Itt lesz a Gyurcsány?

Itt lesz a Gyurcsány?
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gyurcsány Ferenc vajon paninis vagy hotdogos? Ezen merengtem, amikor még gyorsan megálltunk az utolsó benzinkútnál egy sonkás-sajtos paninire, mert azt hittük, hosszú esténk lesz. Gyurcsány-fórum Kecskeméten. Erre bizony fel kell tankolni. De túl sokáig nem tudtam ezen töprengeni, mert a kollégám szólt, hogy épp egy lótetű mászik a lábam felé, én pedig inkább szélsebesen otthagytam őket kettesben.

A DK elnöke már egy ideje járja az országot, volt már például Miskolcon, Szolnokon és Kaposváron, mert szerintük „ez a tavasz most más, mint az eddigiek, valami megmozdult”. Közben párhuzamosan Dobrev Klára is kampányol, ő még néha Karácsony Gergelyt is magával viszi. De Gyurcsány és Dobrev együtt nem mutatkoznak.

Kecskemétre viszont el is kel a nagyágyú: a közös ellenzéki polgármesterjelöltnek, Király Józsefnek nincs túl nagy szerencséje a politikában. Pedig már elég régóta próbálkozik. 1998-ban indult először egyéni képviselőjelöltként az önkormányzati választáson, de nem jött össze neki. Aztán a következő két évtizedben indult újra meg újra és újra egyéni képviselőjelöltként, volt, hogy országgyűlési képviselőjelöltként, hiába. Végül 2019-ben megszerezte az akkor már 21 éve tartó politikai pályafutásának első és egyetlen győzelmét: végre nyerni tudott a saját önkormányzati kerületében egyéniben, és nem kompenzációs listáról jutott be a közgyűlésbe. Ekkor úgy érezhette, végre elindult a nyerőszériája, mert indult a 2021-es ellenzéki előválasztáson is. Kikapott, pedig még az a vád is felmerült ellene, hogy 2-4 ezer forintot fizettek az embereknek azért, hogy rá szavazzanak. Most pedig ő a közös ellenzéki polgármesterjelölt.

Mikor mi fél öt környékén odaértünk Kecskemétre, Orbán Viktornak már nyoma sem volt. A miniszterelnök csütörtökön szintén itt kampányolt, épp csak pár órával korábban, de szokás szerint titokban. Láttuk viszont helyette a legnagyobb kecskeméti Gyurcsány-rajongót: még bő fél óra volt a kezdésig, de egy nő már ott üldögélt egymagában a terem harmadik sorában.

Dobrevvel vagy épp Magyar Péterrel ellentétben Gyurcsány nem az utcán fórumozik: közösségi házakba, kulturális központokba megy, itt most egy rendezvényházat nézett ki magának.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Itt lesz a Gyurcsány?” – kérdezte tőlünk három ünneplőbe öltözött nyugdíjas, miután visszasétáltunk a bejárathoz. Mondtuk, hogy igen, megköszönték, bementek, pár pillanat múlva kijöttek, hogy ők nem látnak semmit. Eligazítottuk őket, hogy de, vannak bent DK-ra utaló jelek, csak ahhoz fel kell menni a lépcsőn, ott lesz a terem, amit keresnek. „Az emeleten? Hányadikon, a harmadikon? A kurva életbe, oda teszik fel? Hát nem gondolták, hogy az öregek jönnek?” – zsörtölődött a férfi, de aztán követte a két női társát felfelé. Nem tudni, hogy útközben megnyugodott-e attól, hogy csak egy emeletet kellett megmásznia.

Utánuk még vagy négyen megkérdezték tőlünk ugyanezt, de mi már felvértezve feleltük, hogy jó helyen járnak, csak épp a lépcső. Néhányan kék ruhában, kék táskával jöttek Gyurcsány Ferenc-megtekintésre, ők vagy nagyon szeretik a DK-t, vagy nagyon szeretik a kéket. Hárman is nyaltak fagyit. Az első kettő még gyorsan betolta a tölcsérét, mielőtt belépett az épületbe, a harmadik viszont két gombócot is bevitt magával.

„Mi ez a pánik? Magyar Pétertől pánikolunk ennyire? Jönnek az emailek, hogy kellenek a szórólapok, de Isten ments, túl sok a papír, el se olvas ennyit a lakosság”, mondta közben mellettem egy nő két társának. Nem sokáig beszélgettek így, mert odalépett hozzájuk egy negyedik, akivel utoljára Kalocsán találkoztak, még a 2021-es előválasztás alatt. Nyugtázták, hogy az régen volt.

Mi továbbra is csak álltunk Gyurcsányra várva, amikor hozzánk is odajött valaki: a helyi szervező, kérdezte, kik vagyunk, és honnan. Megígérte, hogy megkérdezi, feltehetünk-e pár kérdést a DK elnökének, pár perc múlva visszajött, hogy szabad. Végül 5 körül Gyurcsány is begurult mellénk.

Aki azután arról beszélt nekünk, ahogy Orbán Viktor sem kampányol együtt az EP-listavezetőjével, Deutsch Tamással, úgy ő sem a saját EP-listavezetőjével, Dobrev Klárával, és „ez így természetes. Klára dolga, hogy a fronton kampányoljon, az elnöknek meg az, hogy aládolgozzon ennek a kampánynak. Mi ennek a kampánynak a csendesebb, nyugodtabb, kevésbé nyilvános részét csináljuk. Felkészítjük az embereinket, hogy tessék dolgozni, csinálni.” Gyurcsány szerint tehát nem szándékosan kampányolnak külön, mert „a politikai szerepeinknél érdektelen, hogy ki milyen ismerősi, rokoni viszonyban van a másikkal”.

Kérdeztük arról is, hogy milyen eredményre számít az EP-választáson, milyen pártok fognak szerinte bejutni az Európai Parlamentbe, mire úgy felelt, nem tudja. „Az nagyjából világos, hogy az idei tavasz sok mindent felülírt. Azok, akik az év elején a kampányt tervezték, nem erre számítottak. Úgy tűnik, hogy a kormánypárt érdemben veszített támogatókat. Megjelent egy új szereplő, aki láthatóan sokak érdeklődését felkeltette, és feltételezhetően sokak szavazatát meg fogja szerezni. Azt gyanítom, veszíthettünk támogatókat a várakozásokhoz képest mi is, a mérések itt nagyon ellentmondanak. Az ellenzék kisebb pártjai meg élet-halál küzdelmet folytatnak.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Gyurcsány szerint egy újonnan megjelent erő mindenkitől vehet el szavazatokat, de Magyar Péter az ellenzéknek árt a legtöbbet. „Azt állítja, hogy az ellenzéki oldalon van, én meg azt, hogy a kormány érdekében veri szét az ellenzéket. Teljesen világos: ő azt állítja, hogy az ellenzékkel ő nem működőképes, az Orbán nélküli Fidesszel viszont igen, akkor erre azt mondják, hogy cherchez la femme: kinek az érdekében vetődik fel ez a fellépés? A kormánypártoknak az az érdeke, hogy megossza az ellenzéket.”

Magyar Péter már egy ideje kék Fideszként hivatkozik a DK-ra, de Gyurcsány erre annyit mondott, hogy ez az ő véleményét a saját pártjáról nem változtatta meg. Azt azért veszélyesnek tartja, hogy Magyar „úgy jelentkezett az ország vezetésére”, hogy nem látni mögötte a csapatot, a jelöltjeit pedig eltiltották a szerepléstől. „Nem jó, ha a politikában korábban még tapasztalatot nem szerző, ígéretet önmagában hordó személy olyan felhatalmazást kap, amely mögött egyelőre szervezett, ellenőrzött, tapasztalatokkal alátámasztott fedezet nincs”, mondta.

A DK is kampányol a saját módján: szerintük ha június 9-i választáson kisebbségbe szorul a Fidesz, akkor ők előrehozott országgyűlési választást fognak követelni. Azt viszont nem árulták el, pontosan mi számít a Fidesz vereségének. Gyurcsány szerint az ellenzéknek az a dolga, hogy ha azt látja, megroppan a hatalmon lévők támogatása, akkor emlékeztesse őket arra, hogy „nincs többségetek, nem legitim a kormányzásotok”.

Arra a kérdésre, hogy 2006 után nem ugyanez történt-e, csak épp vele, magáról egyes szám harmadik személyben beszélve így felelt: „Nagyon helyesen szorgalmazta az akkori ellenzék, hogy vegyen erről tudomást a miniszterelnök. Mit tett az akkori miniszterelnök? Az alkotmányos szabályoknak megfelelően úgy döntött, hogy megkérdezi a parlamentet, hogy van-e még többsége. Bizalmassági szavazást kért önmagával kapcsolatban”.

Ennyi személyes időnk volt csak Gyurcsány Ferenccel, a csapat már az emeleten várta. Ahogy egy kis csésze kávé is, amit a taps közben gyorsan felhörpintett, a másik kezével pedig már a mikrofont rakta magára. Egy pillanat sem kellett neki, és már rá is kezdett a monológjára, amit ezzel a gondolatmenettel alapozott meg: „Nem nagyon hiszek a csodákban, mert általában két tulajdonságuk van: vannak, és olyan ritkán vannak, hogy valójában nincsenek. A politikában a legnagyobb csoda az lenne, ha a választók elhinnék, hogy nincsenek csodák”.

Majd elindult onnan, hogy gyerekkorában olyan lakásban éltek, ahol nem volt vécé, és lavórban fürödtek, de akkoriban mégis szuverének voltak. Aztán panelba költöztek át, ott meg már megmondták, kinek mikor kell felmosnia, és oda lett a szuverenitás.

Aztán odalépett egy idős nőhöz, akiről kiderült, hogy Mária, a férje meg József, milyen bibliai, de ha József káposztás tésztát kér vacsorára, Mária meg babfőzeléket, akkor épp két ember szuverenitása találkozik, a helyzetet pedig közösen kell feloldani, hiszen közösen általában minden jobb, fejtegette Gyurcsány.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A teremben pár tucatnyian gyűltek össze, az átlagéletkor meg 60 felett volt, a DK elnöke körbenézve pedig azt látta, „Kecskemét helyett akár Finnország egy távoli kis városában is lehetnénk. Mert az önök tekintete, öltözködése nem tipikusan magyar, hanem európai”. Ezután egy ideig az EP-választásról beszélt, közben folyton jobbra és balra, előre és hátra lépegetett, azokat, akik néha közbeszóltak, nem vette figyelembe, csak mondta és mondta a magáét, semmi sem akasztotta meg a monológjában.

Egy ponton úgy tűnt, DK-s eseményeken nem hisznek a lehalkított telefonokban, mert előbb egy Nokia csengett újra meg újra makacsul, aztán meg valaki másnak a telefonja, amit az illetőnek csak nem sikerült kinyomnia. Ezt már Gyurcsány sem hagyta szó nélkül: „Mondja meg, hogy itt vagyok, állok rendelkezésre, ha küldd egy dalt, még táncolni is hajlandó leszek”.

Beszélt arról, hogy az ellenzéki pártok általában jobban szerepelnek az EP-választáson, mint a többin, hogy utoljára Caligula lovát választották meg úgy, ahogy Magyarországon a köztársasági elnököt, akinek egy kérdést sem tehetnek fel a parlamentben, és hogy Orbán Viktor megszegi a kötelezettségét azzal, hogy titokban, megválogatott társaságban kampányol. Hogy ma olyan kormányzat van, ami a nép helyett „Orbán Viktor legszűkebb világának kegyeltjeit támogatja”, és hogy a lehetőségeket ki kell nyitni mindenki előtt, függetlenül attól, hova született.

Majd magukat dicsérte. „Az a csoda, hogy ilyen körülmények között létezik olyan ellenzék, ami nagyságában összemérhető a kormánypárttal. Önök hősök! Pokoli sokat tett az ellenzék az elmúlt 14 évben: virrasztott, tüntetett, hálózatokat épített, kérdésekkel szembesítette a kormányt. Soha senki nem kérdezte meg Navalnijt, miért nem verte meg Putyint, Magyarországon meg folyamatosan azt kérdezik az ellenzéktől, hogy miért nem verték már meg Orbánt”.

Aztán valahogy a budapesti XIII. kerületig jutott gondolatban, de nem jutott eszébe a fideszes polgármesterjelölt neve. Gondolkodott, gondolkodott, majd rám mutatott: „Ön nem tudja véletlenül?” Szerencsére valaki más is tudta, és kisegítette Gyurcsányt: Harrach Tamás a neve.

Úgy negyven percnyi hadarós haknizás után csak néhány nézői kérdésre maradt idő. Egy idős nő a saját lehetőségét arra használta fel, hogy elpanaszolja, egy katolikus iskolába járó gyerek rokonát a Terror Házába vitték osztálykirándulásra, egy férfi meg arról beszélt, hogy az ő pénze valamilyen úton módon valami egzotikus szigetre került.

Végül Gyurcsány így köszönt el a néptől: „Magukat imádom, a hölgyeket csókolom, az urakat üdvözlöm”. Még szelfizett párat, aztán bekukkantott a szomszédos szobába, ahol már várta a svédasztalos vacsora. Ennyit a hotdog és panini dilemmáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!