A Medián az EP-listákról: A Fidesz magabiztosan vezet, a Tisza Párt második, a többi párt messze lemaradt

2024. június 7. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz–KDNP listájának van a legmagasabb támogatottsága, a „biztos” szavazók fele ide tervez szavazni az európai parlamenti választáson. A második legnépszerűbb pártlista Magyar Péter pártjáé, a Tisza Pártra szavazna a „biztos” szavazók 27 százaléka. A DK–MSZP–Párbeszéd listája a harmadik legnépszerűbb, azonban azt már csak a 9 százalék támogatja – derül ki a Medián friss közvélemény-kutatásából.

A Mi Hazánk, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Momentum a bekerülési küszöb közelében van, a többi párt legfeljebb 1 százalékon.

A Medián becslése szerint a Tisza Párt 6, a DK–MSZP–Párbeszéd 2 EP-mandátumra számíthat, a Fidesz–KDNP mandátumainak száma legalább 11 lehet.

Ez attól függően is változhat, hogy a Mi Hazánk és a Kutyapárt listája végül bejut-e az Európai Parlamentbe. Ha egyikük sem, a Fidesz mandátumainak száma 13, ha egyikük igen, akkor 12 lehet.

A pontos becslést viszont nehezíti, hogy még azoknak is, akik biztos szavazónak minősítik magukat, 25 százaléka nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy melyik pártlistára fog szavazni. Utóbbiak 52 százaléka ellenzékinek mondható, és csak 24 százalékuk kormánypártinak.

Az elemző cég a május 30-án megrendezett köztévés vita hatásait is mérte. A teljes népesség 30 százaléka követte a vitát legalább nagyrészt, míg 52 százalékuk
egyáltalán nem nézte. A legnagyobb arányban a Tisza Párt szavazói látták a választási vitát. A Fidesz–KDNP szimpatizánsai és a párt nélküliek nagyon kis arányban követték, 19 és 21 százalékuk nézte meg legalább nagyobb részét a műsornak.

A köztévés vita 11 résztvevője közül Magyar Péter és az MKKP-s Tóth Imre Bruti szereplését értékelték a legjobbnak a nézők.

Tóth Imre Bruti kapta a legtöbb 5-ös osztályzatot, a teljes népesség 41 százaléka
szerint kiváló volt a vitás részvétele. Magyar Péter szereplésére bár kevesebben, a
nézők 29 százaléka adott 5-ös osztályzatot, de emellett ugyanennyien adtak neki 4 pontot. A Tisza Párt szavazóinak 59 százaléka szerint volt kiemelkedő a teljesítménye a vitán. A legalacsonyabb pontszámot a Fidesz–KDNP listavezetője, Deutsch Tamás kapta. A nézők 64 százaléka 1 pontot adott a szereplésére, míg a Fidesz–KDNP-szimpatizánsok 52 százaléka volt teljesen elégedett vele és további 28 százalék volt viszonylag elégedett.

A nézők legnagyobb része szerint Magyar Péter nyerte a vitát. Őt fej fej mellett Deutsch Tamás és Tóth Imre Bruti követi.

Arra a kérdésre, hogy melyik Magyarországon a legsúlyosabb megoldandó probléma, a válaszadók nagy része, az egészségügy helyzetét nevezte meg, az emberek
62 százaléka említette első vagy második helyen, ebből 39 százalékpont
legfontosabbként. Az egészségügyet a korrupció és az oktatásügy helyzete követi a problémák rangsorában.

Pártpreferencia szerint az ukrajnai háború a legmegosztóbb: míg a Fidesz-szavazók 52 százaléka szerint az ukrajnai háború következményei jelentik a két legsúlyosabb probléma egyikét, addig a Tisza Párt szavazóinak csupán 1 százaléka és a többi ellenzéki párt szavazóinak is csak 4 százaléka választotta a háborút a legfontosabb két probléma közé.

Az országos felmérés a 18 éves és annál idősebb népességet reprezentálja, 1500 fős, véletlen minta alapján készült, telefonos megkérdezéssel, május 31. és június 5. között. A véletlen minta kisebb torzulásait a KSH adatai alapján statisztikai
eljárással, többszempontú súlyozással korrigálták. A korrekciót követően a minta pontosan tükrözi a magyarországi felnőtt népesség életkor, nem, lakóhely és végzettség szerinti összetételét. Az adatok hibahatára a teljes népességre vonatkozóan maximum +/- 3%.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!