„A miniszterelnök úrnak lenne-e kedve lejönni az öltözőbe?”

Legfontosabb

2022. június 15. – 12:26

frissítve

„A miniszterelnök úrnak lenne-e kedve lejönni az öltözőbe?”
A magyar játékosok a magyar szurkolótábor előtt ünnepelnek a meccs után – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Basszatok be! Basszatok be!”

– ezzel a skandálással búcsúztatták a magyar szurkolók az angolok ellen a Nemzetek Ligájában elért történelmi győzelem után az öltözőbe visszasétáló magyar csapatot. Azt nem tudni, hogy mekkora „bebaszás” volt kedd este, az viszont biztos, hogy egy rövid időre Orbán Viktor is csatlakozott az ünnepléshez az öltözőben.

A magyar miniszterelnököt, aki Csányi Sándor MLSZ-elnök társaságában nézte meg a mérkőzést a helyszínen, Szalai Ádám hívta le az öltözőbe, közvetlenül azután, hogy interjút adott a Telexnek. Rajta kívül a harmadik magyar gólt szerző Nagy Zsolttal és a két gólpasszt kiosztó Ádám Martinnal is beszéltünk a mérkőzés után, a sajtótájékoztatón pedig Marco Rossitól is tudtunk kérdezni.

Aki újra átélné a tegnapi 4–0-s győzelmet, az itt olvashatja vissza percről percre közvetítésünket. A mérkőzés összefoglalóját pedig erre találják.

Szalai a Telex mikrofonja előtt hívta meg Orbánt az öltözőbe

Szalai Ádám a Telexnek úgy értékelt, hogy „a győzelem már az első percben eldőlt, hiszen a magyar szurkolótábor nem ült fel az angol szurkolók provokációjának”. Ez szerinte óriási erőt adott a csapatnak.

A magyar csapatkapitány arra utalt, hogy a magyar himnusz első sorait teljesen elnyomta az angol szurkolók „Racist bastards, you know what you are!”, azaz „rasszista bunkók, tudjátok, mik vagytok” skandálása, a Himnusz utolsó sorai alatt pedig füttyszó is hallatszott. Szalai még a szombati, németek elleni meccs előtt egy Facebookra feltöltött videóban kérte a magyar szurkolókat, hogy kerüljék a rasszista és kirekesztő megnyilvánulásokat.

A magyar válogatott csatára a szurkolókon kívül Marco Rossi szövetségi kapitányt dicsérte, aki „hihetetlenül összerakta a csapatot”. Szalai szerint a siker kulcsa az volt, hogy sikerült maradni az eredetileg megbeszélt taktikánál.

Szalai Ádám Szoboszlai Dominik és Schäfer András társaságában ünnepli a negyedik magyar gólt a magyar szurkolótábor előtt – Fotó: Toby Melville / Reuters
Szalai Ádám Szoboszlai Dominik és Schäfer András társaságában ünnepli a negyedik magyar gólt a magyar szurkolótábor előtt – Fotó: Toby Melville / Reuters

A csapatkapitány interjúnk alatt észrevette a lelátón egyedül álldogáló Orbán Viktort, és az interjú végeztével meg is invitálta a miniszterelnököt az öltözőbe. Csányi Sándor már hamarabb lement gratulálni a játékosoknak, Orbán azonban még fél órával a mérkőzés után is a lelátón álldogálva dolgozta fel a látottakat.

Szalai a játékoskijárótól kiabált fel Orbánnak, hogy „a miniszterelnök úrnak lenne-e kedve lejönni a játékosokhoz az öltözőbe”.

A miniszterelnök elsőre visszautasította a meghívást, arra hivatkozva, hogy ez a játékosok sikere, az ő ünnepük, és ebbe ő nem akar belezavarni a jelenlétével. Végül azonban Szalai harmadik vagy negyedik kérlelésére kötélnek állt, és csatlakozott a magyar játékosokhoz.

„Nagyon ritkán fordul elő, hogy bemegyek a csapat öltözőjébe, a legutóbb jó tíz évvel ezelőtt, a hollandiai öt-hármas vereségünk után tettem ilyet. Most azonban a csapatkapitány Szalai Ádám kérésére személyesen gratuláltam a válogatott tagjainak, leírhatatlan volt a hangulat a magyar öltözőben” – nyilatkozta Orbán a Nemzeti Sportnak az öltözőben tett látogatása után.

Nagy örül, hogy NB I.-es játékosként sikerült felnőnie ehhez a szinthez

Nagy Zsolt arról beszélt a Telexnek, hogy még a másfél héttel ezelőtti hazai angolverést sem tudták igazán megünnepelni, úgyhogy nagy bulira számít a keddi történelmi győzelem után.

A válogatott balhátvédje szombaton a németek ellen, most pedig az angoloknak is betalált. Azt mondta, nem gondolta volna, hogy ilyen jól fog szerepelni. Ha valaki két hete azt mondta volna neki, hogy mindkét meccsen gólt lő, csak nevetett volna. Nagy szerint az, hogy az angolok nem tisztelték meg a magyar himnuszt, külön motivációt adott a csapatnak, és úgy érzi, hogy sikerült teljes mértékben visszavágni a pályán.

Nagy Zsolt gólöröme – Fotó: Toby Melville / Reuters
Nagy Zsolt gólöröme – Fotó: Toby Melville / Reuters

Nagy egyike volt annak a mindössze három játékosnak, aki az NB I.-ben focizva került be az angolok elleni kezdőbe, míg az ellenfélnél a Premier League sztárjai sorakoztak fel. A Puskás Akadémia játékosa elégedetten értékelte saját teljesítményét a Telexnek:

„Nagyon örülök, hogy sikerült felnőnöm ehhez a szinthez, és tudtam bizonyítani ilyen játékosok ellen is. Jó lenne minden héten ilyen játékosok ellen játszani!”

Azt azonban, hogy idén nyáron külföldre igazolna, egyelőre kizárta, ez inkább hosszú távú cél számára. A hátvéd márciusban hosszabbított 2025-ig a Puskás Akadémiánál.

Ádám Martin hálás, hogy ilyen meccsen játszhatott

Ádám Martin, az idei NB I.-es idény gólkirálya a 68. percben állt be Szalai Ádám helyére, ám 22 perc alatt is sikerült maradandót alkotnia, két gólpasszt is kiosztott. A Paks csatára a Telexnek azt mondta, egyszerűen hálás és boldog, hogy megadatott neki ez a lehetőség, amiért gyerekkora óta küzdött.

Ádám arról beszélt, hogy az NB I.-ből jőve nagyon nehéz volt felvenni a ritmust, amit ezek a nagy csapatok diktálnak, sőt a negyedik meccsre sem sikerült neki teljesen, de azért a keddi meccsre már sikerült nagyjából belerázódnia, amit a két gólpassza is bizonyított.

Nagy Zsolthoz hasonlóan ő is azt tűzte ki célként, hogy hétről hétre ilyen magas színvonalú meccseken játszhasson, bár a felcsúti játékossal ellentétben ő örülne, ha minél hamarabb, akár a következő hetekben összejöhetne egy átigazolás.

Ádám Martin az angol Kalvin Phillipsszel küzd a labdáért – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Ádám Martin az angol Kalvin Phillipsszel küzd a labdáért – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Noha az elmúlt hónapokban több magyar és külföldi lap is arról pletykált, hogy Ádám esetleg az angol másodosztályban szereplő Luton Townhoz igazolhat, a magyar csatár meglehetősen rezignáltan cáfolta ezt az értesülést a Telexnek.

Azt megerősítette, hogy több angol csapat is élénken érdeklődött iránta, és neki is ide húzott a szíve. A brexit óta azonban az angol szövetség bevezetett egy pontrendszert, hogy az angol csapatok ne igazoljanak külföldi játékosokat ész nélkül, hanem inkább angol tehetségeket neveljenek ki.

Ebben a pontrendszerben pedig Ádámnak nem sikerült elég pontot összegyűjtenie a szezon végéig (akkor lehetett volna esélye, ha a Paks jobb helyen zár a bajnokságban, ő pedig több válogatott meccsen lép pályára), így ebben az átigazolási ablakban kizárt, hogy Angliába igazol. Ettől függetlenül érik a külföldre igazolás, a csatár szerint néhány héten belül minden el fog dőlni a jövőjével kapcsolatban.

Rossi Red Hot Chili Peppers-koncerttel ünnepel

A nagy ünneplés miatt a szokásosnál kicsivel később, csaknem egy órával a mérkőzés után kezdődött csak el a szövetségi kapitányok sajtótájékoztatója. Először Marco Rossi, majd az angolok edzője, Gareth Southgate ült az újságírók elé a Molineux Stadion sajtótermében.

A magyar kapitány visszafogottan értékelt. Arról beszélt, hogy nagyon sokat kellett szenvednie a magyar csapatnak ezért az eredményért. Külön kiemelte a magyar támadók erőfeszítéseit, akik a pálya gyakorlatilag minden pontján ott voltak, Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik is több alkalommal a magyar tizenhatos környékén állította meg az angolok támadását.

Rossi szerint természetesen kellett egy nagy adag szerencse is ehhez a 4–0-s győzelemhez, azonban ha nem tettek volna meg minden tőlük telhetőt a játékosok a pályán, akkor esélyünk sem lehetett volna. Szalai Ádámhoz hasonlóan a szövetségi kapitány is abban látta a győzelem kulcsát, hogy sikerült pontosan tartani a taktikát. Egy magyar játékos sem kezdett el önzőzni, mindenki együtt küzdött a győzelemért.

„Amikor a magyaroknak sikerül egységes csapatként játszaniuk, az a világ bármelyik csapatának gondot tud okozni”

– mondta a kapitány.

A magyar válogatott jelenleg vezeti a csoportját a Nemzetek Ligájában, Rossi szerint azonban továbbra is csoda lenne, ha sikerülne az A ligában maradni. „De már ez a hét pont is egy óriási csoda. Még álmaiban sem remélhetett ilyet senki Magyarországon” – mondta.

Marco Rossi az angol–magyar meccsen – Fotó: Adrian Dennis / AFP
Marco Rossi az angol–magyar meccsen – Fotó: Adrian Dennis / AFP

A szövetségi kapitány el tudja képzelni, hogy játékosai nagy ünneplést csapnak majd a hazaúton és a következő napokban, neki azonban más fontos elfoglaltságai lesznek – mondta mosolyogva: szerda este a Red Hot Chili Peppers Puskás Arénában rendezett koncertjére fog menni, csütörtökön pedig hazamegy a családjához, mert már nagyon hiányoznak neki a gyerekei.

Sokakban felmerülhet az elmúlt másfél hét remeklése fényében, hogy ha az Eb-második angolokat oda-vissza meg tudtuk most verni, akkor az albánoktól hogyan sikerült kétszer is kikapni tavaly ősszel, ami egyben a vb-álmoktól való búcsút is jelentette a magyaroknak.

Rossi a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy egyetlen alapvető különbség volt a két-két mérkőzés között: Szalai Ádám.

A magyar csatár ugyanis nem játszott egyik meccsen sem az albánok ellen, és hogy, hogy nem, a magyar válogatott pont azon a két mérkőzésen nyújtotta az elmúlt évek legrosszabb teljesítményét. „Persze lehet, hogy az egész csak a véletlen műve volt” – szúrt oda Rossi mosolyogva a Szalait kritizálóknak.

Arról is beszélt, hogy sikerült teljesítenie a célját a magyar válogatott élén. „Amikor elvállaltam ezt az állást, akkor azt mondtam az elnökünknek és a miniszterelnök úrnak, hogy szeretnék nyomot hagyni, mielőtt távoznék majd a jövőben a csapat éléről. Úgy gondolom, hogy a mai meccs után látható már ez a nyom” – mondta Rossi, aki reméli, hogy sikerült annyit tennie a magyar labdarúgásért, hogy amikor majd meghal, lesz egyperces gyászszünet a tiszteletére a meccsek előtt a magyar stadionokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!