Ádám Zoltán: Semmi mást nem tettem, mint a Corvinus vezetőin számonkértem a saját egyetemi szabályainkat

Legfontosabb

2023. október 31. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

A nyári szünet után újrainduló Téma podcast első vendége Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem nemrég elbocsátott docense volt. Az adásban részletesen végigbeszéljük a vizsgabotrányként elhíresült ügyet az elejétől a pillanatnyi állapotig, vagyis addig, hogy Ádámot végül elbocsátották az egyetemről. Brückner Gergő és vendége a konfliktus kialakulásától eljutottak addig a morális kérdésig, hogy egy munkavállaló bírálhatja-e saját szervezetét, vagy ha nem tetszik neki a rendszer, menjen inkább máshova dolgozni.

A múlt héten azonnali hatállyal elbocsátották Ádám Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, aki több etikai vizsgálatot indított munkahelyén, miután kiderült, hogy egy befolyásos családból származó diákkal kivételeztek az intézményben. Mint megírtuk, Ádám Zoltán azért kezdeményezett etikai eljárást, mert egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy nem teljesítette a félév során előírt követelményeket.

A hallgató szülei személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél és magánál Ádám Zoltánnál is, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget. A diák végül a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített kérdéssor alapján vizsgázhatott.

Az Ádám Zoltán kirúgásáig fajuló ügyet ebben a cikkben foglaltuk össze.

A Témában a frissen kirúgott tanár elmondta, hogy ő soha nem a Corvinust kritizálta, hanem kizárólag az egyetem vezetésén kérte számon az adott ügyet. A volt docens szerint az egyetem nem egy vállalat, hanem egy közfeladatokat ellátó szervezet, amiket a volt egyetemi vezetők néha összekevernek.

Egy egyetem oktat és hivatalos diplomát ad ki, ezért a vizsga menete is közügy, ha valaki a vezetőségből etikátlanul és szabálytalanul vizsgáztat le egy tanulót, arról beszélni kell, mert az tényleg közügy, meg kell óvni az intézményt attól, hogy lecsússzon a lejtőn – mondta Ádám Zoltán.

Az interjú végén Ádám kiemelte, hogy folytatni szeretné a kutató-oktató tevékenységét a továbbiakban is, most úgy tűnik, már nem a Corvinuson, hanem máshol. Az elbocsátott oktató azért nem adja fel, a kirúgásától 30 napja van fellebbezni, és a TASZ segítségével várhatóan ezt meg is teszi.

A Téma új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast csatornáinkra kerülnek fel minden második hét keddjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!