Négy magyar érintettségű túszról tud a kormány Gázában

2023. október 27. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről van tudomásunk Gázában, a kormány mindent megtett a biztonságba helyezésük érdekében, amit eddig megtehetett – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Facebook-videóban. Szijjártó Tbilisziből jelentkezett be, és azt mondta, magyar halálos áldozatról továbbra sem tudnak, és minden, ideiglenesen Izraelben tartózkodó magyar állampolgárnak felajánlották a kimenekítés lehetőségét, azokat pedig mind hazahozták, akik ezzel élni kívántak.

Azt mondta, most 225, Gázában fogva tartott túsz szerepel a nyilvántartásban, akik között harminc gyerek is van. „Sok esetben még maguk a családok sem tudnak bejelentést tenni, hiszen több esetben előfordult az, hogy komplett családot raboltak el, vagy az elrabolt személyen kívüli családtagok mind meghaltak, ezért fordulhat elő az, hogy most már hosszú napokkal a terrortámadást és a túszejtést követően derülnek ki újabb és újabb információk” – mondta.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a kormány a napokban három megkeresést is kapott arról, hogy magyar származású, illetve magyar állampolgársággal is rendelkező személyek is vannak a túszok között. „Kedden két magyar állampolgársággal rendelkező személyről, szerdán egy magyar állampolgársággal rendelkező személyről, tegnap pedig egy újabb magyar származású személyről kaptunk információt” – sorolta. „Szóval négy magyar érintettségű túszról van tudomásunk, közülük kettő gyermek, ezekről a túszokról tehát kedden, szerdán és csütörtökön értesítettek minket, részben az izraeli hatóságok, részben pedig maguk a családok” – mondta.

A KKM folyamatosan tartja kapcsolatot a túszok kiszabadítása érdekében felállított izraeli munkacsoporttal és több más hivatallal, illetve az érintett családokkal is, Szijjártó azt mondta, mindent megtesznek a magyar érintettségű túszok minél előbbi biztonságba helyezése érdekében.

„Mivel azonban a túszejtés sajnos szó szerint is életbevágó kérdés, és itt nagyon fontos biztonsági szempontok vannak, ezért megértésüket kérem, hogy ennél több információt jelenleg nem tudok adni. És nem is fogunk ennél több információt adni mindaddig, amíg a túszokról biztos információnk nincsen, illetőleg biztonságba nem tudtuk helyezni őket” – mondta Szijjártó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!