Az adófizetőknek köszöni a csokot egy MSZP-s a vagyonnyilatkozatában

2022. június 2. – 00:15

Az adófizetőknek köszöni a csokot egy MSZP-s a vagyonnyilatkozatában
Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Számos képviselő most először vagy hosszabb kihagyás után először adott le vagyonnyilatkozatot.

A Momentum politikusai elébe mentek a szokásos ügymenetnek. Míg a képviselői vagyonnyilatkozatok szerdáról csütörtökre virradó éjszaka éjfélkor kerültek fel a parlament honlapjára, miután június 1-jén járt le a hivatalba lépéstől számított harmincnapos határidő, ők a párt saját felületén már kedden nyilvánosságra hozták a sajátjaikat.

Gelencsér Ferencnek, a Momentum új elnökének (portrénkat róla itt találja) a bevallása szerint se ingatlana, se nagy értékű ingósága, például autója sincs. A megtakarításai egy részét (2,1 millió forint) kriptovalutában tartja, egyébként ezenkívül 2,3 millió forintja van a számláján, és 480 ezer forinttal tartozik egy hitelintézetnek.

A momentumos Hajnal Miklós a legszegényebb képviselők közé tartozik a vagyonnyilatkozata szerint, se ingatlan, se drága ingóság nincs a bevallásában. Takarékbetétben tett félre némi megtakarítást, körülbelül 652 ezer forintot. Ellenben van egy nagyjából 16,6 milliós tartozása.

Kálmán Olgának a II. kerületben van egy 250 négyzetméteres családi háza (pontosabban annak 9/10 része az övé), ami saját építésű. Az autója egy 2012-ben vett Volkswagen. A DK-s politikusnak, az egykori ismert tévésnek jelenetős megtakarításai vannak: 15 millió forint készpénz szerepel a bevallásában, valamint további 51 millió forintja és 22230 eurója van számlán. Tartozása nincsen. Céges érdekeltsége a K. O. Press Hírszolgáltató Bt.-ben van, 50 százalékos tulajdonos.

Teljesen vagyontalan képviselő is akad a parlamenti újoncok között. Az LMP-s Bakos Bernadett lényegében a dátumot és az aláírást leszámítva üres bevallást adott le.

A legtöbb járművet birtokló képviselő helyéért jó eséllyel indulhat a jobbikos Bencze János, akinek három autója (Ford Transit, BMW 530D, Toyota Avensis), két pickupja (két Opel Campo) és három motorja (Honda CB, Junak M10, Danuvia 125) van.

A Mi Hazánk képviselője, Dócs Dávid, a Dócs Családi Gazdaság vezetője 31 ingatlant sorolt fel a bevallásában, kevés kivétellel a legtöbb Cserháthalápon található, házak, erdők, szántók, legelők. A sok föld mellé sok gépjárműve is van (összesen öt), és a nagy értékű ingóságok között mezőgazdasági gépeket említ, például vetőgépet és szárzúzót. Arra nem tért ki, hogy nagyjából hány állata van, de szarvasmarha- és sertésállománnyal is rendelkezik a vagyonnyilatkozata szerint.

Az esztergomi fideszesnek, Erős Gábornak négy esztergomi ingatlana és két járműve van, melyek közül az egyik egy átlagos Opel Astra, a másik viszont egy Trabant P50.

A Fidesz egyik új képviselőjéről, Kovács Zsoltról kiderül a vagyonnyilatkozatából, hogy könyveket és pecséteket gyűjt már több mint 35 éve, 1986 óta.

Az MSZP-s Vajda Zoltán politikai üzenetküldésre használta fel a vagyonnyilatkozatát, ahová az Egyéb közlendők rovatba a következőt írta: „Családi házunk megvásárlásához CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) keretében 10 millió forint támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt vettünk igénybe, továbbá 7 üléses személyautónkra 2,5 millió forint nagycsaládos autóvásárlási támogatást kaptunk.

Ezek igénylésekor szerencsére nem kértek Fidesz párttagsági igazolványt. Mindegyik segítséget ezúton is szeretném megköszönni a magyar adófizetőknek, illetve örömmel nyugtázom, hogy legalább ezen összegeket nem lopta el a fideszes hatalom.”

Ugyanitt írt még Orbán Viktor 0 forintos vagyonnyilatkozatáról és Mészáros Lőrinc vagyonáról is, utóbbival kapcsolatban ezzel zárta a szövegét: „Számításom szerint ennek a rám eső hányada több mint 61 ezer forint, amelyet magánszeméllyel szemben fennálló pénzkövetelésemként tartok nyilván, ezért itt kívánok szerepeltetni.”















Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!