Dzsudzsák Balázs emailcíme, brazil jégsaláta és Csád – így zajlott a közmédiás választási vita

2024. május 30. – 22:22

Dzsudzsák Balázs emailcíme, brazil jégsaláta és Csád – így zajlott a közmédiás választási vita
Magyar Péter szimpatizánsai egy kivetítőn nézik a vitát a Várkert Bazár előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este rendezték meg a közmédia élő választási vitáját, ahol a pártok EP-listavezetői vitáztak egymással négy, előre megadott témában. A vitán összesen 11 listavezető vett részt, köztük volt Magyar Péter és a Fidesz EP-listavezetője, Deutsch Tamás is. Magyar Péter a vita kezdete előtt nem sokkal a Várkert Bazárnál mondott beszédet, amiben többször is üzent az MTVA igazgatójának, a hírhamisító Papp Dánielnek, és „Tónika-show-nak” nevezte a vitát. A vitát Volf-Nagy Tünde, Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója és Németh Balázs, a közmédia volt híradósa, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot rendező cég vezérigazgatója moderálta. Percről percre tudósításunkat itt lehet visszaolvasni.

A vita a listavezetők egyperces bemutatkozásával kezdődött. Többen a közmédia működését és a csütörtöki vita szabályait kritizálták felszólalásukban, de például a Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László arról is beszélt, hogy a pártok show-műsort és kutyakomédiát csináltak a kampányból.

Az első téma az Európai Unió védelme volt. Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom politikusa azt mondta, ők egyértelműen az EU mellett állnak, a magyarok tudják, hogy jóérzésű ember nem lehet háborúpárti. Az LMP-listavezetője, Ungár Péter szerint az EU csak akkor fog tudni érdemben világhatalmi játékos lenni, ha létrejön a közös európai hadsereg, amit Orbán Viktor hol támogat, hol ellenez. Nem az unió garantálja Magyarország határait, hanem a NATO, mondta.

Hazaárulás, eutanázia és Csád

A DK–MSZP–Párbeszéd listavezetője, Dobrev Klára azt mondta, „ezen a csatornán nem sokszor hallották az igazságot: hogy Európa szégyenét úgy hívják, Orbán Viktor”. Dobrev szerint amikor fontos döntések készülnek az EU-ban, akkor Orbánt kiküldik a mosdóba. Már csak ezért sem tudja képviselni a magyarok érdekeit, nemhogy elfoglalni Brüsszelt. Arra is kitért, hogy senki nem akarja háborúba küldeni a fiatalokat, „aki mást mond, az hazudik önöknek”.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

„Mi számít a hazaárulásának, ha nem az, hogy önök pénzért cserébe vízumot és letelepedést biztosítanak ismeretlen hátterű milliárdosoknak?” – kérdezte Pekárné Farkas Emese Deutsch Tamástól. A Vona Gábor-féle Második Reformkor népszavazást kezdeményez, hogy inkább a fiatalok lakhatására költsenek mini-Dubaj helyett. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője azt mondta, attól, mert valamit százszor elmondanak naponta, a köztévé hazudja, attól még valami nem lesz igaz. Senki nem akar Magyarországon háborút, mondta. Ezután a Fidesz képviselőiről beszélt, hogy egyikük a brüsszeli meleglobbit képviseli, Orbán Viktor fia pedig a csádi háborúba vezeti a fiatalokat.

Az Európai Unió védelméről nem beszélhetünk úgy, ha nem beszélünk az uniós értékekről, mint például a szabad életvégi döntésről, mondta Donáth Anna, a Momentum listavezetője. Pártja támogatja, hogy az aktív eutanáziát bevezessék Európában és Magyarországon, mert szerintük mindenkinek joga van a szabad életvégi döntéshez. Donáth az ALS-beteg alkotmányjogász, Karsai Dániel kérdését tolmácsolta Deutsch Tamás felé: „Önök támogatnák az aktív eutanáziát?”

A Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás nem akart reagálni Pekárné felvetésére, inkább arról kezdett el beszélni, borzalmas háború zajlik Ukrajnában. „Azt mondják, nincsenek háborúpárti dollárbaloldali képviselők? Akkor hogy lehet, hogy minden háborúpárti javaslatot megszavaztak az EP-ben?” – tette fel a kérdéseket a vitapartnerei felé fordulva, majd felemlegette Gyurcsány Ferencet és Soros Györgyöt.

Ukrajna orosz letámadása Európa biztonságát is veszélybe sodorta, mondta Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok listavezetője. Orbán unióellenes politikája nem a békét, hanem Oroszország érdekeit szolgálja, aláássa a nemzeti érdekeket, és hátráltatja az egységes európai biztonságpolitika kialakítását.

A Tisza Párt EP-listáját vezető Magyar Péter azt mondta: a Fidesz azt hazudja, hogy aki nem rájuk szavaz, az háborúpárti, pedig minden józan magyar ember elutasítja a háborút. Közben a Fidesz-kormány Csádba küldi a katonákat, veszélyezteti a magyarok biztonságát, kirúgtak katonákat. Szerinte valójában Kövér László akarja visszavezetni a sorkatonaságot.

„Mi nem vagyunk harci kutyák, szeretjük a békét” – mondta Tóth Imre Bruti a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviseletében. Szerinte a kiberbiztonság nagyon fontos, érdemes lenne megversenyeztetni az orosz hekkereket, hogy ki tudja feltörni Dzsudzsák Balázs külügyminisztériumi emailcímét. Ezután azzal viccelődött, hogy Brüsszelt kerítéssel kéne körbekeríteni. Toroczkai László szerint a vita első 25 percében teljesen felesleges felszólalások hangzottak el. A Mi Hazánk elnöke szerint most cirkusz történik, ahelyett, hogy a magyarok érdekeit próbálnák képviselni.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Vendégmunkások, migránsok és riogatás

A második téma a migráció volt. Migránsok és migránsok között nagy különbség van Huszár Viktor szerint. Zsidó származású Nobel-díjasokról és a sváb származású Puskás Ferencről is beszélt. A Megoldás Mozgalom listavezetője szerint ma a migráció megfordult: a magyarok elmennek, és elnéptelenedik az ország. Ungár Péter szerint amióta világ a világ, voltak emberek, akik máshol akartak élni, mint ahol születtek, de a menekülteket be kell fogadni.

Dobrev szerint a közmédia folyamatosan azt hazudja, hogy Orbán Viktor megvédi az embereket és a munkahelyeket, nem engedi be a migránsokat. A valóságban azonban több mint kétezer embercsempészt engedtek ki a börtönből. Dobrev szerint azért, mert Orbán imádja a káoszt, a rendetlenséget, imádja a megfélemlítést, mert a megfélemlített embereken könnyebben uralkodhat. Arról is beszélt, hogy több mint 120 ezer távol-keleti vendégmunkást hoztak be az országba a fideszes munkaerő-kölcsönző cégek, és degeszre keresték magukat, miközben a magyar bérek alacsonyabbak lettek.

Donáth Anna szintén a fideszes riogatásról és félelemkeltésről beszélt. Majd áttért arra, hogy a magyar gazdaság és költségvetés romokban van. „A köztévé nézői sajnos nem tudják, hogy az idei államcsődöt elkerültük, az a Momentumnak köszönhető” – mondta a 2017-es NOlimpia-kampányra utalva.

A Fidesz megszegte a 2022-es ígéreteit, mindről kiderült, hogy hazugság volt, mondta Márki-Zay Péter. Eltörölték az árstopokat, nem védték meg a rezsicsökkentést, a gyerekeket a pedofiloktól és Magyarországot az illegális migránsoktól, katonákat küldtek a háborúba. Felidézte: azt ígérték 2015-ben, hogy még vendégmunkásokat sem engednek be. Ehhez képest Debrecenbe 50 ezer migránst fognak betelepíteni az akkugyárakba, a letelepítési kötvénnyel pedig bűnöző migránsokat, terroristákat hozott Orbán Magyarországba.

Brüsszel közreműködésével illegális migránsok inváziója zúdul Európára, mondta Deutsch Tamás. Ahova a bevándorláspárti kormányok beengedik a migránsokat, ott nő a bűnözés, elszaporodik a nők elleni erőszak, és terjeszkednek a no-go zónák. Arról is beszélt, hogy a migránsok betelepítése a Soros-terv szerint zajlik, és a baloldali pártok támogatják ezt a tervet, mert külföldről kapják a támogatást.

A Tisza Párt elítéli az illegális migrációt, és támogatja a déli határkerítés megtartását, mondta Magyar Péter. Az országjárása során pedig azt tapasztalja, hogy aggódnak az emberek az ázsiai vendégmunkások miatt, ráadásul a vendégmunkások leverik a magyar béreket. Magyar Péter szerint ha a Fidesz marad hatalmon, nem jönnek haza a külföldön élő magyarok. Ezt a demográfiai katasztrófát gazdasági bevándorlókkal akarja kezelni a kormány. „Ez egy politikai drog, képviselő úr, ne szokjanak rá” – tette hozzá.

Róna Péter nem pártolja az unió menekült- és migránspolitikáját, mert szerinte minden ország azokat engedje be a határon, azoknak adjon menedékjogot, akiket arra érdemesnek tartanak. Mint egykori '56-os menekült, nem tartja jónak a menekültek oktalan üldözését, akkor sem, ha valóban vannak köztük bűnözők.

A kutyapártos Tóth Imre Bruti arról beszélt, hogy szerintük is inkább a kivándorlás a probléma: „Jellemzően nem a hülyék mentek el, hanem az értelmesebb emberek.” Megemlítette, hogy ő debreceni, az akkumulátorgyár miatt 40 ezer vendégmunkás jön majd oda, de a fő kérdés, hogy ezek a zömében heteroszexuális férfiak kivel fognak szexelni.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke örült a déli határkerítésnek, de a Fidesz színjátékot csinált szerinte az egészből.

Brazil jégsaláta, lengyel alma és megint Csád

A harmadik körben a mezőgazdaság és a demokrácia-jogállamiság témája közül lehetett választani. A magyar termőföld kiváló, de nem tudjuk használni a közös uniós agrárpolitika miatt, mondta Ungár Péter. Szerinte a magyar agrárlobbinak adtuk oda a földeket a kistermelők helyett, és ők kapják az uniós támogatásokat. „Ne mondja azt nekem senki, hogy jó világ az, ahol olcsóbb Brazíliából jégsalátát hozni, mint Magyarországon megtermelni.”

Dobrev Klára arról beszélt, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök még ügyvédként magyar termőföldet játszott át osztrák kézre, amiről hallgat Orbán Viktor. Ezt a kormány le kell váltani, a DK sosem lenne hajlandó együttműködni a Fidesszel, jelentette ki.

Miért nem harcol a szuverenitásért aggódó kormány a magyar élelmiszer önellátásért? – tette fel a kérdést a Második Reformkor jelöltje. Ők a magas hozzáadott értékű egészséges élelmiszerek előállítását javasolják. Márki-Zay Péter szerint a jogállamiság hiánya miatt nem kapja meg az uniós pénzeket Magyarország, de neki fontos, hogy ezek a források megérkezzenek, „csak ne engedjük őket ellopni”, és még Hódmezővásárhelyre is jusson belőle. Róna Péter teljesen átírná az Alaptörvényt, mert Magyarország közjogi rendszere összeomlott, és az Alaptörvény nem felel meg az alkotmányozás legalapabb feltételeinek.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Nem liberális agymenés a jogállamiság kérdése, mondta Donáth Anna. A jogállamiság arról szól a Momentum listavezetője szerint, hogy vannak szabályok, amik mindenkire ugyanúgy vonatkoznak. Ahol nincs jogállam, ott az erősebb fenyegeti a gyengét, a becstelen jut előrébb, és a jövő kiszámíthatatlan. Deutsch Tamás úgy reagált az eddigiekre, „hagyjuk most már végre a mellébeszélést: a jogállamisági duma szokásos baloldali lemez, ócska színjáték”, a jogállamisági eljárások politikai eszközök. Magyar Péter szerint van egy kormány, ami 14 éve családbarátnak és vidékbarátnak hazudja magát, de 14 év alatt harmadára esett a családi gazdálkodók száma, folyamatosan csökken a zöldség- és gyümölcstermesztés. „Ma már ott tartunk, képviselő úr, hogy Szabolcsban lengyel almát árulnak.”

Deutsch Tamást élőben hallgatni még kellemetlenebb, mint Facebookon, mert ott csak annyi van kiírva, hogy „ennyi”, és a videót át lehet tekerni, mondta Tóth Imre Bruti. Az MKKP nemzeti konzultációt indítana az akkugyárak témájában: epret vagy laposelemet enne a magyar földekről? Toroczkai László azt mondta, hogy pártja rendvédelmi szerveknek akar jogokat adni, nem a bűnözőknek, az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent pedig el kell számoltatni.

Az utolsó körben megint 1 perc állt a politikusok rendelkezésére, hogy a programjukról beszéljenek, és a többiekre reagáljanak. Magyarország jövőjéről már nem viccelhetünk, és nem politikai-ideológiai kérdés, hogy lesz több pénz az egészségügyre és a gazdaságra, mondta a Megoldás Mozgalom listavezetője. Ehhez szakemberek kellenek, és szakmai megoldások, nem jobb- vagy baloldali politikusok. Ungár Péter azt mondta, „jó, hogy volt egy ilyen beszélgetés, az itt lévő emberek egy jelentős része jó szándékkal állt ehhez”.

Dobrev szerint a vitából azt lehetett leszűrni, hogy a politikusok képesek monológokat mondani egymás mellett. Ő minden vitán részt vesz, még Deutsch „eszement sületlenségeit” is végighallgatta. Szerinte az ATV-ben valódi körülmények között lehet majd vitázni. Pekárné Farkas Emese a Második Reformkortól azt mondta, azért jött el ide, mert meg akarták villantani „ebben a méltatlanul kevés időben”, milyen vízióik vannak.

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz nem biztosítja az ország szuverenitását. Az ellenzékből se mindenki, szerinte Toroczkai László Putyint képviseli, Vona Gábor pedig orosz kémet juttatott a Jobbik elnökeként az EP-be.

Donáth Anna a vita végén felemlegette, hogy még mindig nincs válasz arra, miért adott kegyelmet Novák Katalin K. Endrének. Ezért az egyik műsorvezetőhöz, Volf-Nagy Tündéhez fordult, aki Novák kommunikációs igazgatója volt. „Orbán Viktor adott utasítást Novák Katalinnak?” – kérdezte tőle, de választ nem kapott.

„A ma esti vitán is világossá vált, hogy a baloldali pártokra béke ügyében sem számíthatunk” – mondta Deutsch Tamás. A Fidesz EP-listavezetője szerint a dollárbaloldali pártok minden háborúpárti előterjesztést meg fognak szavazni az EP-ben. Eközben Márki-Zay Péter jól hallhatóan azt szúrta közbe, hogy „Csád”.

Utasítsák el Orbán Viktor oroszbarát külpolitikáját, hozzanak létre rendszerszintű együttműködést az önkormányzatok és az EU között, zárkóztassák fel a magyar béreket az EU-s szintre, kell új alkotmány is, így összegzett Róna Péter.

A Tisza Párt haza fogja hozni az uniós forrásokat, és képviselőik valóban a magyar emberek érdekeit fogják képviselni, mondta Magyar Péter. Június 9-én lehet választani, hogy propagandát, korrupciót vagy tiszta közéletet, igazságot szeretnének a magyarok.

Tóth Imre Bruti azzal búcsúzott, hogy „a Kutyapárt sajnálja a legjobban, hogy ezt a vitát el kellett bohóckodnunk”. A közmédia szorította őket olyan keretek közé, amiket nem lehetett komolyan venni. Majd úgy adta át a szót, hogy „most időjárás jön Toroczkai Lászlótól”. A Mi Hazánk listavezetője zárásként arról beszélt, hogy óriási átverésnek nevezte, hogy az Európai Ügyészség megoldaná a problémákat. Ezzel véget is ért a közmédia választási vitája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!