Kéri László: Váltania kéne a Fidesznek, ha komolyan veszi ezt a választást

Másolás

Vágólapra másolva

Bárhogy is alakul a június 9-i EP- és önkormányzati választás, a politikai élet összes szereplőjének újra kell gondolnia az eddigi stratégiáját. Néhány kis párt véglegesen el fog tűnni, de a legnagyobb változás előtt a Fidesz áll. Erről beszélt Kéri László politológus a Telex vasárnap délutáni élő műsorában, ahol Magyar Péter debreceni tüntetését is elemeztük.

Kéri három hónapja még arra számított, hogy alacsony, bőven 50 százalék alatt lesz a részvétel a júniusi választáson, a kegyelmi ügy és Magyar Péter megjelenése azonban teljesen megbolygatta a magyar közéletet. A közvélemény-kutatások szerint várhatóan magasabb lesz a részvétel, mint a korábbi EP- és önkormányzati választásokon, és Kéri szerint a Fidesz könnyen beleeshet a saját maga csapdájába.

Azért vonták ugyanis össze a két voksolást, hogy magasabb legyen a részvétel az EP-választáson, és kisebb figyelem jusson az önkormányzati választásra, ahol várhatóan ismét komoly veszteségeket szenvednek el. Most azonban az EP-választáson is rosszabb eredményre számíthatnak. Az év elején még 14-15 mandátumban bíztak a Fidesznél, most Kéri szerint már a 10 mandátumnak is örülnének.

A Fidesz csendes kampányra készült, nem mondanak semmi újat, és szemmel láthatóan nehezen tudnak váltani. Orbán 14 éve csak a saját szavazótáborának beszél, de az elmúlt egy évben brutálisan csökkent a Fidesz bázisa, és ezzel együtt a fideszes stratégia hatékonysága is rosszabb lett. A politológus azt látja a miniszterelnökön, hogy zavarban van. Orbán tavaly óta csak a nemzetközi politikára koncentrált, a belpolitikával szinte egyáltalán nem foglalkozott. Kéri szerint nem számított arra, hogy a Fidesz olyan hibát követ el, mint ami a kegyelmi ügyben történt, és neki is be kell szállnia a kampányba.

„Olyan hibákat korábban nem követett volna el, hogy egy magtárban, az odahívott harminc dolgozó előtt rúgja be a kampányt” – fogalmazott a politológus. Régebben azt mondta, hogy mögötte van az ország, és rengeteg ember előtt kampányolt. Most ezt elvette tőle Magyar Péter.

Kéri szerint Orbán nem látja át, hogy Magyar megjelenése másról szól, és nem tudja csak annyival elintézni, hogy megpróbálja áttolni a baloldalra.

Magyarral és a Tisza Párttal megjelent egy harmadik politikai erő, amivel egyelőre sem a Fidesz, sem a DK nem tud mit kezdeni.

Azt látja, hogy van 1-2 millió ember, aki nem kér Orbánból és Gyurcsányból, unja az eddigi politikai szereplőket. Ők találhatják meg maguknak Magyar pártját. „Hogy meg tudja-e formálni politikai kínálattá, politikai táborrá, az még szerintem nyitva van.”

Abban is újat hozott Magyar, hogy „csomó olyan településen is megjelent, ahol magyar politikust emberemlékezet óta nem láttak”. A politológus szerint az azonban még kiszámíthatatlan, hogy ez a nagy érdeklődés, a nagy rendezvények, a személyesség érzése átváltható-e szavazatokra. „Erre csak június 9-én lesz válasz” – fogalmazott, de őt nem lepné meg, ha a személyesség hatása nagyobb lenne, mint gondolnánk.

Arra számít, hogy a Fidesz kommunikációs gépezete a következő 35 napban még fog kísérletezni, hogy rombolja Magyar hitelességét, az asszonyverő jelzővel eddig nem jártak sikerrel.

„Váltania kéne a Fidesznek, ha komolyan veszi ezt a választást.”

Azt látja, hogy ellustította a Fidesz közösségét, hogy az elmúlt 14 évben minden választást megnyertek, és nehezebben képesek innovációra, a megújulásra.

Kéri arról is beszélt, hogy a 2024-es választás korszakhatárt jelenthet a mozgósításban is. Nem biztos ugyanis, hogy ma is az aktivistahálózat, a kopogtatás, az utolsó pillanatos telefonok jelentik majd a legfontosabb tényezőt. Ma már a választók többsége az internetről tájékozódik, több mint 1 millióan nézték meg Magyar Péter és Puzsér Róbert közel 3 órás politikai beszélgetését, ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

„Nem biztos, hogy 2024 júniusában a Kubatov-listának lesz sorsdöntő hatása”

– fogalmazott Kéri.

Szerinte a Fideszben valószínűleg sikerként könyvelik el, ha az EP-választáson 45 százalék feletti eredményt tudnak elérni. Azon nagyon meglepődne, ha 50 százaléknál több szavazatot kapnának a kormánypártok, 40 százalék alatt pedig alaposan át kell gondolniuk az eddigi politikájukat és stratégiájukat.

Kéri szerint nincs olyan forgatókönyv, hogy a június 9-i választás után a politikai élet főszereplőinek ne kelljen újragondolniuk az eddigi stratégiájukat. Várhatóan két-három párt véglegesen el fog vérezni a választáson, de ő úgy véli, hogy a legnagyobb változás előtt a Fidesz áll. „Olyan eredmény itt már nem nagyon tud történni szerintem, hogy a Fidesznek ne kelljen szembenéznie azzal, hogy ami 14 évig jó volt, az egyre kisebb hatékonysággal működik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!