Simonka György minden vádpontot tagadott a bíróságon

2020. október 13. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Mindent tagadott a vádiratban foglaltakból, és nem mondott le a védekezés lehetőségéről Simonka György, az orosházi központú választókerület országgyűlési képviselője, akit társaival együtt azzal vádolnak, hogy 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forintot csalt el bűnszervezetben. A fideszes képviselőt és társait különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják. A keddi, Fővárosi Törvényszéken tartott büntetőper tárgyalásán Simonka nem járult hozzá, hogy felvételeket készítsenek róla, írásbeli vallomását pedig a bíró olvasta fel, írja a Hvg.hu.

Ezt megelőzően Simonka csak annyit mondott, hogy a nyomozás során többször tett vallomást, az ügyészség minden kérdésére válaszolt írásban és szóban is, ezeket továbbra is fenntartja. Elmondta azt is, hogy a média komoly nyomás alá helyezte őt és a családját is, ezért nem tesz vallomást szóban, és nem válaszol kérdésekre.

Az írásbeli vallomás alapján lényegében minden vádpontot tagadott, és kiderült az is, hogy szerinte olyan személyek vallomásán alapulnak a vádak, akik az ügyészséggel kiegyeztek, „a mentesülésük miatt mondták azt, amit kellett”. Továbbá szerinte a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett, és egyebek mellett nem vezette bűnös szándék sem a vállalkozások alapításánál, sem a vezetésénél. A vádlottak között van még Simonka felesége és unokahúga, róluk azt mondta, nem tud arról, hogy törvénytelenül jártak volna el, önállóan dolgoztak.

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügy a Fővárosi Törvényszéken. A Központi Nyomozó Főügyészség még 2019 augusztusában nyújtotta be a vádiratot bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. A fideszes politikus mentelmi jogát 2018-ban függesztette fel a parlament, az pedig, hogy egyáltalán nyomozás folyik ilyen ügyben 2016-ban derült ki. A Magyar Narancs értesülései szerint a vádiratban 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kértek a megvádolt politikusra.

A vádirat szerint Simonka és társai jogellenes módon akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Az ügyészség korábban azt írta, Simonka tudta, hogy jelentős mértékű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és emiatt olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, hogy csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást. A 2020 januári előkészítő ülésen a 33 vádlott közül 8 vádlott beismerte a bűnösségét, négyen egyezséget is kötöttek az ügyészséggel.

Simonka mindvégig tagadta, hogy törvénysértést követett volna el, sőt, a Magyar Narancs szeptemberi beszámolója szerint a fideszes politikus arról beszélt egy medgyesbodzási testületi ülésen, hogy a vádirat nullás, és az ügyészek, akik azt összehozták „azóta mind ki vannak rúgva”. A Legfőbb Ügyészség először cáfolta a fideszes politikus erős kijelentéseit: a vádiratot előkészítő ügyészek közül senkit nem rúgtak ki, az ügy miatt egyiküknek sem szűnt meg az állása, a vádiratot pedig a bíróság az előkészítő ülésen törvényesnek találta – jelezték az RTL-nek szeptember 8-án. Aztán Hadházy Ákos konkrétabb kérdései után kiderült, a simonkás büntetőeljárással kapcsolatba kerülő ügyészekből két ügyész szolgálati viszonya közös megegyezéssel szűnt meg, egyet pedig Polt áthelyezett volna, de az ügyész inkább önként távozott.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!