Orbán Sopronban: A baloldalon minden pofon jó helyre megy

2024. május 15. – 18:00

Orbán Sopronban: A baloldalon minden pofon jó helyre megy
Orbán Viktor és Farkas Ciprián polgármester – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak Magyarország beszél a béke hangján, háborús készülődés jeleit látjuk magunk körül, még a NATO-ban is. Ezért minél nagyobb felhatalmazásra van szükségünk ahhoz, hogy a békét képviselhessük Brüsszelben” – mondta Orbán Viktor Sopronban, ahová a párt tagjainak és pártolóinak tartott kampányrendezvényre a soproni tudósítónkat is beengedték. Pedig érkezésekor a Lenck-villa kertjének kapujában a regisztrációs íveken az érkezőket ellenőrző fiatalember bemutatkozásunkkor még kapásból rávágta, hogy „sajtó nem!”.

„Honnan is jött? A Telextől? Akkor megkérdezem” – avatkozott be egy hölgy, és már penderült is kockás inges főnökéhez. Egy telefonhívás, bólintás, és már bent is voltunk a soproni támogatókkal teli kertben. A történéseket többen is csodálkozva nézték.

Mielőtt megérkezett volna a helyszínre, Orbán Viktor előbb a soproni városházán egyeztetett a Fidesz helyi vezetőivel. Hogy miről, abból ízelítőt kaphattak hívei is a villa kertjében. „Választási kampány van, a miniszterelnöknek pedig az a feladata, hogy ott szóljon, ahol szükség van rá” – kezdte a miniszterelnök, majd felsorolta mindazokat a beruházásokat, amiket a fideszes városvezetés szerinte már kipipálhat a feladatok listáján. Ilyen az M85-ös gyorsforgalmi, az uszoda, a parkolóház, a rendészeti központ, a belváros felújítása, a piac, a rendelőintézet fejújítása. De tartoznak még a soproniaknak a Fertő-parti beruházással, a gyorsforgalmi meghosszabbításával az országhatárig, és tervezik a Soproni Egyetem széles körű fejlesztését is, mondta.

„Úgy tudom, vannak itt baloldali újságírók is, úgyhogy óvatosan kell fogalmaznom” – jegyezte meg beszéde közben. „Sopron az egyetlen város az országban, ahol nem tudjuk, hányan élnek. Azt tudjuk, hogy a beköltözők is és az ingázók is sokan vannak, és speciális problémák erednek ebből. Az Ausztriában dolgozó kint adózik, de itt él, a beköltözők is okozhatnak nehézséget. Mindenesetre a köztük és az őshonos soproniak közötti együttműködést meg kell oldani, ehhez jó idegrendszert kívánok Sopron polgármesterének” – mondta Orbán, majd rátért Brüsszelre.

„A háború, már a technológia fejlettsége okán is, gyorsan ideérhet. De a zsebünkön már most is érezzük hatásait. Drága az energia, többe kerül a kenyér, mindenkinek az az érdeke tehát, hogy béke legyen” – vezette fel a fő üzenetet: „a háború nem magától van”. Szerinte nagyhatalmi érdekek csapnak össze és a „béke hangján csak Magyarország beszél”. Háborús készülődés jeleit látja még a NATO-ban is. Felidézett egy Soros-könyvet, ami évekkel ezelőtt megjósolta a háborút, a válságot, a betelepülők nagy számát. Nem hagyta ki az „apa férfi, az anya nő” szlogent sem, megjegyezve, sosem hitte volna, hogy ezt az alkotmányban is le kell szögezni. Végül nagy és erős felhatalmazást kért választóitól ahhoz, hogy képviselhesse a békét Brüsszelben.

Orbán amúgy a szokásosnál magasabb részvételre számít a mostani EP-választáson, mert azt együtt rendezik az önkormányzatival. Ettől függetlenül szerinte a Fidesznek annyi a dolga, hogy mozgósítsa a saját választóit. Az ellenzéket elintézte annyival, hogy ott most „nagy a tülekedés”, bele se kell avatkozni az eseményekbe, mert „ott minden pofon jó helyre megy”. Viccét a közönség tapssal jutalmazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!