Az utolsó bohóc emojit is Magyar Péter írja a Megafon posztjai alá hajnalban, de már van mögötte egy láthatatlan csapat

Az utolsó bohóc emojit is Magyar Péter írja a Megafon posztjai alá hajnalban, de már van mögötte egy láthatatlan csapat
Magyar Péter országjárásának egyik Békés megyei állomásán, Szarvason, a Történelmi Magyarország Közepe emlékműnél 2024.04.18-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Soha életemben nem voltam a politika közelében, és el nem tudtam volna képzelni, hogy bármilyen formában beszálljak a politikába. Ez az ügy azonban megszólított. Annyira szeretnék tenni a hazáért és a változásért, hogy úgy éreztem, lépnem kell” – fogalmazott a Tisza Párt egyik operatív vezetője, aki Magyar Péter március 15-i beszédét hallgatva döntötte el, hogy az addigi állását feladva csatlakozik a párt szervezésébe, egyelőre önkéntes alapon.

A startupok világából érkezett, akárcsak egy másik fontos háttérember: ők ketten irányítják a Tisza Párt operatív működését, amíg Magyar az országot járja. Arról eddig keveset lehetett hallani, hogy miként működik a párt a háttérben, és hányan vesznek részt a munkában. A kulisszatitkokról kérdeztük Magyart és a két operatív vezetőt a párt kecskeméti rendezvénye után. Csak úgy vállalták a megszólalást, ha nem fedjük fel a nevüket.

„Jelenleg ez egy one man show, és operatív segítségem van”

– fogalmazott Magyar, rögtön hozzátéve: a választás után kezdik majd építeni a pártot, addig mozgalomként vagy inkább akciócsoportként működnek.

Mivel a választásig már nem lett volna idő új pártot bejegyezni a bíróságon, Magyar egy már meglévő, inaktív pártot keresett április elején. Az egri székhelyű Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) mellett döntött, már a neve is tetszett neki. Magyart rögtön a párt alelnökének választották, és a pártvezetésben döntő többségbe kerültek az ő emberei.

A Tisza Pártnak jelenleg csak 19 tagja van, de Magyar állítása szerint több ezren jelentkeztek, hogy csatlakoznának. Olyan is van köztük, aki a fideszes tagkártyáját adta át az egyik kampányrendezvényen, mert nem szeretne a jövőben a kormánypártban politizálni. Azt mondták, azért nem vesznek fel most több embert a pártba, mert a választási hajrában nincs idő és kapacitás megszűrni a jelentkezőket. Ez áll annak a hátterében is, hogy az utolsó pillanatban úgy döntöttek: bár összegyűltek az ajánlások, nem állítanak vármegyei listákat az önkormányzat választásra. Elmondásuk szerint több jelzést is kaptak ugyanis arról, hogy a kiválasztott jelöltjeik között „álcivil kormánypárti és ellenzéki pártokhoz köthető trójai falovak” vannak, akiket „szándékosan azért küldtek, hogy ártsanak a Tisza Párt hitelességének”.

A nyilvánosságban csak kevesen szerepelnek a Tisza Pártból, a kezdetektől fogva ott van a színpadon Nagy Ervin színművész, Rost Andrea operaénekes és Péter Petra, a Manna FM műsorvezetője. A párt tagjai eddig nem látszottak. Magyar a főszereplő, ő mondja a beszédeket a rendezvényeken, ő adja az interjúkat, és az ő nevével azonosítják a pártot.

A háttérben azonban van egy nagyjából 15 fős belső mag, amely a mindennapi működést szervezi.

Azt mondják, jelenleg mindenki önkéntesen dolgozik napi 24 órában, de rengeteg felajánlást és tárgyi adományt kapnak a szimpatizánsoktól. Kolbászt, pálinkát, epret és más ajándékokat, ezek jelentős része ott van a párt irodájában.

Az operatív csapatban mindenkihez tartozik egy terület – legyen az a Facebook-csoport moderálása, a honlap fejlesztése vagy rendezvények szervezése – ahol további önkéntesek munkáját irányítják. Emellett minden megyében és nagyobb településen vannak önkéntes koordinátorok, Magyar becslései szerint országszerte nagyjából 270 emberrel dolgoznak most együtt aktívabban. Ők gyűjtötték az aláírásokat, és segítenek az országjárás során az egyes helyszíneken a programok szervezésében, lebonyolításában.

Az élő közvetítésből tudták meg, hogy Magyar tüntetést szervez

Április közepén Békés megyében kezdte az országjárást Magyar, és azóta naponta 6-7 helyszínre is eljut. Egy kisebb csapat kíséri mindenhova, a videósok mellett van már két asszisztense és két biztonsági embere is, habár állítása szerint még nem volt rájuk szükség. Az elmúlt hónapokban csak két idős nő szólt be neki, és néhány, Fideszhez köthető akcióval próbálták megzavarni a rendezvényeit. Két sofőr viszi Nagy Ervin Ricsi nevű teherautóját, amelynek a platója a fórumokon színpadként funkcionál.

„Azt tesszük, amit a többi párt nem csinál évek óta: járjuk az országot. Talán még senki nem járta végig az országot hat hét alatt. Mind a 19 megyébe, majdnem 225 településre eljutunk, több százezer emberrel találkozunk” – fogalmazott Magyar, aki szerint óriási hatása van ezeknek a rendezvényeknek, mert az ott látottakat és hallottakat a résztvevők továbbadják olyanoknak is, akik nem mernek kimenni egy ellenzéki tüntetésre.

A Tisza Párt aktivistái aláírásokat gyűjtenek a fővárosi Széll Kálmán téren 2024. április 20-án – Fotó: Huszti István / Telex
A Tisza Párt aktivistái aláírásokat gyűjtenek a fővárosi Széll Kálmán téren 2024. április 20-án – Fotó: Huszti István / Telex

Mindeközben a budapesti irodában is folyik a munka: építik a szervezetet, válaszolnak a napi több ezer beérkező levélre, felajánlásra, fejlesztik a honlapot, és szervezik a rendezvényeket. „Gyakran villámgyorsan, akár egy éjszaka alatt kell megoldást találni olyan problémákra, amelyen máshol hónapokat dolgoznak” – mondta az egyik operatív vezető. A Tisza Párt jelenlegi adhoc működését és Magyar spontaneitását jól mutatja, hogy

a fővárosi operatív csapat az egyik vidéki rendezvény élő közvetítéséből tudta meg, hogy Magyar újabb tüntetést szervez Budapestre.

Azonnal elkezdték összeszedni a feladatokat, és bejelentették a tüntetést a rendőrségnek.

A Tisza Párt operatív vezetői szerint leginkább a startupokhoz hasonlít a párt működése. Míg egy hagyományos vállalat fokozatosan növekszik és terjeszkedik, „ameddig a takaró ér”, a startupoknál a problémához, az igényekhez igazítják a működést. „Itt is ez történt: elindult Péter, és köré kell építeni egy olyan szervezetet, ami tartja a tempót.” „Nem mindig sikerül” – szúrt közbe Magyar, és arról beszélt: a cél hosszabb távon a professzionálisabb működés kialakítása.

Az utolsó kommentet is Magyar írja

Magyar a legtöbb emberhez a Facebookon keresztül jut el, szőnyegbombázással kommunikál, ám profilját állítása szerint egyedül kezeli. „Nem adom ki a telefonom a kezemből, minden posztot és kommentet én írok.” Még nincs Facebook-oldala, csak személyes profilja, amelyhez más nem fér hozzá, és a posztjait, kommentjeit sem olvassa el senki a publikálás előtt.

Azt mondta: útközben, de sokszor már a színpadon elkéri a telefonját az asszisztensétől, hogy megnézze, kell-e valamire rögtön reagálni. Van, hogy felébred hajnali háromkor, és kommentben reagál egy megafonos posztra, de a beszélgetésünk alatt is küldött egy bohóc emojit Menczer Tamás egyik Facebook-posztja alá.

„Ez a titka az online aktivitásunknak és a párt sikerének is részben. Nem az a konteó, amit Bede Zsolt terjeszt, hogy jóban vagyunk a Facebookkal, mert az egyik jelöltünk jogtanácsos a Metánál.”

Magyar szerint a Fidesz milliárdokat elégetve nem tud eredményt elérni az online térben, mert „nem érti a fiatalokat, a közösségi médiát és a politikai kommunikációt”, és „azért vannak lefagyva, azért küzdenek, mint malac a jégen, mert soha nem találkoztak hasonlóval”.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy ez a működés fárasztó, és hosszú távon nem tartható, de a választásig már nem változtatna. Meg amúgy is szeret kommentelni. Szerinte azért is tud ennyi embert elérni a bejegyzésivel, mert „nem előre legyártott, Rogán Antalék által jóváhagyott, hatszázszor lemért” szövegeket oszt meg, hanem őszintén kommunikál az emberekkel. „Ha valamiben hiszek, azt leírom, elmondom, nem szoktam mérlegelni.” Ezt Trump-jelenségnek is szokták nevezni, de Magyar szerint nem hasonlít a volt amerikai elnökre.

Azt is mondta, hogy folyamatosan olvassa a kommenteket, mert szerinte az is jól tükrözi a közhangulatot. Előfordult olyan is, hogy a posztját utólag módosította, mert valaki kommentben jelezte, hogy pontatlan volt, vagy helyesírási hibát talált.

„Ez van a videóknál is: ha a címbe helyesírási hiba kerül, hiába van rajta 7 ezer lájk, Péter felhív hajnali ötkor, és leszedeti, majd újra fel kell tölteni a helyes szöveggel”

– mesélte a párt egyik operatív vezetője.

Már néha hallgat mások tanácsaira

„Nem kérek ki véleményeket, de kapok, és azért már néha hallgatok rájuk” – állította Magyar. Mint mesélték, volt, hogy ki akart tenni egy Facebook-posztot, és a munkatársa kikapta a telefont a kezéből, és azt kérte: ezt gondolják előbb át. Így tettek, és utólag már nem bánja Magyar.

A beszédeit azonban mindig ő írja, és azt mondja: minden helyszínen kicsit változtat a szövegen, soha nem mondja el ugyanazt a beszédet kétszer. A beszédekhez szakmai anyagokat, statisztikákat kap, a stábja felveszi a településen a helyi önkéntesekkel a kapcsolatot, és begyűjti az információkat a helyi problémákról, politikai viszonyokról.

A felajánlások és adományok mellett rengeteg szakmai anyagot és javaslatot is kapnak több területről is. Legalább tíz szakmai munkacsoportot szeretnének a jövőben felállítani, és a júniusi választás után megkezdik a programírást.

„A politikai kérdésekben én döntök, és ez így is marad a választásokig” – jelentette ki Magyar. Utána megnyitják a pártot mások előtt is, lesz tisztújítás, feláll az új elnökség, és elindul a pártszerű működés. Magyar szerint az is a pártja sikerének titka, hogy gyorsan, áramvonalasan működnek, mert nem kell összehívni minden döntéshez az elnökséget, és nincs szükség több testület jóváhagyására.

„A mozgalmi jelleget szeretném megőrizni, mert alapvető probléma a pártok működésében a betokosodottság, a lassú reagálás.”

A Tisza Párt az EP-választás mellett elindul az önkormányzati választáson Budapesten is. Magyar Péter a napokban videóinterjút is adott a Telexnek, ahol főként pártja EP- és fővárosi programjáról kérdeztük:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!