A Tisztelet és Szabadság Párttal indul a júniusi választáson Magyar Péter

2024. április 10. – 16:31

A Tisztelet és Szabadság Párttal indul a júniusi választáson Magyar Péter
Magyar Péter a 2024. április 6-án szervezett tüntetésén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Percekkel ezelőtt beadtuk a Nemzeti Választási Bizottságnak a pártunk nyilvántartásba vételi kérelmét” – írta szerda délutáni Facebook-bejegyzésében Magyar Péter. A párt nevét még nem árulta el, azt csak azután akarta nyilvánosságra hozni, hogy jogerősen is elfogadják a regisztrációját.

Nem sokkal később azonban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján már meg is jelent a kérelme, mint azt a Hvg.hu észrevette. Eszerint:

Magyar a TISZA – Tisztelet és Szabadság Párt színeiben indulna a június 9-i EP- és önkormányzati választáson.

A párt logóján már a Talpra Magyarok! közössége szerepel, amit március 15-én jelentett be Magyar.

Miután erről mi is beszámoltunk, Magyar hivatalosan is megerősítette, hogy a Talpra Magyarok Közössége a Tisztelet és Szabadság (TISZA) Párt színeiben indul a június 9-i választáson. „A párt a mai közgyűlésén az egyik alelnökévé választott, illetve többségbe kerültünk a párt ügydöntő szerveiben” – írta Facebook-oldalán.

A TISZA pártot a 2022-es országgyűlési választás előtt egy évvel jegyezte be a bíróság Egerben, elnöke Szabó Attila. Az Egri Ügyeknek 2021-ben arról beszélt: mind a 106 körzetben állítanának jelöltet, és a céljuk, hogy bejussanak a parlamentbe. „Nem vagyunk hataloméhesek, nem szorulunk magas állami fizetésekre, és mélyen hiszünk a valódi népképviseletben” – fogalmazott az interjúban. Azt is mondta, hogy a párt nem igényel és nem fogad el állami költségvetési támogatást, tagdíjakból és 10 ezer forintot meg nem haladó adományokból tartják fenn magukat. A párt legutóbbi beszámolója szerint 2022-ben összesen 222 ezer forint bevételük volt.

A párt alelnöke Deák Boldizsár, aki korábban fideszes önkormányzati képviselőként politizált Egerben, és egy időben a Rádió Eger tulajdonosa, az Egri Vízilabda Klub elnökségi tagja is volt. A 2021-es interjúban teljesen kizártnak tartotta, hogy a TISZA párt együttműködjön az ellenzékkel.

„Ideológiamentes jobbközép pártként egyébként is középutas politikát folytatunk.”

Szabó Attila is megerősítette, hogy pártjuk se jobb-, se baloldali párt. Az akkori programjuk modern európai konzervatív és szociáldemokrata értékeket ötvöz. „Nézeteink szerint az igazi polgár önfenntartó, nem segélyekből akar megélni, hanem a tisztes szintű európai jövedelmekből. Pártunk tudásban és technológiában is versenyképes Magyarországot akar.”

Magyar Péternek a június 9-i EP-választás előtt már nem volt ideje új pártot alapítania, mert a választási bizottság csak azokat a pártokat veheti jelölőszervezetként nyilvántartásba, amelyeket már a választás március 12-i kitűzése előtt jogerősen bejegyzett a bíróság.

A Nemzeti Választási Bizottság a csütörtök délutáni ülésén hozhat döntést arról, hogy elfogadják-e a TISZA párt jelentkezését. „Lássuk meg, mennyire fél a hatalom, és hogy megpróbálják-e adminisztratív eszközökkel megakadályozni az indulásunkat” – jegyezte meg Magyar.

A párt EP-listáját a tervek szerint ő vezeti, míg több helyre pályázatot hirdetett kedden. „A pályázat keretében öt-öt olyan hölgyet és urat szeretnénk kiválasztani, nyílt és átlátható módon, akik végzettségük és tapasztalatuk alapján alkalmasak és képesnek is érzik magukat arra, hogy közéleti pályára lépjenek, és Magyarországot és a honfitársaikat európai parlamenti képviselőként képviseljék” – olvasható a pályázati kiírásban, amiben azt is írták, hogy a kiválasztás többfordulós, lesz személyes meghallgatás, bemutatkozó videós és országos szavazós kör is.

Hétfő este az ATV műsorában arról beszélt Magyar, hogy a lehető legkevesebb időt szeretnék meghagyni a propaganda lejáratására. Azt mondta, több párt is szóba jöhet, B és C opció is van, „de az ördög nem alszik”, ezért még kivárnak a bejelentéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!