Telex Neked #138: Meghalt a Jóbarátok Chandlerje, magyar túszok Gázában

2023. november 3. – 05:02

Telex Neked #138: Meghalt a Jóbarátok Chandlerje, magyar túszok Gázában
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a Telex heti hírlevele az október 26. és november 1. közötti legfontosabb eseményekről. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, vagy kíváncsi, ahogy rövid interjúkban bemutatjuk a szerkesztőség tagjait, itt a cikk végén feliratkozhat.

Dömötör Bálint vagyok, a Telex külpolitikai újságírója. Az olvasók leginkább amerikai és brit politikai témákban találkozhattak eddig az írásaimmal. A Telex angliai tudósítójaként az elmúlt években tudósíthattam II. Erzsébet királynő temetéséről, III. Károly király megkoronázásáról és a magyar fociválogatott angolok elleni történelmi 4-0-s győzelméről, illetve volt szerencsém interjúzni az Oscar-díjas Mark Rylance-szel is. Néha focis és Forma–1-es témákban is írok, ugyanis mindkét sportágnak megszállott rajongója vagyok. Már nagyon várom 2024-et, ami az amerikai elnökválasztás, a brit parlamenti választás és a nyári foci-Eb miatt igencsak izgalmasnak ígérkezik.

Meghalt a Jóbarátok Chandlerje

54 évesen meghalt Matthew Perry. A színészre szombaton találtak holtan Los Angeles-i otthonában. Perry tíz évadon keresztül szerepelt az ezredforduló egyik legnépszerűbb sorozatában, a Jóbarátokban, ahol az egyik főszereplőt, Chandler Binget alakította. Azt még vizsgálják, hogy mi okozta pontosan a színész halálát. Perrynek tavaly jelent meg életrajzi könyve, melyben nyíltan beszélt függőségeiről, azonban a Jóbarátok egyik társalkotója szerint a halála előtt Perry boldog és józan volt. A színész az elmúlt években sokaknak segített a függőségük leküzdésében. Egy tavalyi interjúban arról beszélt, azt szeretné, hogy halála után inkább erre emlékezzenek majd az emberek, ne a Jóbarátokban nyújtott alakítására. Perryről színésztársai is megemlékeztek, életét képekben pedig ebben a cikkünkben mutattuk be.

Öt magyar érintettségű túsz van a Hamász fogságában

Nem csillapodik az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti fegyveres konfliktus, Izrael a hétvégén megindította szárazföldi hadműveletét Gázában. A magyar kormány pénteken négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről tudott, akiket október 7. óta fogságban tart a Hamász. Keddi parlamenti meghallgatásán Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette: van egy ötödik magyar származású túsz is.

18 év alattiak nem nézhetik meg a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást

A Mi Hazánk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum kiállítását, ugyanis a tárlaton ki van állítva egy melegek idősotthonát bemutató fotósorozat, Csák János kulturális és innovációs miniszter pedig megállapította, hogy a kiállítás sérti a gyermekvédelmi törvényt. A képeket készítő fotós szomorú, a World Press Photo vezetője pedig értetlenül áll a döntés előtt, amely ellen a hétvégén bekötött szemű diákok tiltakoztak. L. Simon László, a Nemzeti Múzeum igazgatója viszont akár örülhet is az ingyenreklámnak, és egyáltalán nem biztos, hogy a tiltást be tudják tartani, a Nemzeti Múzeum ugyanis nem kérheti el senkitől a személyi igazolványát.

Jön az újabb nemzeti konzultáció

Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A kormány kedvenc szavazómozgósító eszközének bevetésére a miniszterelnök szerint azért van szükség, hogy „orkánerejű ellenszélben is be tudja kormányozni Magyarország hajóját” a brüsszeli kikötőbe. Annyit már most elárult a kormány, hogy a kérdések érinteni fogják a migrációt, a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót is.

Küszöbön a szuverenitásvédelmi törvénycsomag

November elején kezd el tárgyalni a Fidesz elnöksége a szeptemberben belengetett szuverenitásvédelmi törvénycsomagról, mellyel „a külföldről finanszírozott újságírókkal, álcivilekkel és dollárpolitikusokkal szemben” akar fellépni a kormány. Ennek apropóján gyorstalpalóban mutattuk be, hogy mit lehet sejteni a kormány terveiről, összeszedtük, hogy az elmúlt tizenhárom évben milyen változatos módszerekkel próbálta felszámolni a hatalom a vele szemben kritikus intézményeket, civil szervezeteket és sajtótermékeket, és öt pontban mutattuk be, hogy milyen abszurd körülmények között működik ma Magyarországon a szabad sajtó.

A hét egyik legolvasottabb cikke: Jóval a becsült értéke alatt kelt el a bukott magyar ásványvízkirály luxusjachtja

A hét képe

Afgán menekültek pihennek a Pakisztánból érkező teherautók között a határ afganisztáni oldalán Torkhamban 2023. november 1-jén. A pakisztáni kormány ultimátumot adott az országban élő 1,7 millió afgán menekültnek, hogy november 1-ig térjenek vissza hazájukba, különben letartóztatással és kiutasítással kell számolniuk.

Fotó: Wakil Kohsar / AFP
Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Heti podcastok

Elindult a Téma podcast új évada, első vendégünk a corvinusos vizsgabotrányt kirobbantó, múlt héten elbocsátott egyetemi docens volt.

A Telex After vendége ezúttal Kókai Barnabás volt, akit a Southern Oracle éléről ismerhetünk, újabban viszont rapzenei karrierbe kezdett. Mesélt a metál és hiphop kapcsolatáról, a magyar undergroundról is.

Heti túraajánló: Eukaliptuszerdőből az óceánpartra: ahol az El Camino Kantábriába ér

A világ harmadik legfontosabb keresztény zarándokútja és egyben egyik legnépszerűbb túraútvonala a spanyolországi El Camino. Vendégszerzőnk, Elekes Balázs lelkes túrázóként és hegymászóként a legvadregényesebbet, a hegyi-tengerparti Északi utat, a Camino del Nortét járta végig. Ebben a részben szó lesz arról, hogy vált a táj eukaliptuszerdőből tengerparti fövenybe, majd sziklalabirintusba, valamint hogy borotvált le egy hajónyi dinamit 1893-ban 70 kikötői házat Kantábria fővárosában, Santanderben.

Filmklub, buli, beszélgetés

Több telexes rendezvény is közeleg a következő hetekben. November 4-én a Telex After első buliját tartjuk a budapesti Gólyában, jegyek itt kaphatók. November 8-án a Toldi moziban lesz Telex Filmklub Klág Dáviddal, ahol az Elfogy a levegő című filmet vetítjük, jegyeket itt lehet venni. November 9-én pedig támogatóinknak tartunk zárt körű beszélgetést, a Telex Közbeszédet.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!