Jóval a becsült értéke alatt kelt el a bukott magyar ásványvízkirály luxusjachtja

2023. október 30. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Jóval a becsült értéke alatt, potom 851 millió forintért kelt el a felszámolás alatt álló Aquarius-Aqua Kft. utolsó jelentős vagyoneleme, a Cassiopeia nevet viselő 34 méter hosszú luxusjacht – írta a G7.

A Sunseeker típusú jachtot többször is próbálták már elárverezni, legutóbb egymilliárd forint fölé is sikerült srófolni az árát, de a vevő végül visszalépett az üzlettől. A most októberben tartott árverésen csak két érdeklődő adott ajánlatot, az egyikük csak egyszer próbálkozott, így az aukciót végül egymillió forinttal a 850 milliós kikiáltási ár felett ütötték le.

A végső vételár így 851 millió forint lett, amely közel 150 millióval kevesebb a jacht becsértékénél.

A 2009-ben gyártott, horvát zászló alatt hajózó jachtot a közelmúltban felújították: a főmotor, a generátorok, a víztisztító és elektromos berendezések karbantartása is megtörtént.

A jachtból származó bevétel jelentős része valószínűleg a költségvetésbe folyhat be. Az adóhatóság a 2012 és 2016 közötti időszakra több mint hárommilliárd forintnyi adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg az Aquarius-Aqua Kft.-nél, vagyis a NAV-nak jelentős követelése van a felszámolás alatt álló céggel szemben.

A Cassiopeia – Forrás: az árverési dokumentum / Elektronikus Értékesítési Rendszer (EÉR)
A Cassiopeia – Forrás: az árverési dokumentum / Elektronikus Értékesítési Rendszer (EÉR)

Ahogy azt korábban írtuk, az Aquarius-Aqua Kft. egykor az ország legnagyobb ásványvízgyártójának számított, a csúcson 35 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek. Az albertirsai üzemük főleg az alsó kategóriás ásványvizek piacán volt erős, de energiaitalokat és üdítőket is gyártottak. Azonban a cégcsoport rossz üzletpolitikája és a vezetés elhibázott döntései miatt lejtőre kerültek.

Ahogy a G7 korábbi cikke írta, a tulajdonosok egyedi módon próbálták elkerülni a veszteséget: egyik évről a másikra jelentősen felpörgették a cég az exportját, de nem ásványvizet vagy üdítőt értékesítettek külföldön, hanem főleg étolajat és cukrot. Azaz tipikusan olyan termékeket, amelyek exportjával ebben az időszakban nagy összegű áfacsalásokat követtek el Magyarországon. Az ügyből adóhatósági vizsgálat, nyomozás, majd vádemelés lett.

A cég az áfacsalási ügy után eljelentéktelenedett, 2019 végén pedig csődvédelmet kértek. A társaság megmentésére (még a felszámolás előtt) összeállított tervből derült ki, hogy a vállalatnak van egy 34 méteres luxusjachtja. Már ekkor azt írták, hogy a vállalat pénzügyi helyzetét részben ennek eladásából rendeznék.

2021-ben aztán színre lépett Mászáros Lőrinc cége, az Aqua Lorenzo Kft., amelyik bekebelezte az Aquariust. Mészáros Lőrinc nem volt új szereplő az ásványvízpiacon, de azért a bicskei Vivienvíz nevű cége sem volt túl jelentős, igaz, a MÁV-val volt egy nagy szerződése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!