Chandlerként lett híres, de szerette volna, ha nem csak emiatt emlékeznének rá – Matthew Perry élete képekben

2023. október 30. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Matthew Perry amerikai–kanadai színész, humorista, producer – aki a Jóbarátok című sorozat miatt vált világszerte ismert színésszé – szombaton, 54 éves korában meghalt. Bár a világ Chandlerként ismeri, ő korábban azt kérte: inkább arról emlékezzenek rá, hogy sokaknak segített.

A színészt Los Angeles-i otthonában, egy jakuzziban találtak rá, és a jelenlegi információk alapján nincs idegenkezűségre utaló nyom. A hatóságok egyelőre vizsgálódnak, pontosan nem tudni, hogy mi vezetett a halálához.

Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images
Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images

Perry 1969-ben született a massachusettsi Williamstownban John Bennett Perry színész és Suzanne Marie Langford újságíró gyermekeként. Édesanyja egykor Pierre Trudeau, akkori kanadai miniszterelnök sajtótitkáraként is dolgozott. Matthew Perry haláláról egyébként többek közt Pierre Trudeau fia, a jelenlegi kanadai miniszterelnök Justin Trudeau is megemlékezett, mivel iskolatársak voltak. „Soha nem fogom elfelejteni, ahogy a suli udvarán játszottunk, és tudom, hogy az emberek nem fogják soha elfelejteni azt az örömöt, amit Perry okozott nekik” – írta Trudeau. A színész egyébként részben Kanadában, részben az Egyesült Államokban nőtt fel.

Fotó: Abc Photo Archives / Disney General Entertainment Content / Getty Images
Fotó: Abc Photo Archives / Disney General Entertainment Content / Getty Images

Hollywoodban gyerekszínészként kezdte pályafutását, olyan tévésorozatokban szerepelt, mint a Beverly Hills 90210, de játszott a River Phoenix főszereplésével készült Az ifjú Don Juan című filmben is 1988-ban, 19 évesen. A képen a Második Esély című sorozat egyik jelenetében látható, a sorozat ezen része 1989 áprilisában került adásba.

Fotó: Michael Ochs Archives / Vinnie Zuffante / Getty Images
Fotó: Michael Ochs Archives / Vinnie Zuffante / Getty Images

Fiatal színészként Johny Depp-pel közös sorozatban is szerepelt, amit közösen népszerűsítettek 1987-ben, New Yorkban.

Fotó: Reisig & Taylor / NBCU Photo Bank / NBCUniversal / Getty Images
Fotó: Reisig & Taylor / NBCU Photo Bank / NBCUniversal / Getty Images

A világon és az Egyesült Államokban viszont azután lett ismert, hogy beválogatták az 1994-ben indult Jóbarátok hat főszereplője közé. 10 évadon keresztül, egészen 2004-ig játszotta Chandler Bing karakterét Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer és Matt LeBlanc mellett.

Fotó: Gary Null / NBCU Photo Bank / NBCUniversal / Getty Images
Fotó: Gary Null / NBCU Photo Bank / NBCUniversal / Getty Images

A 1994-ben indult Jóbarátok első évadában közösen a Joey-t alakító Matt LeBlanc-nal és Ross-szal, azaz David Schwimmerrel. A sorozat máig népszerű, a részeket ismétlik a tévében, és a streamingszolgáltatók kínálatában is elérhető. A Jóbarátokban alakított szerepe miatt 2002-ben Perryt egyszer Emmy-díjra is jelölték. Matthew Perry 2022-ben megjelent könyvében egyébként arról írt, hogy függőségei miatt vannak évadok, amikre csak foltokban emlékszik. Egy interjúban azt mondta: „A 9. évad volt az az év, amikor végig józan voltam. És találjátok ki, melyik évadban jelöltek a legjobb színésznek?”

Fotó: Gregg Deguire / WireImage / Getty Images
Fotó: Gregg Deguire / WireImage / Getty Images

Matthew Perry a Jóbarátokban töltött 10 éve alatt kevés másik filmben és sorozatban szerepelt, de feltűnt többek közt a Bérgyilkos a szomszédom és a Hármasban szép az élet című filmben is. Ebben a tíz évben többször is nyilvánosan szerepelt családjával is, 2001-ben egy rendezvényen közösen vett részt édesanyjával, Perry Suzanne-nel és Emilyvel, nővérével. Perry szülei még élnek, 82 éves édesapjával néhány hete maga a színész posztolt közös képet Instagram-oldalán.

Fotó: Paul Drinkwater / NBC / Getty Images
Fotó: Paul Drinkwater / NBC / Getty Images

A Jóbarátok végül 10 évad után 2004-ben ért véget, az egyik utolsó rész felvétele előtt Jay Leno, az amerikai Tonight Show műsorvezetője az esti műsor egyik adását a sorozat híres kávézójában, a Central Perkben rögzítette. A hat színész ezek után ritkán tűnt fel közösen, azonban 2021-ben megjelent a Jóbarátok: Újra együtt című film, amiben a hat főszereplő együtt idézte fel a közös emlékeket.

Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP
Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Filmjei mellett a színész többször függősége miatt került be újra a hírekbe: 2005-ben néhány hét alatt kétszer is kórházba került emiatt. Többször megpróbált leszokni a szerekről, összesen 15-ször vonult elvonóra, de sokszor visszaesett. Könyvében arról írt, hogy nem érzi igazságosnak, hogy a Jóbarátokban töltött évei alatt neki küzdenie kellett alkohol- és drogfüggőségével: „Az nem igazságos, hogy nekem keresztül kellett mennem ezen a betegségen, miközben a másik ötnek nem. Nekik is, nekem is megvolt mindenem, de nekem közben küzdenem kellett ezzel a dologgal” – mondta.

Fotó: Chuck Zlotnick / MMVIII New Line Productions, Inc.
Fotó: Chuck Zlotnick / MMVIII New Line Productions, Inc.

Matthew Perry a Jóbarátok után színészként több filmben is szerepelt, 2004-ben jelent meg a Már megint bérgyilkos a szomszédom. A Megint 17, amiben Zac Efronnal közösen alakították a főszerepet 2009-ben készült.

Fotó: Kris Connor / Getty Images
Fotó: Kris Connor / Getty Images

A színész rengeteg idejét szentelte annak, hogy a hozzá hasonló függőségekkel küzdőknek segítsen. Több rendezvényen is felszólalt, sokat adományozott erre a célra, és több ezzel kapcsolatos saját kezdeményezése is volt. Matthew Perrynek tavaly jelent meg könyve, amiben őszintén írt egész életéről. „Végigvezet minket a saját poklán, de nem dagonyázik az önsajnálatban” – írta Marta Kaufmann, a Jóbarátok egyik társalkotója a könyvről.

Fotó: Dania Maxwell / Los Angeles Times / Getty Images
Fotó: Dania Maxwell / Los Angeles Times / Getty Images

Perry könyvében bevallotta, hogy korábban egyszer majdnem belehalt a drogfüggőségbe. Egy interjúban elmondta, hogy a Jóbarátok alatt próbálta titkolni függőségét, de azért beszédes volt fizikai megjelenésének változása. Úgy véli, hogy a színésztársai türelmesek voltak vele szemben. „Mint a pingvinek. A pingvinek a természetben ha az egyikük beteg, vagy ha nagyon megsérült, a többi pingvin körülveszi és felkarolja. Körbejárják, amíg az a pingvin nem tud egyedül járni. A stáb is ezt tette velem.”

Bár neve legtöbbször a Jóbarátok című sorozat miatt került elő, ő azt szerette volna, hogy ne emiatt emlékezzenek rá. Egy tavaly megjelent podcastban arról beszélt, hogy „sok fent és lent jellemezte az életemet, de a legjobb része egyértelműen az, hogy ha egy alkoholista vagy drogfüggő megkeres, és azt kérdezi, segítesz nekem, mindig azt tudom mondani: igen, tudok segíteni. Akkor is, ha sokszor magamnak se tudok.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!