Térképen, ahogy Magyar Péter bejárta az egész országot, Orbán pedig a saját táborát erősítette

Térképen, ahogy Magyar Péter bejárta az egész országot, Orbán pedig a saját táborát erősítette
Fotó: Huszti István és Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este véget ért a kampányidőszak, egy időre felhagynak a politikusok az ilyenkor szokásos országjárással. Az idei kampányban Orbán Viktor csak a meglévő táborát igyekezett mozgósítani, míg Magyar Péter több vidéki nagyváros főterét megtöltötte, és kibérelte a felcsúti kisvasutat. Dobrev Klára egy 36 órás hajrával akarta megmenteni a baloldal becsületét. Térképre tettük, hogy hol kampányoltak a vasárnapi választás főszereplői.

„Tudom, hogy mindenki fáradt, de hogy egy (…) klasszikust idézzek, egyszer megkérdeztem Schwarzeneggert, hogy hány fekvőtámaszt szokott csinálni egy nap, és azt mondta, hogy csak onnan számolom, ahonnan már fáj. Most már ebben a szakaszban vagyunk. Nekem legalábbis már fáj” – vallotta be Orbán Viktor csütörtökön Kalocsán, a Tomori Pál híd átadóján.

Az év elején minden bizonnyal még ő sem számított arra, hogy ismét elő kell vennie a 2022-es kampányból jól ismert kis széket, és be kell szállnia az országjárásba. A kegyelmi botrány és Magyar Péter megjelenése azonban borította a Fidesz előzetes terveit, és a miniszterelnöknek is aktivizálnia kellett magát. Korábbi cikkünkben megnéztük, hol kezdték a kampányt a vasárnapi választás főszereplői. Most megmutatjuk, melyik településekre jutottak el az elmúlt ötven napban:

Az országjárások helyszínei – Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Az országjárások helyszínei – Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A miniszterelnök két nappal a kampány kezdete után egy nemesgörzsönyi magtárban, alig pár helyi gazda előtt rúgta be a kampányt, a szombati hajrában pedig a Fidesz egyik legfontosabb vidéki fellegvárában, Debrecenben fejezte be az országjárást, ahol levezetésként még megnéze a magyar fociválogatott felkészülési meccsét. A nyilvánosan elérhető adatok szerint az erdélyi Nagyszalonta mellett 35 magyarországi településen kampányolt.

A Fidesz idei kampánycéljait jól tükrözi, hogy a miniszterelnök pár kivétellel szinte kizárólag a fideszes vezetésű városokba látogatott el. Elment Kapuvárra, ahol a kormánypárti polgármesterjelölt a szavazatok 67 százalékával nyert 2019-ben, de villámlátogatást tett Fehérgyarmaton is, ahol a legutóbbi választáson 63 százalékon végzett a Fidesz jelöltje.

A miniszterelnök kampányfórumait nem hirdették meg előre, csak zárt körben küldték ki a meghívókat. Mi olvasói tippre jutottunk el több helyre, például Zalaegerszegre, Vasvárra, Sopronba és Kecskemétre. Az utóbbin arról beszélt Orbán, hogy az idei választáson csak a saját táborhoz kell szólni, és a bizonytalanokra egy szót sem érdemes pazarolni. „Ebben a kampányban nem az a feladatunk, mint egy parlamenti választásnál, hogy meggyőzzük azokat, akik még bizonytalanok. Nem az a dolgunk, hogy azokkal beszéljünk, akik maguk sem tudják, hogy melyik lábukra álljanak. (…) Se a baloldaliakat, se a bizonytalanokat nem kell győzködni. Nekünk egyetlen dolgunk van: ez pedig az, hogy a sajátjainkat vigyük el választani.”

Ennek megfelelően a miniszterelnök kerülte a baloldali vezetésű városokat (pl. Szeged, Szombathely), és Budapesten is csak azokban a kerületekben kampányolt (V., XII., XVI.), ahol kormánypárti polgármester van hivatalban. Gyűjtésünk szerint csak négy olyan településre ment el, ahol 2019-ben vereséget szenvedett a Fidesz: Szentendrére, Pomázra, Hódmezővásárhelyre és Salgótarjánba. Hódmezővásárhelyen összefutott Márki-Zay Péterrel is, de a miniszterelnök nem volt hajlandó kezet fogni két évvel ezelőtti kihívójával.

Az EP-választás hagyományosan mozgósítási verseny, és Orbán szavaiból azt lehet kiolvasni, hogy a Fidesznél úgy számolnak: ha el tudják vinni a meglévő szavazótáborukat, jó eredményt érhetnek el. Orbán a múlt szombati Békemeneten azt ígérte, hogy az utolsó napokban felállítják a mozgósítás világrekordját, és több millió ajtón kopogtatnak be. „Még egy hét legendás fideszes hajrá, és letoljuk az ellenfelet a pályáról. Óriási gólhelyzetben vagyunk, már csak be kell passzolni a labdát” – biztatta a táborát,.

Orbán az álmosabb március 15-i beszéde után láthatóan lubickolt abban a szerepben, hogy ismét belpolitikai tétje van a választásnak, és szükség van az ő mozgósító erejére.

Jóval több helyre ment el, mint a 2022-es országgyűlési választás kampányában, és még a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjét, Deutsch Tamást is bőven lekörözte az országjárásban.

Azt nem lehet mondani, hogy Deutsch felszántotta volna az országot a kampányban. Gyűjtésünk szerint az ötven napból csak tizenhatot töltött kampányfórumokkal. Mi Egerben néztük meg, hogy mivel győzködi a választókat, de elment Csíkszeredára is, és igyekezett begyűjteni a vajdasági (Szabadka, Palics, Magyarkanizsa, Topolya), és felvidéki (Dunaszerdahely, Taksony, Galánta, Komáromszentpéter) magyarok szavazatait.

Magyar Péter megtöltötte a főtereket, és kibérelte a felcsúti kisvasutat

„Azt tesszük, amit a többi párt nem csinál évek óta: járjuk az országot. Talán még senki nem járta végig az országot hat hét alatt. Mind a 19 megyébe, majdnem 225 településre eljutunk, több százezer emberrel találkozunk” – mondta Magyar Péter pár hete lapunknak a kecskeméti fóruma után. Ha 225 település végül nem is lett meg, 19 megyében, összesen 191 településen járt Magyar az elmúlt hét hétben. Két napot töltött egy-egy megyében, naponta 6-7 fórumot tartott.

Április közepén Békésben indította az országjárást, és szerdán Győrben volt az utolsó állomás. „Többen vannak itt, mint a Wellhellón” – jegyezte meg egy résztvevő a győri tüntetésen, de máshol is arról számoltak be: évtizedek óta nem látott tömeg mozdult meg.

Magyar jó pár vidéki nagyváros főterét megtöltötte, amire a rendszerváltás óta nem volt példa a magyar politikában.

Több elemző is arra számított, hogy az országjárás megtöri Magyar lendületét, és hosszú időre eltűnik a nyilvánosságból. Ehhez képest mindvégig uralni tudta a közbeszédet, és több tüntetésen is olyan állításokat tett, amivel be tudott kerülni a hírekbe.

A Tisza Párt listavezetője lapunknak arról beszélt: szerinte óriási hatása van ezeknek a rendezvényeknek, mert az ott látottakat és hallottakat a résztvevők továbbadják olyanoknak is, akik nem mernek kimenni egy ellenzéki tüntetésre.

Magyar Péter olyan helyekre is elment a kampányban, ahol az elemzők szerint emberemlékezet óta nem járt politikus. A megyeszékhelyek és erős fideszes fellegvárak (Kisvárda, Csorna) mellett több szimbolikus helyet is beiktatott a programjába. Az Orbán-család hatvanpusztai birtokáról üzent a NER-lovagoknak, Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc falujában, Felcsúton pedig kibérelte a kisvasutat. A kampányt szombaton Budapesten, a Hősök terén zárta, ahol kormányváltást, valódi rendszerváltást és egy új szövetséget ígért.

Dobrev a kampány végén végigrohant az országon, Gyurcsány Budapestet járta be

„Öt éve mi, DK-sok megcsináltuk már ezt, most újra útra kelünk. Nálunk ez már hagyomány” – írta Dobrev Klára a hét elején. A DK-MSZP-Párbeszéd listavezetője a kampány utolsó 36 órájában végigrohanta az országot, mind a 19 megyébe ellátogatott, és két nap alatt összesen 20 településen állt meg szavazásra buzdítani a választókat.

Dobrev április 16-án Székesfehérváron kezdte az országjárását, és szombat este Szigetszentmiklóson zárta. A DK listavezetője a Tavaszi Gyülekező című kampánysorozatban mintegy 25 nagyobb fórumot tartott az MSZP és Párbeszéd képviselőivel, de jó pár kisebb településen és fővárosi kerületben is megállt kampányolni a helyi jelöltekkel.

A kampány elején még 20 százalék fölé mérték a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listáját, a legutóbbi kutatásokban már 10 százalék alatt szerepeltek.

Az országjárás alatt az volt Dobrev fő feladata, hogy a választóit meggyőzze: ő jelenti az alternatívát, le lehet győzni Orbánt, és Magyar valójában a Fidesz embere.

A felmérések alapján nem biztos, hogy sikerrel járt. Vasárnap kiderül, lesz-e teljes ellenzékváltás.

Dobrev mellett Gyurcsány Ferenc is alaposan belevetette magát a kampányba: 12 városban tartott fórumot az elmúlt hét hétben. „Klára dolga, hogy a fronton kampányoljon, az elnöknek meg az, hogy aládolgozzon ennek a kampánynak. Mi ennek a kampánynak a csendesebb, nyugodtabb, kevésbé nyilvános részét csináljuk. Felkészítjük az embereinket, hogy tessék dolgozni, csinálni” – mondta a szerepekről a DK elnöke a kecskeméti fórum előtt a Telexnek.

Míg Dobrev Dunakesziről indulva járta végig az országot az utolsó két napban, Gyurcsány Budapesten látogatott el 12 kerületbe: a Lehel téri piacon lángosozott, a Széna téren fagyizott, a Hunyadi téri piacon pedig a pékséget választotta. A DK-nak megvan az a szervezeti előnye Magyarhoz képest, hogy a párt országgyűlési képviselői és ismertebb szereplői is beszálltak az országjárásba. Lapunknak azt írták, hogy több száz rendezvényen és kitelepülésen vannak túl.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!