A DK beszorult, képtelen lezárni Ráczné Földi Judit kínos offshore-ügyét

A DK beszorult, képtelen lezárni Ráczné Földi Judit kínos offshore-ügyét
Ráczné Földi Judit Fotó Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A DK elnökségi tagja, Ráczné Földi Judit korábban nem volt országosan ismert politikus. Ám az elmúlt napokban az ellenzéki előválasztás nagyágyúi is egymásnak estek amiatt, hogy a székesfehérvári jelölt méltó-e az indulásra. Lehetnek bizonytalan pontok az eset megítélésében, de az biztos, hogy Rácznénak vagy rendkívül rövid távú a memóriája, vagy az elmúlt napokban nem bontotta ki az igazság minden részletét.

A következőkben néhány kérdés mentén megpróbáljuk összefoglalni, hogy mi történt Ráczné Földi Judit furcsa ügyében, ahol Tóth Bertalan (MSZP) és Karácsony Gergely etikai vizsgálatot kezdeményezett, a DK pedig nagy hévvel védte a jelöltjét, de eközben az ügy egyre mélyebb bugyrai jönnek felszínre.

Hogy kezdődött az egész?

Bódis András, a Válasz Online újságírója az előválasztáson induló ellenzéki jelöltekről írt cikket, és közben szinte véletlenül talált egy dokumentumot. Valójában ő ugyanis azt nézte végig, hogy az ellenzéki képviselőjelölteknek milyen az életrajza, hol dolgoztak korábban, voltak-e állami hivatalban, van-e valamilyen kormányzati múltjuk. Egy idő után már nevetett azon, hogy sorba jöttek elő a jelöltek között műkörmösök, benzinkutasok, autómosók, és a Ráczné Földi Judit életrajzában felbukkanó, nevében Székesfehérvárra utaló, de budapesti bejegyzésű Alba Autómosóra rákeresett a cégnyilvántartásban.

Még semmilyen előérzete nem volt, de nagy meglepetésére azt találta, hogy a viszonylag komoly, tavaly 2,5 milliárdos forgalmat elérő cég egy Delaware-i (vagyis egy ismert amerikai offshore-paradicsomba bejegyzett) társaság, a Minos King Global Business LLC tulajdonában állt.

És ez miért volt baj?

Az ellenzéki jelöltek egy úgynevezett feddhetetlenségi nyilatkozatban írtak alá, amelyben volt egy erre vonatkozó pont, és Ráczné, a DK székesfehérvári jelöltje 2021. július 26-án úgy nyilatkozott, hogy nincs offshore vállalkozás az ő vagy a családja tulajdonában. Hamarosan kiderült, hogy az Alba Autómosó tulajdonosa ezen a napon változott, és Szideropulosz György lett a tulajdonos, akiről sokféle horgászsikere kapcsán vannak netes találatok. (Hasonló családnévvel már korábban is voltak az autómosónak tulajdonosai.)

Miért kapta fel a politika ezt a kérdést?

Természetesen a székesfehérvári offshore-autómosó ügye mindenkit érdekelt. Az MSZP-t, amely hangosabban verte a tamtamot, főleg azért, mert Rácznéval szemben a szocialista Márton Roland indul Fejér megye 1. választókerületében.

Mit tehetett volna Ráczné?

Ekkor még a DK-nak és a jelöltnek sokféle lehetősége lett volna. Visszaléphetett volna. Esetleg megmagyarázza, hogy a dokumentumok és a feddhetetlenségi nyilatkozat között miért nincs ellentmondás. Vagy azt mondja, hogy ez volt a múlt, de a jövőben ilyet már nem csinál, most már csakis a választókért dolgozik, rendezte az offshore-világhoz fűződő státuszát, hogy innentől tiszta lappal indulhasson.

Ehelyett hogyan védekezett?

Ráczné azonban más utat választott, a tények ellenére kategorikusan letagadta az egészet nálunk, vagyis a Telexen.

Ezzel csak az volt a baj, hogy bár a hatályos magyar cégjegyzékből eltűnt a Minos King Global Business LLC, ám a hivatalos szlovák cégnyilvántartásban a Válasz Online továbbra is megtalálta azt, és újabb cikkben jelezte, hogy még mindig a DK jelöltjének neve szerepel a vállalkozás képviselőjeként.

Pedig a Telexnek határozottan fogalmazott Ráczné:

„Nincs és nem is volt offshore tulajdonom, ezt biztosan állíthatom”

– mondta, sőt, állítása szerint semmi köze a megnevezett céghez, és semmilyen pozíciót nem tölt abban be. Azt se tudja, hogy került a neve a szlovák cégnyilvántartásba, és kérdésünkre abban sem volt biztos, hogy hallott-e már valaha erről az vállalkozásról. Szerinte ez csakis egy lejáratás az előválasztás miatt, és azt is mondta lapunknak, hogy feljelentést tesz a Válasz Online ellen.

Aztán kedd délután a G7 azt is megírta, hogy a Minos az Alba Autómosó Kft-t egy másik delaware-i vállalattól vette hárommillió forintért, ami kevésnek tűnhet egy milliárdos árbevételű cégnél. Az eladó vállalkozás tulajdonosa pedig ugyanarra a címre van bejelentve, mint Ráczné.

A pártja kihátrált mögüle?

Nem, hamarosan Barkóczi Balázs, a DK szóvivője is azt válaszolta lapunknak, hogy semmi köze Ráczné Földi Juditnak a fenti offshore céghez, úgy gondolják, hogy lejárató kampány folyik ellene, és azt ígérte, feljelentést fognak tenni.

Hogy fogadta mindezt a Válasz Online?

Örömmel és beleállással. Vagyis a Válasz Online kifejezetten felszólította a DK-t, hogy pereljenek, majd egy olyan jogi dokumentumot is bemutatott, amely szerint Ráczné tulajdonolja is az offshore-céget.

Hivatalos eljárás nem derített fényt az igazságra?

De, vagyis igen is, meg nem is. Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tárgyalta az ügyet, amelyben az ellenzéki pártok képviselői elutasították az etikai panaszt, a DK és a vele szövetséges Jobbik nemmel szavazott, a többiek tartózkodtak, vagy támogatták a indítványt. Fontos azonban tudni, hogy ez egy politikai tagokból álló grémium volt, a vizsgálat egyelőre nem tekinthető hivatalos jogi eljárásnak, de mivel az ügyben feljelentés is született, lehet, hogy ilyenre is sor kerül hamarosan.

Hogyan védekezett Ráczné az előválasztási bizottság előtt?

Az eljárás alatt mintha kezdtek volna kitisztulni Ráczné homályos emlékei. Itt már arról beszélt, hogy 2010 óta valóban képviselő, de nem tulajdonos. Azt ugyan ekkor már nem cáfolhatta, hogy van ilyen dokumentum, vagyis olyan, amely szerint tulajdonos, de mint jelezte, kérelmet nyújtott be, hogy azt haladéktalanul javítsák ki, mert az hibás.

A DK szerint a hamis vád megdőlt, erről közjegyzői papír is van, igaz ez?

Vágner Elza gárdonyi ügyvéd valóban kiállított egy letéti igazolást, amelyben igazolta, hogy az ügyvédi irodájában letétbe helyeztek egy Szabó László közjegyző által hitelesített papírt, amely szerint Ráczné Földi Judit aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint az Alba Autómosó tulajdonosa nem változott az évek során, és az nem Ráczné. Ezzel csak az a probléma, hogy a nyilvánosság nem tudta meg, hogy ki volt az offshore-cég végső haszonhúzója, és a közjegyző nem az állítás tartalmát, csak a nyilatkozattevő személyes akcióját igazolta, vagyis azt, hogy erről valóban Ráczné nyilatkozott.

Mi az oka a politikai makacsságnak?

Ezt már nehezebb megítélni, a DK vélhetően azt tapasztalja, hogy jól áll, Dobrev Klára jól fog szerepelni az előválasztáson, ráadásul az érintett személy elnökségi tag is a DK-ban, ilyen figurát senki nem vesz le szívesen a sakktábláról. Az is érdekes, ha Ráczné Földi Judit valóban jól áll az előválasztáson és megnyeri azt, akkor ilyen háttérrel milyen esélyekkel indul tavasszal a fideszes jelölt ellen?

Kívülről mindenesetre marad a rossz érzés, ha esetleg nem hihetünk a saját szemünknek, azaz a szlovák cégregiszternek, akkor is érthetetlen, hogy a DK miért támadja a papírokat bemutató újságot, vagy miért szólítja fel a dokumentumok alapján véleményt formáló ellenzéki pártokat, hiszen ők csak arra kérdeznek rá, ami bizonyított. Ha pedig tényleg valamilyen hiba történt, akkor miért beszél a DK magas lóról, illetve Ráczné Földi Judit miért nem emlékezett a saját szerepére?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!