„Én a Fideszre többször már nem szavazok, ha agyonlőnek se”

Legfontosabb

2024. április 17. – 21:09

„Én a Fideszre többször már nem szavazok, ha agyonlőnek se”
Magyar Péter a közönség kérdéseire válaszol Gyulán – Fotó: Szilágyi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy hétig nem mosok kezet” – mondta egy középkorú, kopasz férfi Gyulán, miután kezet rázott a vár előtt felállított színpad felé igyekvő Magyar Péterrel. „Én még tovább sem” – kontrázott rá egy nő, aki szintén kezet szorított az országjáró körútját szerdán délután megkezdő Magyarral.

Az ötórai kezdésre nagyjából ezren gyűltek össze a gyulai vár előtti téren, ami a legtöbb megkérdezett helyi szerint nagy szó a 28 ezres városban, főleg úgy, hogy sok érdeklődő szerint a Gyulához hasonló településeken sokan félnek kijönni az ilyen rendezvényekre, mert attól tartanak, retorzió éri őket emiatt a munkahelyükön. „Mi nyugdíjasok vagyunk, ráérünk, és ki se rúgnak, úgyhogy kijöttünk” – mesélte két nő, akik egyébként azt várják Magyartól, hogy végre elhozza a változást.

Az ilyen fenyegetésekről Magyar Péter is beszélt, aki szónoklata után másfél órát a helyiekkel maradt, sokan szelfiztek vele, mások a programjáról, véleményéről kérdezték. Az egyik kérdés éppen a fenyegetésekre vonatkozott.

„Innen is üzenem, hogy eddig és ne tovább” – mondta Magyar, és hozzátette, ő is hallott a helyi pletykákról, amik szerint helyi hivatalok köremailekben fenyegették meg a dolgozóikat, hogy ne menjenek ki a rendezvényére. Kérte támogatóit, küldjék el nekik ezeket az üzeneteket, és megígérte, utána fognak járni a dolognak, és ha ezek a körüzenetek valósak, mindent el fognak követni, hogy a küldőiket felelősségre vonják.

Közös szelfi Gyulán – Fotó: Halász Júlia / Telex
Közös szelfi Gyulán – Fotó: Halász Júlia / Telex

Mielőtt felcsendült volna Magyar bevonulózenéje, az István, a királyból ismert Te kit választanál?, és a hangfalakból felhangzott Bródy és Szörényi szövege: „valakinek holnap le kell győzni a sötétséget”, a gyulai vár előtti téren állók arról számoltak be, Magyar Péterben elsősorban reményt látnak a változásra, és hogy szerintük az ellenzék az elmúlt 14 évben nem tett eleget ezért a változásért.

A megkérdezettek többsége azt mondta, ő korábban is ellenzéki szavazó volt, de voltak olyanok, akik szavaztak azért a Fideszre, még ha régen is. Egy férfi azt, mondta ő 2006-ban húzta be az ikszet Orbánékra, utána jobbikos lett, de aztán belőlük is kiábrándult. „A Fideszre többször már nem szavazok, ha agyonlőnek se” – mondta, miután a mellette álló arról beszélt, hogy ő meg eddig mindig a szocialistákra szavazott.

Az a férfi pedig, aki a kézmosás elhagyásával viccelt, azt mondta: „Az első nyolc évben jól kormányzott a Fidesz, aztán át kellett volna adniuk a kormányrudat.”

Magyar egy kérdezőnek arról beszélt, azért választotta Békés megyét és Gyulát országjárása kezdőhelyszínéül, mert családi kötődése van Békés megyéhez, és itt volt az egyik utolsó közös nyaralása a gyerekeivel és a volt feleségével, onnan is tudja, hogy Gyula gyönyörű város, ugyanakkor Békés megye az ország egyik legszegényebb része, de – ahogy erre a beszédében is kitért – szerinte ez azért van, mert a fideszesek ellopják a pénzt, például azt a sok ezermilliárd forintnyi EU-s támogatást, ami 2004 óta Magyarországra jött.

Gyula után Magyar Békéscsabára indult, ahol a szemetelő eső ellenére is valamivel nagyobb tömeg várta. Sokáig sötétben tartotta a beszédét, a városban ugyanis csak este 8 környékén kapcsolták fel a közvilágítást. Az egybegyűlteknek fáklyákat osztottak, a beszéd végén már a városi lámpák mellett azok is világítottak.

Magyar nagyjából ugyanazt a beszédet mondta el Gyulán és Békéscsabán is, ebben elismételte a Budapesten bejelentett programpontjait, a legnagyobb tapsot Gyulán is az Európai Ügyészséghez való csatlakozás és a független közmédia kapta. Látszott, hogy a média mindkét helyszínen kiemelten foglalkoztatta Magyar támogatóit, Gyulán többen körülállták Magyart akkor is, amikor a Hír TV-nek adott interjút. „Elővegyem a napszemüvegemet? A nőit” – kérdezte, utalva a fideszes Menczer Tamás korábbi kijelentésére, miszerint Magyar női napszemüveget hord. Menczerről egyébként Magyar azt mondta, hogy „egy bohóc”, bár ez valószínűleg nem kerül majd adásba a Hír TV-n.

Magyar Gyulán és Békéscsabán is méltatta Békés megyét, és arra kérte az eseményekre kilátogatókat, hogy június 9-én támogassák a Tisztelet és Szabadság Pártot, és vigyék hírét az ismerőseik körében, de az online térben és a piacon is. Kérte az embereket, hogy szavazzanak a honlapjukon a párt EP-listájának jelöltjeire, azt mondta, ők az első párt Magyarországon, akik nyílt pályázattal döntenek a jelöltjeikről, nem pedig háttéralkuk során. Kitért arra is, hogy szerinte Magyarországon Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc mesterségesen szítják az értelmetlen megosztottságot fővárosi és vidéki, vallásos és ateista, jobb- és baloldali között, de ő támogatóval együtt most megszünteti ezt.

Békéscsabán újra a platón – Fotó: Halász Júlia – Telex
Békéscsabán újra a platón – Fotó: Halász Júlia – Telex

„Talpra, magyarok, talpra, Békés megye, talpra Gyula/Békéscsaba, a haza minden előtt” – zárta szónoklatát.

Gyulán a beszéde után Magyar kijelentette, elégedett a résztvevők létszámával, köszönte mindenkinek, aki eljött. „Nem árt a mesterektől tanulni. Amikor még Orbán Viktor az emberek közé mert menni, nem kordonok mögött meg páncélozott autóban közlekedett, akkor ezt nagyon jól csinálta” – mondta, amikor arról kérdeztük, mi a célja az országjárással.

Szerinte igenis vannak olyan részei az országnak, ahová „nem jut el a változás, a remény híre”, és ezeken a helyeken csak így, személyes jelenléttel lehet politikai eredményt elérni. „És szeretném megcáfolni azt, amit a propaganda terjeszt, hogy én lenézem a vidékieket. Nekem az egyik dédnagyapám itt fekszik egy temetőben, a másik Bándon, Veszprém megyében, a gyerekkoromat Szombathelyen töltöttem, és különböző kis falvakban. Én nagyrészt vidéki ember vagyok. Úgyhogy kikérem magamnak Deutsch Tamástól, aki a körútról se tette ki a lábát, maximum valami drogos buliba, hogy én lenézem a vidékieket.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!