Ezekről a hírekről maradt le a hétvégén, ha nem olvasta a Telexet

Legfontosabb

2021. május 16. – 19:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mozgalmas hétvégén vagyunk túl, legalábbis ami a híreket illeti. Viszont lassan nyakunkon a nyár, a legtöbben ilyenkor nem a gép előtt ülnek vagy a telefonon olvassák a híreket, hanem pihennek, kikapcsolódnak, kirándulnak vagy bármi hasonló. Ezért kicsit segítünk, és összeszedtük a hétvége legfontosabb cikkeit és híreit a Telexről.

Karácsony elindul az előválasztáson, mozgalmat alapított, és célkeresztbe került az angoltudása

Ahogy arra azért számítani lehetett, Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy elindul az ellenzéki előválasztáson, amelyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét választják meg. Karácsonynak egyébként sikerült tematizálnia a politikai közbeszédet az elmúlt napokban, hiszen nagy port kavart az Economistnek adott interjúja, ami után kiderült, hogy nem túl erős az angoltudása. Karácsony egyébként új mozgalmat is indított 99 Mozgalom néven, illetve arra is kitért, hogy büszke arra, hogy ő volt az első politikus, aki elővette Simicska Lajos nevét egy parlamenti vitában. A Fidesz az egészre annyival reagált, hogy Gyurcsány.

Folytatódnak a Hamász és Izrael összecsapásai, a zsidó állam porig bombázott egy újságíróbázist

A hétvégére sem csitultak a kedélyek Izrael és Palesztina között. Benjamin Netanyahu be is jelentette, hogy addig fogják bombázni a palesztinokat, ameddig kell, és azóta sikerült porig rombolniuk annak a nemzetközi újságíróbázisnak a gázai épületét, ahol az al-Dzsazíra és az Associated Press munkatársai is dolgoztak. Az izraeli rakétákra a Hamász dzsihádista szervezet szintén bombázással válaszolt. A bombázásokban Gázában csak vasárnap 42-en haltak meg, köztük 10 gyerek is.

Javuló Covid-statisztikák

Folyamatosan csökken a kórházban ápoltak és lélegeztetőgépen lévők száma, ahogy az új fertőzötteké is. Utoljára február végén volt ilyen alacsony a napi elhalálozás. A kórházban ápoltak száma az október végi szintre esett vissza. Közben elértük a 4,5 millió beoltottat is, viszont az oltási kedv mintha kicsit csökkenne. Rusvai Miklós víruskutató arról beszélt, hogy reméli, hogy akár már nyáron elhagyhatják az emberek a maszkhordást, Szlávik János infektológus viszont arra figyelmeztetett, hogy még romolhat a helyzet, ha nem kapja meg elegendő ember az oltást. Közben az orosházi kórház a saját Covid-osztályán forgatott egy videót, amiben egy tizenkét órás műszakot mutatnak be.

Nemzetközi vonalon pedig 18 elismert kutató írt arról a Science folyóiratban, hogy vegyék komolyan a laboratóriumból szökött vírus teória kivizsgálását a koronavírus eredetének kutatása során. A környező államokban szintén javul a járványhelyzet, szombattól Ausztriában, Szlovákiában és Romániában is enyhébbek a pandémiás szabályok. Romániába viszont mégsem utazhatunk be a magyar védettségi igazolvánnyal.

A háromlábú cirkuszi mutatványos története

A korábbi évszázadokban teljesen bevett szokás volt, hogy a cirkuszokban születési rendellenességgel született embereket is mutogattak, legyen szó szakállas nőkről vagy nagyon alacsony emberekről. Ebben a cikkünkben az egyik leghíresebb „cirkuszi szörnyszülöttről” írunk, arról a Frank Lentiniről, aki három lábbal és két pénisszel született, és ezeket még használni is nagyon jól tudta. Arra a kérdésre például, hogy nehéz-e cipőt vásárolnia, Lentini mindig olyasmikkel viccelődött az interjúkban, mint hogy „mindig két pár cipőt vásárolok, az extrát pedig egy féllábú barátomnak adom”.

Valter Attila sporttörténelmet írt

Valter Attila csütörtökön sporttörténelmet írt azzal, hogy első magyarként magára ölthette a Giro d'Italia rózsaszín trikóját. Korábban még sosem állt a háromhetes körverseny élén hazai biciklis. Még szombaton is a rózsaszín trikóban tekerhetett a versenyen, de a murvás hegyi szakasz után visszaesett az ötödik helyre, így a rózsaszín trikót át kellett adnia a megállíthatatlannak tűnő Egan Bernalnak. Valter és edző édesapja a Telexnek is nyilatkozott a siker után.

Leszállt a kínai marsjáró

Nagyot fordult a világ a kínai űrprogrammal kapcsolatban, hiszen korábban arról szóltak a hírek, hogy a Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta darabja hova zuhan vissza, de szerencsére a roncsok nem lakott területet találtak el végül. Ezzel párhuzamosan sikeresen leszállt a Marsra a kínaiak űrszondája, rajta egy marsjáróval. Magyar idő szerint nem sokkal szombat hajnal 4 óra előtt szállt le a Marsra a Mennyei Kérdések−1 (Tienven−1) űrszonda, fedélzetén a Csu-zsung marsjáróval. A sikeres landolás tényéről a kínai nemzeti űrhivatal számolt be. A marsjáró még pár napig az űrszondán marad, hogy diagnosztikai teszteléseket futtassanak le rajta.

Dárdai megmentette a Herthát a kieséstől

A Kölnnel játszott 0-0 után hivatalossá vált, hogy bent maradt a német első osztályban Dárdai Pál csapata, a Hertha Berlin. Mivel a Werder Bremen kikapott az Augsburgtól, így matematikailag is biztossá vált, hogy a berliniek jövőre is a Bundesligában folytatják. A bajnokságot egyébként már megnyerte a Bayern München, és az is biztossá vált, hogy kiesett az egykor szebb napokat látott Schalke 04 a másodosztályba.

Az idény még egy embernek biztosan emlékezetes marad, hiszen a Bayern lengyel támadója, Robert Lewandowski beállította a legendás Gerd Müller rekordját azzal, hogy hétvégén megszerezte a 40. gólját a szezonban. A csatár rekordja úgy különösen nagy szám, hogy egy hónapot ki kellett hagynia sérülés miatt. Lewandowski a Bundesliga történetének második legeredményesebb játékosa, 349 meccsen 276-szor talált az ellenfelek kapujába. Ennél többször természetesen csak Gerd Müller szerzett több gólt a német első osztályban. Ő 365 találattal vezeti az örökranglistát, ezt a rekordját talán még a lengyel sem érheti utol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!