Simonka mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter

2020. december 17. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter legfőbb ügyész Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől.

Kétrendbeli vesztegetéssel vádolják a Fidesz országgyűlési képviselőjét, de csak mentelmi jogának felfüggesztése után lehet lefolytatni a büntetőeljárást.

A megalapozott gyanú szerint Simonka azt akarta elérni pénzért, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, miután tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról. A gyanú szerint azért fizetett a képviselő, hogy az egyik tanú egy előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai sajtóközleményéből.

Simonka György beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség fővárosi székházában 2018. február 27-én – Fotó: Soós Lajos / MTI
Simonka György beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség fővárosi székházában 2018. február 27-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Egy másik büntetőeljárásban már két éve felfüggesztették Simonka mentelmi jogát. Az országgyűlési képviselő és társai ellen

bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás még évekkel ezelőtt.

A vád szerint 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forintot csaltak el. A Központi Nyomozó Főügyészség 33 vádlott ellen emelt vádat 2019. augusztus 21-én.

A Magyar Narancs értesülései szerint a vádiratban 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kértek a kormánypárti politikusra.

A vádirat szerint Simonka és társai jogellenes módon akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Az ügyészség korábban azt írta, Simonka tudta, hogy jelentős mértékű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és emiatt olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, hogy csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást.

A 2020. januári előkészítő ülésen a 33 vádlott közül 8 vádlott beismerte a bűnösségét, négyen egyezséget is kötöttek az ügyészséggel. Simonka mindvégig tagadta, hogy törvénysértést követett volna el, sőt, a Magyar Narancs szeptemberi beszámolója szerint a fideszes politikus arról beszélt egy medgyesbodzási testületi ülésen, hogy a vádirat nullás, és az ügyészek, akik azt összehozták, „azóta mind ki vannak rúgva”.

A Legfőbb Ügyészség először cáfolta a fideszes politikus erős kijelentéseit: a vádiratot előkészítő ügyészek közül senkit nem rúgtak ki, az ügy miatt egyiküknek sem szűnt meg az állása, a vádiratot pedig a bíróság az előkészítő ülésen törvényesnek találta – jelezték az RTL-nek szeptember 8-án. Aztán Hadházy Ákos konkrétabb kérdései után kiderült, a simonkás büntetőeljárással kapcsolatba kerülő ügyészekből két ügyész szolgálati viszonya közös megegyezéssel szűnt meg, egyet pedig Polt áthelyezett volna, de az ügyész inkább önként távozott.

Az októberi bírósági tárgyaláson is mindent tagadott Simonka a vádiratban foglaltakból, és nem mondott le a védekezés lehetőségéről. A tárgyalás előtt annyit mondott a sajtónak, hogy a nyomozás során többször is tett vallomást, az ügyészség minden kérdésére válaszolt írásban és szóban is, és ezeket továbbra is fenntartja.

Vallomásában azt állította, hogy olyan személyek vallomásán alapulnak a vádak, akik az ügyészséggel kiegyeztek, „a mentesülésük miatt mondták azt, amit kellett”. Szerinte a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett, és nem vezette bűnös szándék sem a vállalkozások alapításánál, sem a vezetésénél. A vádlottak között van még Simonka felesége és unokahúga, róluk azt mondta, nem tud arról, hogy törvénytelenül jártak volna el, önállóan dolgoztak.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!