A szótlan Puzsér mellett tudhattuk meg, mint gondol Magyar Péter a világról

Legfontosabb

2024. április 28. – 09:23

A szótlan Puzsér mellett tudhattuk meg, mint gondol Magyar Péter a világról
Szelfi Magyar Péterrel az esemény után – Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Vajon most női kabátban lesz? És azt mennyiért adja el?” – viccelődtek az emberek, nyilvánvalóan annak a kormánypropagandának címezve üzeneteiket, amely hetek óta kiemelt figyelemmel foglalkozik Magyar Péterrel. A Rhema Konferenciaközpont előtt rengetegen vártak szombat este Puzsér Róbert és Magyar Péter beszélgetésére, amelyre már egy hónapja, az esemény meghirdetése után szinte azonnal elfogytak a jegyek. Sokan abban bíztak, hogy az este hatkor kezdődő esemény előtt pár perccel még fog felszabadulni valahol jegy és bejuthatnak: egymást biztatták, „lesz még biztos, aki nem fog tudni jönni”, miközben Lengyelország történelméről, meg a református egyházról beszélgettek.

A Rhema Konferenciaközpontba szervezett, úgynevezett vitaestre bővítették is a szervezők pár hete a létszámot, de még így, a nagyjából ezerfősre bővített terem sem volt elég nagy ahhoz, hogy mindenki beférjen. Hiába kerül fel a teljes vita vágatlanul pár nap múlva az internetre, az emberek nem akarták kihagyni a háromórás egy helyben ülést, és a végén a lehetőséget egy szelfire Magyar Péterrel.

„A Telexnek adott interjúmban is arról beszéltem, hogy nem gondoltam volna, hogy itt fogok ülni veletek és standupolni, de kishitű voltam”

– mondta később a beszélgetés egy pontján Magyar Péter. Nagyjából jól le is írta, miről szólt az az összefüggő 180 perc, amelyet Puzsér Róbert, Magyar Péter és a moderátorként megnevezett Kóczián Péter adtak elő. Az esemény leírásával szemben beszélgetésnek talán kicsit túlzás is lenne nevezni azt, amit a nézők 3900 forintos jegyükért cserébe kaptak: Kóczián az esemény nagy részében elfelejtette moderátori szerepét, Puzsér néha elmondta gondolatait, de Magyart faggató moderátorrá avanzsált, Magyar Péter pedig lényegében, mást nem tehetett, végigvitt egy one-man-show-t. Végül 180 percből olyan 160-ban beszélt arról, mit gondol a világról: ezt a közönség pedig láthatóan egyáltalán nem bánta.

Magyar Péter kiábrándul

„Három hónapja politikailag nem létezett, a napszemüvegét három millióért adták el, ekkora politikai berobbanást pedig a Momentum No Olimpiája óta nem értek el” – hangzott el Magyar Péter felkonferálása Kócziántól, mire a közönség hatalmas tapsban tört ki. Magyar NER-rel való kapcsolata fájóan kimaradt az őt leíró felsorolásból, helyette viszont azt is megtudtuk még az esemény elején, hogy Puzsér szerint Magyar politikájának tartalmáról még keveset tudni. „Ez nem igaz” – válaszolta Magyar, majd hozzátette:

„Lehet, hogy még fideszes vagyok, mert Gulyás Geri azt mondta a kormányinfón, hogy van 47 ezer forint tartozásom a Fidesz felé.”

Magyar ezután arról beszélt, hogy az V. kerületi Fidesznek volt a tagja, arról viszont nem tud, hogy kirúgták volna. Azzal azonban nem értett egyet, hogy a politikáját ne ismernék már az emberek: szerinte ezt 15-20 pontban megpróbálta már elmondani, pártjával, a Tiszával pedig még csak 19 tagjuk van, de „a választások után fognak sok ezren belépni”. Hangsúlyozta, ha valakinek, akkor a Fidesznek nincs programja: a kormány szerinte abból gyártott kampányt, hogy „folytatjuk, csak azt nem tudjuk, mit folytatnak. A lopást, a propagandát, a hazugságot?”.

Puzsér, Kóczián, Magyar – Fotó: Nyilas Gergely / Telex.hu
Puzsér, Kóczián, Magyar – Fotó: Nyilas Gergely / Telex.hu

Puzsér ezután arról kérdezte a politikust, hogy mikor ábrándult ki a Fideszből. Erre Magyar Péter régre, egészen 2006-ig nyúlt először vissza, amikor „jöttek a szocik, a Fidesz pedig elfelejtett kampányolni”. A Gyurcsány-kormány rendőri túlkapásairól, a szemkilövetésekről beszélt. Mint elmondta, ebben az időben ő is képviselt tüntetőket, de azt látta, hogy a Fidesz nem jól kezeli a tüntetésen sérülteknek szánt pénzeket.

„Hogyha képesek ellopni a saját tüntetésükön megsérülteknek összegyűjtött adományokat is, akkor mire képesek még?”

– idézte fel Magyar akkori gondolatait. Kifejtette, ez az időszak erős nyomot hagyott: szerinte akik még ma hisznek a Fideszben, azok azért hisznek, mert Gyurcsányt nem akarják. A Fidesz kommunikációja ezért is épül Magyar szerint arra, hogy „ha mi nem, akkor jön Gyurcsány. Ez olyan volt, mint a német gyerekeknek az orosz, az oroszoknak pedig a német”.

A 2006-2007-es események mellett 2021 volt még számára meghatározó, amikor az OMSZ (azóta Hungaromet) időjárás-jelentése miatt lemondták az augusztus 20-i tűzijátékot, majd, mivel nem jött vihar, kirúgta a kormány az OMSZ vezetését. Magyar ekkor írt „egy felháborodott Facebook-posztot [a kirúgás ellen], amit a fél Fidesz belájkolt”, mégis leszóltak neki akkori feleségén, Varga Juditon keresztül, hogy nincs igaza. A 2022-es választáson pedig már „orrbefogva akart szavazni” a Kutyapártra, „de aztán bejöttek a gyerekek, szóltak, hogy azt nem lehet, ha az anyukájuk fideszes. Behúzták ők az X-et.”

Magyar még azt is elmesélte, hogy kiábrándította, amikor egy asztalnál ült Rogánnal és Orbánnal, de azt végül nem mondta el, miket hallott. Azt viszont elmondta, hogy cáfolja azt a teóriát, hogy ő Lázár János puccsa lenne Orbán Viktor ellen. Magyar szerint azonban érdemes megnézni, hogy kommunikál Lázár: míg a propagandamédia balliberálisnak, pszichopatának, nőverőnek titulálja Magyart, addig Lázár szerinte „nem ezt mondta, hanem azt, hogy ő nem tud rosszat mondani” Magyarra.

Magyar és Orbán

„Nincsenek ilyenek, hogy borrá fogom a vizet varázsolni vagy mezítláb átgyalogolni a Dunán”

– mondta Magyar, miután kifejtette, hogy „ha becsvágyból csinálná, már lett volna lehetősége becsekkolni” a politika világába az elmúlt években a családja révén. Ő inkább csak aludna és a gyerekeivel játszana, nem tervez 24 óránál tovább, „június 9-ig ez egy one-man-show, és ez megterhelő, de a propaganda dolgozik azon, hogy egyre jobban élvezzem”.

A Fidesz propagandájáról kezdi azt gondolni, hogy nagyon „bénák és annyira nem veszik észre, hogy kontraproduktív, amit csinálnak”. Amióta a kormány ellen fordult, úgy érzi, a Fidesz „minden nap egyre megerősít abban, hogy jó döntés volt kilépnie”. Ilyen megerősítést lát abban, hogy a kormány embereket rúg ki (például Tarr Zoltán református lelkészt azután, hogy felszólalt Magyar Péter tüntetésén), és azt látja, a Varga Judittal közös „három gyereke sem számít a családvédő kormánynak”, ha az ő lejáratásáról van szó.

Puzsér szerint Magyar viszonya Orbánnal mégis olyan, mint egy „virágszirom tépkedése, hogy szeret-nem szeret”. Mire Magyar elismerte, hogy Orbánt valóban ellentmondásos személynek tartja, aki „egy demokratikus hősnek indult, meghatározó politikusnak tűnt és azzá is vált”. Szerinte voltak Orbánnak is redflagjei, de „mint egy fáklya, világított”. Magyar kifejtette, ő úgy látja,

 • Orbán 2002-ben olyan ütést kapott, amit úgy dekódolt, hogy „ebben az országban nem elég jól kormányozni, hanem át is kell verni az embereket”;
 • rájött ezután, hogy Machiavelli-eszközökkel kell kormányoznia, a 2006-os vereség is megerősítette ebben;
 • a 2010-es első kétharmadánál pedig a Putyinnal találkozó Gyurcsány mellett úgy tűnt, hogy Orbán lesz az európaiság szimbóluma.

Magyar szerint ezután Orbán kiment Brüsszelbe forradalmárként, ahol a korábbi szövetségesei azonban rácsukták az ajtót. Orbán „kapott egy óriási pofont a saját néppárti elvtársaitól is”, ekkor fordult Kelet felé. Szerinte azonban volt Orbán Viktornak olyan víziója az országról, „ami valamennyire őszinte volt”, csak közben teljesen lecserélte a szavazókörét: a régen Budáról Orbánra voksolók például ma már nem szavaznak rá.

Magyar abban bízik, hogy ő elindított egy folyamatot, de egyszer visszavonul, és addigra lesz „sok más Magyar Péter”. Azt látja, a mostani helyzet „inspiráló, és mi közösen történelmet írunk. Lehet, hogy én ennek a történelemnek a közepén vagy a végén már nem leszek ott, de lesz több száz új Kőmíves Kelemen, aki új hazát épít” – foglalta össze Magyar, majd hozzátette, sem Gyurcsánnyal nem akarna leülni egy asztalhoz, sem Orbán nem érdekli: utóbbi esetében a Fideszt ugyanis „hívhatjuk kormánynak, hívhatjuk maffiának”, de van ellene remény, mert „van valós alternatíva”. Magyar hozzátette, neki kifejezetten jól esett azt látnia, hogy a nemzeti szimbólumok megjelentek a tüntetésén, és hogy újra kokárdát kezdtek hordani az emberek – bár nem érti, eddig miért vették le, mert hiába sajátította ki a nemzeti szimbólumot a Fidesz, Magyar szerint akkor sem az a jó megoldás, ha az emberek inkább leveszik azt.

Magyar–Brüsszel-viszony

Magyar kifejtette azt is, hogy szkeptikus az EU-val: nem hisz egy szuperállamban, azaz az Európai Egyesült Államokban, „amiről álmodnak az EU-ban vagy a DK-központjában”. Szerinte ehhez a tagállamok és az EU vezetői is gyengék, a magyar baloldal viszont Brüsszelből várja a megoldást, hogy „ők váltsák le Orbánt”.

„Mi egyenlő tagállamok vagyunk és nem azért léptünk be, hogy a belpolitikai vitáinkat Brüsszelben oldják meg”

– mondta Magyar, aki szerint a Fidesz megijedt akkor is, amikor kijött a Sargentini-jelentés: de nem magától a jelentéstől, hanem attól, hogy „ők azt akarták, hogy ítéljék el Magyarországot, mert akkor jöhet egy kampány rá”. Szerinte a Fidesz árnyékbokszol az EU-val, a magyar ellenzékből viszont többen nem értik ennek a rendszernek a működését. Magyar arról is beszélt, hogy Brüsszel „igenis hazudik”, és lehet, hogy az Orbán-kormány rossz, de szerinte az sem jó, ha egy tagállammal szemben „furkósbotnak” használják a jogállamiságot.

„Én abszolút hiszek a szuverén tagállamokban, és nem szeretem, amikor senki által megválasztott európai biztosok ilyen szinten beleállnak egy tagállam szuverenitásába” – fogalmazott. Szerinte ha Magyarországba beleáll az EU, akkor Berlusconi ideje alatt is bele kellett volna Olaszországba, vagy Szlovákiában fellépni, amikor lelőttek egy újságírót. Magyar Péter hiányolja, hogy a katalánok esetében fellépjen Brüsszel, vagy önreflektív legyen Belga Kongó után.

„[Az EU] saját magát folyamatosan lábon lövi, és mondvacsinált dolgokkal foglalkozik”

– mondta Magyar, aki szerint 10-15 naponta lesz egy EU-ban dolgozó öngyilkos, miután „papírokat gyártanak az uborka görbületéről”. Puzsér erre azt válaszolta, Magyar inkább „túl kevés Európát lát”, így annak a hiányával nem foglalkozik, hogy „nincs integrációs elv, nincs hatása a társadalomra, nincs közös adópolitika és az egész egy olyan gittegylet, amit egyetlen egy tagállam bármikor megvétózhat”.

Megtelt a terem Magyar Péterék előadásán – Fotó: Nyilas Gergely / Telex
Megtelt a terem Magyar Péterék előadásán – Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Puzsér szerint inkább az a baj, hogy Európa „a 20. század óta retteg önmagától” önszerveződés helyett, de Magyar szerint „ha még igazad is lenne és Európának tényleg meg kéne szerveznie önmagát, és ennek bármi realitása is lenne, ez akkor sem így működik” – Magyar szerint ugyanis Európa új tagállamokat nem vesz fel, csak hiteget, ráadásul „a legalapvetőbb dolgokban sem értenek egyet a tagállamok”.

„Nincs ilyen, hogy egységes Európa. Az európai történelem nem erre predesztinálja ezeket az országokat” – mondta Magyar, majd hozzátette, szerinte a „belgák, a hollandok és a franciák azért beszélnek annyit a magyar jogállamiságról, hogy a sajátjukról ne kelljen”. „Senkinek ne legyenek illúzióik, hogy Brüsszel vagy bárki aggódik a magyar emberek demokráciához fűződő jogaiért” – mondta. Magyar kifejtette azt is, hogy nem hiszi, hogy ez a kormány Magyarországról ne lenne legyőzhető, mert ha ezt „nem lehet elhinni, akkor vége mindennek. Mert nem Brüsszelből fogják megmenteni és nem Washingtonból” – mondta Magyar a közönség nagy tapsvihara után.

Magyar és a szuverenitás

Magyar Péter ezután arról beszélt, hogy őt kiáltják ki a „dollárbaloldal emberének”, mégis a Fidesz ad meg „euró- és dollárszámlát az oldalán”, és „ők költenek milliókat amerikai tanácsadókra” is. Magyar szerint az is sérti a szuverenitást, ha a magyar kormány beleszól más országok választásába, de szerinte magyar pártnak sem szabad elfogadnia pénzt külföldről:

„Nem vagyok annyira naiv, hogy azt higgyem, bárki egyetlen dollárt is ad a két szép szemedért, meg hogy demokratikus legyél – nem hiszek az amerikai filantrópokban. Nem jöhet külföldi pénz Magyarországra és nem mehetne magyar pénz Csehországba vagy a Balkánba sem”.

Puzsér megkérdezte azt is, hogy Oroszországtól vagy az USA-tól kell jobban félteni Európát. Erre Magyar Péter, akit korábban egy Ukrajnáról szóló nyilatkozatakor orosz propaganda terjesztésével vádoltak meg azt mondta, Oroszországtól. Az EU-s és külpolitikai témák elhúzódására reagálva azonban hozzátette, szerinte lassan lehetne inkább arról beszélni, hogy van-e a magyar kórházakban vécépapír vagy szappan.

Annyit még azonban elmondott a külpolitikai helyzetről, hogy szerinte Magyarországról beszélnek mindig Kínával és Oroszországgal kapcsolatban, de „csak azért, mert mi ezt kimondjuk, a többi tagállam fű alatt csinálja”. Magyar egyetértett Puzsérral abban is, hogy sem a kínai rendőrök beengedése, sem az orosz titkosszolgálat ittléte „nem jelent szuverenitást”. Szerinte azonban Kínánál nagyobb baj, hogy 2010-ben két szakasszal előtte voltunk Romániának, „most pedig már szinte mindenben előttünk vannak”. Magyar szerint ennek a sokadik kétharmad az egyik fő oka. Szerinte ha két ciklusig lehetne kormányozni, mint a franciáknál vagy az amerikaiaknál, az jó lenne, mert a második ciklusban mindig közép- és hosszútávú dolgokat raknak le az asztalra a politikusok.

Magyar és az igazság

„A mi őseink rengeteget küzdöttek és vérüket adták az országért (...) de ez az ország szerintem az ígéret földje mindenféle megtépázottságával. Csak eddig a be nem váltott ígéretek földje volt, egyszer kipróbálhatnánk azt, hogy legalább néhányat beváltunk” – fogalmazott Magyar. Szerinte akármennyit lehet külpolitikáról beszélni, de nem az lesz a meghatározó, hanem az, hogy „itt milyen politikusi garnitúra van”. Magyar a beszélgetés alatt kifejtette azt is, milyen alapvető változásokat lát fontosnak:

 • az EU-s pénzt nem ellopni kell, hanem felhasználni, valamint belépni az Európai Ügyészségbe;
 • szerinte annyian megígérték az elszámoltatást, de soha nem lett belőle semmi: nem ezt kell ígérni, hanem a magyar igazságszolgáltatásnak hagyni, hogy tegye a dolgát;
 • ha a Tisza Párt kétharmadot szerezne, leváltaná a kétharmaddal kinevezetteket, a pártokkal megvitatva, hogy ki legyen a helyükön, de Magyar szerint a legfontosabb a legfőbb ügyész leváltása.

Magyar végül azt is kifejtette, hogy már csak azért sem kéne elszámoltatás, mert amikor majd „Polt Péter kisétál az irodájából és egy új legfőbb ügyész besétál, akkor versenyezhetnek az oligarchák, hogy ki ér oda elsőre, mert az első kettő talán tud vádalkut kötni” – így Magyar szerint végül egymást fogják feldobni azok, akik most kegyeltjei a rendszernek. „Ha vannak más fideszes bűnözők, mint Simonka is, esetleg vegyék már őket őrizetbe. Ad absurdum, tartóztassák le őket” – mondta Magyar, aki szerint furcsa, hogy letartóztatják azt, aki lop a boltban, de azokat nem, akiknél komolyan fennáll a bíróság befolyásolásának is a veszélye.

Magyar és a propaganda

Magyar arról is beszélt, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal az „új ÁVH”, azt pedig nem érti, őt miért támadják azzal, hogy amerikai tanácsadókkal dolgozik, ha egyszer a Fidesz és az MCC is súlyos pénzeket fizet amerikai tanároknak, tanácsadóknak. Magyar szerint különös az is, hogy az ÁSZ az ellenzéki pártokat bírságolja és lehetetleníti el őket, miközben

„van egy Fidesz, aki folyamatosan tiltott kampányfinanszírozást és kampányolást végez a Megafonon, CÖF-ön, közmédián keresztül (...) mindenki tudja, hogy ezek a fiúk állami adófizetői pénzből kampányolnak.”

Magyar szerint furcsa az is, hogy senkit nem zavar, hogy óriásplakátokra rakják az ő fejét Ursula von der Leyen mellé, miközben Orbán is von der Leyenre szavazott anno. Magyar szerint már nehéz követni, mikor nevezik őt megkeseredettnek, asszonyverőnek, pszichopatának vagy Leyen-csicskásnak, de napi tíz cikket lát magáról a közmédiában. „Nagyon sokat dolgoznak most a fiúk, és még másfél hónap van a kampányig. Azt üzenem nekik, hogy tartsanak ki, mert utána nagyon sokat fognak pihenni” – üzente Magyar. Szerinte az sem igaz, hogy ne lennének csalódott fideszesek, mert ha a Tisza Párt felé csak a baloldaliak húznának, akkor Orbán nyugodtan hátradőlhetne és „rendelhetne egy kávét”. De Magyar szerint

„Ezek a fiúk nem annyira hülyék, nem költenének hetente százmilliókat az én lejáratásomra [ha nem a jobboldali szavazókat érintené a pártja]”

Magyar azt látja, hogy nem találtak ki rendszert arra, hogy mi van akkor, ha valakit nem lehet összegyurcsányozni. De szerinte ennyire „nem hülyék a magyar emberek”, a bizonytalanok közül sokan húznak az ő pártja felé. Közben pedig azt látja, hogy a kormányon belül most „kapkodnak, öngólokat lőnek”, mert „nem voltak még ilyen helyzetben”. Hozzátette azonban: érdekes az is, hogy „Soros szabadságon van, amióta én jöttem, Brüsszel sem támad és migránsok sem jönnek át a kerítésen”.

Magyar szellem a palackból

Magyar szerint a Fidesz erőssége az ellenzékkel szemben, hogy „ezek a csávók megbíznak egymásban akkor is, ha ereszen másznak, akkor is, ha drogoznak, akkor is, ha lopnak. Ez nem jellemző a többi pártra, mert nem együtt nőttek fel”. Úgy látja azonban, nem igazi érv az az ellenzék részéről, hogy ettől még ne lehetne Magyarországon győzni, vagy hogy a fiatalokat/vidékieket ne érdekelné a politika: ő a tüntetéseken, országjárásain pont azt látja, hogy nagyon is érdekli az embereket a változás.

Saját szórólapját dedikálja Magyar Péter az esemény után – Fotó: Nyilas Gergely / Telex
Saját szórólapját dedikálja Magyar Péter az esemény után – Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Szerinte a Fidesznek jelenleg nincs közép- és hosszútávú víziója, nincs is kampányprogramjuk, mert „azt számon lehetne kérni”. Úgy látja, az első Orbán-kormánynak valódi programja volt, úgy, mint ahogy most neki is van: például bevonni az embereket olyan kérdések megvitatásába, mint az eutanázia, vagy a szociális- és oktatási kérdések.

„Jó az, ha Magyar Péter álláspontja határozza meg egy párt és egy ország álláspontját? Nem ez elől menekülünk éppen?” – mondta Magyar a moderátorok kérdéseire. A politikus szerint nem egy ember véleménye kell, hogy döntsön, hanem inkább „kiművelt emberek országa kell lenni. Szerinte ezért is problémás ”az a státusztörvény, ami azokat a tanárokat korlátozza, akiktől azt várjuk, hogy a saját gyermekeinket és unokáinkat kreatív, gondolkodni tudó, kritikai szemlélettel rendelkező, világlátott emberré neveljék. Magyar kritizálta az egészségügyet is, amelynél „ha téged megoperálnak, az operáció után egy kemény zsemlét és két szelet párizsit fogsz kapni. Ez ma Magyarország.” Magyar beszélt továbbá arról is, hogy

 • senki nem háborúpárti Magyarországon, mindenki békét akar;
 • ő is szigorúan korlátozná a migrációs kvótákat;
 • szerinte nevetséges az is, hogy 12200 forint a családi pótlék itthon, ha külföldön ezt bárki elmondja, azt hiszik róla, hogy „viccel, vagy elfelejtett egy nullát”;
 • szabad NAT-ra van szükség és arra, hogy újra legyen hatalom az önkormányzatok kezében;
 • és meg kell szüntetni az orvosbárói rendszert.

Magyar végül beszélt arról is, hogy nem ígérné meg, hogy 2030-ra ott fog tartani Magyarország, mint Ausztria, mert kicsiben kell kezdeni, először „előzzük vissza Romániát”. Az őt kísérő tapsvihar után Magyar Péter, mielőtt még szelfizni indult volna, újra elmondta, hogy „lehet, hogy nem én ülök majd itt két hónap múlva, hanem egy teljesen másik figura (...) de én annak örülök, hogy a szellemet a palackba már nem lehet visszazárni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!