha létezik ilyen különnyilatkozat is, az nem nyilvános, így ellenőrizhetetlen. De mindez eltörpülhet amellett is, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás, nem megfelelő kitöltését lényegében lehetetlen büntetni a jelenlegi szabályok szerint. A Mentelmi Bizottságnak ugyanis nincsen lehetősége átfogó vizsgálatot lefolytatni a képviselők vagyonosodásával kapcsolatban.

Összességében tehát a vagyonnyilatkozatok nem minden esetben, a hozzátartozói nyilatkozatok pedig egyáltalán nem nyilvánosak, míg a vagyonnyilatkozatok tartalmának az ellenőrzése puszta formalitás, és a nyilatkozatot szándékosan valótlanul, hamisan kitöltőket sem fenyegeti elrettentő erejű szankció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!