Térképen nézheti meg, hova ment el kampányolni eddig az országban Orbán, Magyar és Dobrev

Térképen nézheti meg, hova ment el kampányolni eddig az országban Orbán, Magyar és Dobrev
Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke beszédet mond vidéki kampánykörútjának nyíregyházi állomásán 2024. május 2-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Túl vagyunk az ötvennapos kampányidőszak felén, lassan ráfordulnak a pártok a mozgósítási verseny hajrájára. Térképre tettük, hol kezdték a kampányt a június 9-i választás főszereplői: Orbán Viktor, Deutsch Tamás, Magyar Péter és Dobrev Klára. Nyíregyházán már mindnyájan megfordultak, Csongrád-Csanád vármegye eddig kimaradt.

„A kampányt berúgtuk” – Orbán Viktor egy uniós pénzből épített nemesgörzsönyi magtárban indította a titkos országjárását két nappal a hivatalos kampányidőszak kezdete után. A rendezvényt nem hirdették meg előre, a miniszterelnök zárt körben, néhány meghívott, környékbeli gazda előtt beszélt Brüsszel elhibázott döntéseiről.

Az év elején minden bizonnyal még ő sem számított arra, hogy be kell szállnia az idei kampányba. Úgy tűnt, hogy a Fidesz a jól bejáratott kampányszlogenekkel (háború, migráció, gender) minimum 12-13 mandátumot szerezhet az Európai Parlamentben, és ha Budapesten nincs is sok esélye a győzelemre, egy-két vármegyei jogú város visszaszerzésével már az EP-választással egy napon tartott önkormányzati választást is sikerként könyvelhette volna el.

A kegyelmi botrány azonban borította a Fidesz előzetes terveit. Lemondott a köztársasági elnök, visszavonult a közélettől Varga Judit, a Fidesz EP-listavezetői posztjának várományosa, akit tavaly nyár óta építettek a kampányra. Magyar Péter márciusra végképp átvette a közbeszéd irányítását a Fidesztől, és olyan sok embert tudott megmozgatni a rendezvényein, amire az ellenzék régóta nem volt képes.

Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

No migration, no gender, no war

„Váltania kéne a Fidesznek, ha komolyan veszi ezt a választást” – fogalmazott Kéri László a Telex választási műsorában Magyar Péter debreceni tüntetése után. A politológus szerint Orbán is későn kapcsolt, és még nem mérte fel jól a Fideszre leselkedő veszélyt. „Olyan hibákat korábban nem követett volna el, hogy egy magtárban, az odahívott harminc dolgozó előtt rúgja be a kampányt.”

Régebben Orbán azzal mutatott erőt a választások előtt, hogy komoly tömegek előtt tartott nagygyűléseket, beszédeket.

A kormányfő az elmúlt hetekben a lehető legszűkebb körben kampányolt. Meglátogatta az ajánlásokat gyűjtő Szentkirályi Alexandrát Budapesten, a belvárosi Ibolya presszóban egyetemi éveiről tartott előadást a Fidesz budapesti jelöltjeinek, Nyíregyházán az erdőben beszélt a háborúról a meghívott vendégeknek, Győrben pedig az üres utcákon sétált a polgármesterrel.

„A Fidesz jelöltje: Dézsi Csaba András” – írta később a videó mellé a miniszterelnök. Nem véletlenül kellett ezt deklarálnia, hiszen a választáson elindul a város korábbi fideszes polgármestere, Borkai Zsolt is. A szexbotrány miatt megbukott városvezető a Telexnek arról beszélt: az ő idejében másként néztek ki a miniszterelnök győri látogatásai. „Több ezer ember fogadott bennünket nagy szeretettel, rengetegen voltak kíváncsiak Orbán Viktor és az én beszédemre. Most egy kicsit furcsa volt, hogy üres a város.”

Fehérgyarmatra menet villámlátogatást tett Orbán az ukrán határ mellett fekvő Jándon is, amely az elmúlt hetekben amiatt lett híres, hogy

a polgármester az „Üdvözöljük Jánd községben” táblát Orbán jelszavára, a „No Migration, No Gender, No War” feliratra cserélte ki.

„Jól tette, hogy kiírta” – nyugtatta meg a miniszterelnök a polgármestert.

Orbán Viktor a fideszes vezetésű önkormányzatok mellett csak két olyan településre ment el, ahol 2019-ben vereséget szenvedett a Fidesz: Szentendrére és Pomázra. A kampány első felében gondosan kerülte azokat a városokat és fővárosi kerületeket, ahol a fideszes polgármesterjelölteknek igazán nagy szükségük lenne a támogatására. Orbán az idei kampányban kizárólag az EP-választásra fókuszál, és csak Brüsszel elfoglalásáról, a világháború veszélyéről beszél.

A miniszterelnök mellett több prominens fideszes politikus is járja az országot, a kormánypárti EP-listát vezető Deutsch Tamás azonban április közepe óta visszafogott tempóban kampányol. A nyilvánosan elérhető adatok szerint mindössze tíz helyszínen járt 25 nap alatt, Budapestet csak háromszor hagyta el. Május 1-jén két fideszes vezetésű kerületben (XVI. és XVII.), valamint a Pest vármegyei Szigetszentmiklóson és Ráckevén tűnt fel egy-egy majálison, múlt pénteken Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő körzetébe (Hatvan, Nagykőrös, Lőrinci) ment el.

Magyar Péter azt csinálja, amit az ellenzéktől évek óta várnak

Egészen más képet mutat Magyar Péter országjáró turnéja. A Tisza Párt EP-listavezetőjét százak-ezrek fogadják a nyilvánosan meghirdetett rendezvényein, a települések központjában, főterein tart beszédet, amit élőben lehet követni a Facebookon.

Az ország egyik legszegényebb és legelszigeteltebb vármegyéjében, Békésben kezdett, ahol helyszíni riportunk szerint gyulaiak és békéscsabaiak százai tapsoltak éljenezve, amikor például az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról beszélt. A békési állomásokon még kijött a rutin hiánya, de aztán szép lassan belelendült a kampányolásba, Veszprémben már a tömeg összekapaszkodva emelte égnek a kezét.

Április közepe óta kilenc vármegyében járt (sorrendben: Békés, Baranya, Tolna, Vas, Veszprém, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala), szerdán Somogyban folytatja az országjárást. Magyar nemcsak a megyeközpontokba és nagyobb városokba megy el, hanem olyan kisebb településeken is megfordul (pl. Kömörő, Görcsöny), ahol ellenzéki politikust valószínűleg évtizedek óta nem láttak.

A régi fideszes bástyákat sem kerüli el, mint Seszták Miklós birodalma Kisvárdán vagy a Vas vármegyei Körmend, ahol öt éve a választók 64 százaléka szavazott a kormánypártok EP-listájára.

Általában két napot tölt egy-egy vármegyében, és reggeltől estig kampányol, naponta hat-hét helyszínen is beszédet mond a teherautója platójáról. Kéri László szerint még kiszámíthatatlan, hogy ez a nagy érdeklődés és a több ezer fős tüntetések átválthatók-e szavazatokra. Június 9-én kiderül, mire lesz elég Magyar országjáró turnéja.

Dobrev még Karácsonyt is magával vitte Salgótarjánba

„Politikai pártként az a legfontosabb feladatunk, hogy június 9-én minél több embert vigyünk el szavazni. Erre optimalizáljuk a kampánytevékenységünket és a politikánkat is” – ezt válaszolta Dobrev Klára, amikor arról kérdeztük, mi lehet az oka, hogy Magyar többször annyi embert tudott megmozgatni Debrecenben, mint amennyien a DK–MSZP–Párbeszéd pár héttel korábbi kampányrendezvényén részt vettek.

Dobrev április 16-án Székesfehérváron kezdte az országjárását, ahol a korábban offshore-botrányról elhíresült DK-s Ráczné Földi Judit lesz az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje. Nincs könnyű dolga. Ellenfele, a fideszes Cser-Palkovics András legutóbb 60 százalék felett végzett.

Az április 20-i kampányrajt óta Dobrev Egerben, Kalocsán, Békéscsabán, Salgótarjánban, Tatabányán, Ajkán, Nyíregyházán és Dunakeszin tartott kampányfórumot, de több kisebb településen is megállt.

Majdnem mindegyik városban a DK adja az ellenzéki polgármesterjelöltet, de Dobrev leginkább Orbán megbuktatásáról, Magyar Péterről és az előrehozott választásokról beszél. A DK listavezetője a kampány első felében javarészt a nagyobb városokba látogatott el, általában napi egy rendezvényt tart, többségében zárt térben, a helyi művelődési házban vagy színházteremben mond beszédet. Néha megáll egy-egy kisebb településen is, mint például Csikérián, Bácsalmáson vagy Felsőszentivánon. Dobrevvel kampányol a DK-val szövetséges MSZP és Párbeszéd egy-egy vezető politikusa is: Tüttő Kata, Kunhalmi Ágnes és Barabás Richárd.

Salgótarjánba és Tatabányára Karácsony Gergely kísérte el Dobrevet, a vidéken kampányoló főpolgármestert be is támadta emiatt Vitézy és Szentkirályi. „Minden eddiginél szorosabb pórázra kötött a közös listával a Demokratikus Koalíció, és most ereklyeként hordoznak körbe az országon, Dobrev Klára Salgótarján után ma Tatabányán mutat be legújabb zsákmányként a főtéren. Minden empátiám a tiéd, nincs annyi unikum, amivel ezt el lehetne viselni” – írta az LMP-s színekben induló Vitézy. „Vajon Salgótarján és Tatabánya után ma hova rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány házaspár Budapestről?” – tette fel a kérdést a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Frissítés 10:00-kor: Cikkünk eredeti verziójában a DK weboldala alapján dolgoztunk, és emiatt Dobrev Klára országjárásának több helyszíne is lemaradt a térképünkről. Ezt utólag pótoltuk.

Mindeközben Gyurcsány Ferenc is járja az országot, a DK elnöke a kampány első heteiben Miskolcra, Szolnokra, Nagyatádra, Veszprémbe és Kaposvárra ment el. A borsodi megyeszékhelyen 2019-ben az ellenzék nyert, ám időközben a DK kihátrált Veres Pál polgármester mögül, és a párt helyi képviselőinek aknamunkája is szerepet játszott abban, hogy Veres végül visszalépett a jelöltségtől. Szolnokon és Kaposváron is fideszes polgármester van, de szoros küzdelem várható június 9-én.

Egy olyan város van az országban, ahol a kampány első felében Orbán, Deutsch, Magyar és Dobrev is megfordult: Nyíregyháza. A nyírség központjában 16 évig leválthatatlan volt az MSZP-s polgármester, Csabai Lászlóné. Miután 2010-ben nyugdíjba ment, a fideszes Kovács Ferenc váltotta a polgármesteri székben, aki a legutóbbi két választást is behúzta. 2019-ben 5,7 százalék volt a különbség a kormánypárti és ellenzéki polgármesterjelölt között, míg az EP-választáson 46,2 százalékon végzett a Fidesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!