Kósa 50 milliós adóstárs lett, Gyurcsány hitelezett és görgős karfás munkaszéket kapott

2022. február 1. – 03:19

Kósa 50 milliós adóstárs lett, Gyurcsány hitelezett és görgős karfás munkaszéket kapott
A Fidesz képviselői szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén: Semjén Zsolt, mögötte: Németh Zsolt, Kósa Lajos és Novák Katalin, Balla György és Kocsis Máté – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn éjfél után közzétették a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, így kiderülhetett, hogy miközben az Országgyűlés fideszes földesura, Lázár János ismét bevásárolt, Simonka György és Boldog István szinte teljes nincstelenségről vallott. Ha a képviselői vagyonnyilatkozatokból sok mást nem is, azt megtudtuk, hogy Kósa Lajos 2020 után tavaly újabb BMW motorral gazdagodott és megint eladósodott, Ungár Péter pedig egy Zámbó István-festménnyel gyarapodott.

Kocsis Máténak nem lehet oka panaszra

Folytatódik Kocsis Máté évek óta tartó gyarapodása. A Fidesz frakcióvezetője két éve még 11,5 milliót írt a dokumentumba, a tavalyi évet már 23 millió forinttal kezdte.

A mostani nyilatkozata szerint 31 millió forint van a számláján és készpénzben.

Hogy ez a 8 milliós gyarapodás a családi cégének köszönhető-e, nem derült ki. Míg 2020 végén 15,25 millió forintos osztalékot vett fel Kocsis, most nem részletezte az osztalék mértékét, mindössze annyit írt, hogy a bevétele a cég éves forgalmától függ.

Lázár János földjeinek és álláshelyeinek száma is nőtt

A hódmezővásárhelyi fideszes képviselő továbbra is a magyar Országgyűlés egyik legnagyobb földesura, és nem hazudtolta meg magát: 2021-ben is újabb földeket vásárolt, mintegy 35 hektárnyi szántót Hódmezővásárhelyen. Az egykori miniszter 2019-ben lényegében még kéthavonta vett új földeket, 2020-ban viszont csak egy ingatlant vásárolt, ám tavaly behozta a lemaradást a legfrissebb vagyonnyilatkozatban feltüntetett, terjedelmes lista értelmében. Így míg 33 ingatlan volt a tulajdonában 2021-re, idén ez a szám, az új földekkel már 36.

Eközben Lázár készpénzállománya 14,5 millióra nőtt, miközben hitelintézetben 8 milliót tart, magyarán Lázár továbbra is a készpénzben hisz: 2021 januárjára 12 millió forintja volt ilyen formában, míg a bevallása szerint bankszámlán például nem tartott nagyobb összeget. Egy évvel korábban ilyenkor még volt a bankban is 48 milliója, ez azonban eltűnt, ráadásul megduplázta – 20-ról 40 millió forintra – a tartozását, amely egy magánszemély felé állt fenn. Ez a tartozás pedig 2021-ben csak tovább nőtt, hiszen a friss bevallás szerint már 50 millió forintra rúg, miközben van 18 millió személyi kölcsöntartozása, csaknem 39 milliónyi beruházási hitele, valamint a 7,7 milliós lízingadóssága.

Ennek ellenére Lázár nem aggódik: még 2020-ban lízingelni kezdett egy 2019-es Land Rover Defendert a meglévő régebbi, ugyanilyen típusú járműve, valamint a 2019-ben vett Mini Cooper Cabriója mellé, és megtartotta értékes ingóságait is, melyek közül csak egy gróf Széchenyi Zsigmond karosszéke.

Képviselői és miniszteri biztosi jövedelme mellett még 1 millió forintot kap a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumi tagságáért és 2022 januárjától további 950 ezret a Jövő Nemzedék Földje Alapítványtól, havi jövedelme tehát csak ezekből majdnem bruttó 4 millió forintra nőtt. Van még bevétele időszakosan földbérletekből, erdőgazdálkodóként és őstermelőként is, de ezek nem havi rendszerességű jövedelmek a nyilatkozat szerint, ugyanakkor bruttó összegük tavaly elérte a 17 millió forintot.

Mindeközben Lázár könyvet is kiadott 2021-ben, egy Winston Churchillről szóló kötetet, amelyből a vagyonnyilatkozata szerint 7,7 milliós jövedelme volt tavaly.

Lázár János – Fotó: Bődey János / Telex
Lázár János – Fotó: Bődey János / Telex

Boldog István búcsúzóul begyűjtött még egy telefont és egy laptopot

Az idei választásokon már nem indul újra, és visszavonul a politikától a hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt Boldog István, de azért most még neki is fel kellett töltenie a vagyonnyilatkozatát. Boldog gondoskodik a körülötte lévőkről, a már meglévő mellé ugyanis lett még egy életbiztosítása, szintén valamivel több, mint 3 millió forint értékben. És bár 2020-ban még jól állt a banki tartozásaival, alig 70 ezer volt hátra, addig most megint egy 2,7 millió forintos hitel tűnt fel a rubrikában.

Ahogy két éve, úgy tavaly is kapott a képviselői munkájához egy újabb Iphone-t és két Macbookot is, és továbbra is megvan a Nikon-szettje szenvedélyéhez, a fotózáshoz.

Ingatlanfronton nincs változás a Boldog-portán: van egy háza, földje és gyümölcsöse is Kétpón, ahol annak idején polgármester is volt.

Megtakarítása, készpénze a bevallása szerint továbbra sincs.


Simonka György azért kapott még némi agrártámogatást

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt bíróság előtt álló, most már vesztegetésért is felelősségre vonás elébe nézni látszó fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György bevallott vagyona évekkel ezelőtt apadásnak indult, és nagy változás az elmúlt években már nem volt. Búcsú-vagyonnyilatkozata sem hordoz őrületes újdonságokat, még megvan a pusztaottlakai szántó, amelynek haszonbérlője, és szerepel még a vagyonnyilatkozatban a kivett udvar is Medgyesegyházán, de utóbbinál ezúttal is feltüntette a képviselő, hogy az ingatlan jelzáloggal terhelt.

Autója, drága ingósága sincs, és megtakarítása is alig, mindössze félmillió forint készpénzt tüntetett fel idén, éppen úgy, ahogy 2021 januárjában. Az azt megelőző bevallásában még szerepelt a pénzintézeti számláján árválkodó 5660 forint, múlt évre már ez a rubrika is üres volt, viszont összeszedett valamiből 26 ezer forint köztartozást, amelyet 2021-ben – a legfrissebb vagyonnyilatkozat értelmében – sikerült befizetnie.

Simonka egyébként idén, csakúgy mint tavaly az „egyéb közlendőknél” tüntetett fel egy „készfizető kezesség” miatti, közel 86 millió forintos tartozást, és hogy emiatt a tulajdonában lévő vagyonelemek terheltek. Ebben nem volt változás az előző évhez képest, abban ugyanakkor igen, hogy míg tavalyi bevallásában érdekelt maradt 11,1 százalékos tulajdonrésszel egy felszámolás alatt lévő, pusztaottlakai székhelyű cégben, a büntetőeljárásából ismert Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben, úgy

idén már semmiféle gazdasági érdekeltséget nem tüntetett fel.

Simonka ennek ellenére 2021-ben is 6 alkalommal jutott agrártámogatáshoz, összesen mintegy 700 ezer forinthoz. 2020-ban még 8 alkalommal kapott ilyet, akkor összesen körülbelül 900 ezer forint értékben.

Simonka György a Fővárosi Törvényszéken – Fotó: Bődey János / Telex
Simonka György a Fővárosi Törvényszéken – Fotó: Bődey János / Telex

Új motort vett, és ismét adóstárs lett Kósa Lajos

Már három motor áll a fideszes képviselő garázsában a motorcsónak és az autó mellett. 2020 után tavaly újabb BMW motorral gazdagodott Kósa Lajos. Félmillió forinttal több van most a számláján, mint tavaly ilyenkor, de ennél látványosabban nőttek a tartozásai.

Adóstársként 50 millió forintos lakásépítési kölcsönt vett fel.

2021 elején még csak 5 millió forintos hiteltartozásról számolt be, és 9 millióval tartozott magánszemélyeknek, utóbbit 500 ezer forinttal faragta le tavaly.

Gyurcsány Ferenc kölcsönt adott, görgős karfás munkaszéket kapott

A DK-elnök értékpapír-megtakarításai gyorsan és biztosan évről évre nőnek. 2020-ról 2021-re például 823 millióról 928 millióra. A számlájáról pedig teljesen eltűnt a pénz (körülbelül 2,5 millió forint), így az most a bevallása szerint nullán van. De állhat még pénz a közeljövőben a Gyurcsány-házhoz is, mert tartoznak neki 42 millió forinttal, és

van egy 348 milliós követelése „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén.

A banki hitelét tavaly sem csökkentette, így az újabb plusz kétmillióval már 60 milliósra duzzadt. Korábban a kötcsei ház megvásárlására is felvett hitelt, ebből sem törlesztett, így az már 288 millióra emelkedett.

Az Altus Portfólió Kft.-je sem volt túl jövedelmező: már 2020-ban is jócskán kevesebbet hozott a konyhára az előző évnél, de tavaly már csak hatmillió forintot. Gyurcsány adakozott is 2021-ben: 17 millió forintot adott kölcsön egy magánszemélynek, 25 milliót a DK-nak, ezen felül még plusz 47 millió vissza nem térítendő kölcsönt is adott a DK-nak. Gyurcsány tavaly a politikusi munkájához kapott egy új íróasztalt és egy görgős karfás munkaszéket is.

Gyurcsány Ferenc – Fotó: Bődey János / Telex
Gyurcsány Ferenc – Fotó: Bődey János / Telex

Ungár Péter kapott egy Zámbó István-festményt

Az LMP-s képviselő korábbi szokásához híven már január 31-én napközben nyilvánosságra hozta a vagyonnyilatkozatát, amiben egyébként a legnagyobb változás, hogy kapott egy Zámbó István-festményt. Bankszámlája hatmillióval megcsappant, és már csak 12 milliója van rajta, de továbbra is van 99 millió forintos számlakövetelése, és megvan a tulajdonrésze a három jelentős értékű cégében is.

Jakab Péter magánéletéről árulkodik a nyilatkozata

Vagyonnyilatkozata szerint továbbra is egy háztartásban él feleségével és három gyermekével Jakab Péter. Mindez csak azért lehet hírértékű, mert a kormányzati médiában november végén Jakab vélt házasságtöréséről írtak heteken keresztül. Több cikkben is azt állították, hogy a Jobbik elnöke kabinetfőnökével, Molnár Enikővel csalja a feleségét Budapesten. A pletykákat tovább erősítette, hogy január elején nem viselte a jegygyűrűjét, amikor az ATV reggeli műsorában adott interjút. A Jobbik képviselője akkor mindössze annyit mondott a Blikknek, hogy ez magánügy, a vagyonnyilatkozata azonban most cáfolni látszik a pletykákat.

Ráadásul továbbra is felerészben tulajdonosa annak a 106 négyzetméteres miskolci lakásnak, amit 2007-ben vettek. A Jobbik elnöke tavaly törlesztette a hitelét, és már csak 8,2 millióval tartozik a banknak. 2,5 millió forintos megtakarításról számolt be a kedden közzétett nyilatkozatában. Ez azt jelenti, hogy ennyi készpénze van a hathavi képviselői tiszteletdíján felül.

Hadházy Ákos államkötvényeket újított be

Pénz állt a Hadházy-házhoz: az országgyűlési képviselő államkötvényeket újított be tavaly 6,3 millió forint értékben, ahogy négymillió forint is megjelent a bankszámláján, mellette pedig 5,8 millió forintos deviza is. Banki tartozását is sikerült másfél millióval csökkenteni, jelenleg 9,5 milliós adóssága van.

Nem tudni, hogy a gyarapodásban az segített-e neki, hogy időközben megkaphatta a 2020-ban eladott lakása teljes vételárát. De tavaly sem maradt pénzadomány nélkül: most 7,6 milliónyit kapott, amit azzal magyarázott, hogy „adományok a korrupció és propaganda-ellenes tevékenység folytatásához, és az előválasztási kampányra”.

Hadházy Ákos – Fotó: Huszti István / Telex
Hadházy Ákos – Fotó: Huszti István / Telex

Izgalmasnak tűnhet a közpénzből fizetést kapó, és hivatalosan főként ebből élő közjogi tisztségviselők, kormánytagok, vagy éppen a megválasztott parlamenti képviselők vagyoni helyzetét követni, a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők/kormányzati szereplők azt vallanak be, amit akarnak. Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta hiába hívják fel minden egyes alkalommal a figyelmet arra: a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát, hiszen a képviselők bármikor átírhatják vagyonukat rokonaik nevére, és ezt bizony a nyilvánosság, azaz a hivatalos fizetést adó magyar társadalom nem tudja ellenőrizni. A rokonok vagyonnyilatkozatához ugyanis kizárólag a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek bele, és ők is csak egy esteleges, képviselő ellen folyó vagyonnyilatkozati eljárás során. Ilyen eljárást elvileg bárki kezdeményezhet – a gyakorlatban viszont kizárólag a gondolatolvasók, hiszen egy titkos vagyonnyilatkozatban kell megjelölni ehhez a kifogásolt sorokat.

De korántsem ez az egyetlen probléma a rendszerrel, hiszen a valós, érdemi ellenőrzés kijátszását kifejezetten segíti, hogy nem kell azonosító adatokat – helyrajzi számot, ingatlan címét, hitel esetén a hitelfelvétel idejét, pontos összegét – megadniuk a honatyáknak. Szintén nem kell nyilatkozni a különböző társadalmi szervezeteknél vagy testületeknél betöltött tagságról. Márpedig ez összeférhetetlenséget eredményezhet a törvényhozási munka során, és noha létezik ilyen külön nyilatkozat is, az nem nyilvános, így ellenőrizhetetlen. De mindez eltörpülhet emellett is, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás, nem megfelelő kitöltését lényegében lehetetlen büntetni a jelenlegi szabályok szerint. A Mentelmi Bizottságnak ugyanis nincsen lehetősége átfogó vizsgálatot lefolytatni a képviselők vagyonosodásával kapcsolatban.

Összességében tehát a vagyonnyilatkozatok nem minden esetben, a hozzátartozói nyilatkozatok pedig egyáltalán nem nyilvánosak, míg a vagyonnyilatkozatok tartalmának az ellenőrzése puszta formalitás, és a nyilatkozatot szándékosan valótlanul, hamisan kitöltőket sem fenyegeti elrettentő erejű szankció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!