Egy háromlábú, kétpéniszű szicíliai férfi volt a 19. századi cirkuszok gigasztárja

2021. május 15. – 09:23

frissítve

Egy háromlábú, kétpéniszű szicíliai férfi volt a 19. századi cirkuszok gigasztárja
Forrás: franklentini.it

Másolás

Vágólapra másolva

A 19–20. századi amerikai és európai szórakoztatóiparnak szerves részét képezte a „szörnyszülötteket” mutogató freak show. A társadalmi perifériára szorult, genetikai hibákkal született emberek szinte egyetlen munka- és hírnévszerzési lehetősége a cirkuszi mutatványoskodásban rejlett: így szerzett nevet magának a 19. században a szicíliai Frank Lentini is, aki három lábbal, illetve két pénisszel született.

Az Arcanum Digitális Tudománytár Magyarország legnagyobb sajtóadatbázisa, ahol az elmúlt évszázadok újságjainak, magazinjainak több tízmillió oldalában kereshetünk, böngészhetünk, legyen szó napi- vagy hetilapokról, sportújságokról vagy női magazinokról. Ez a cikkünk az Arcanumban feldolgozott és kereshető források felhasználásával készült.

A freak show elengedhetetlen alkotóeleme volt az Európában és Amerikában folyó vándorkiállításoknak az egész viktoriánus időszakban. A társadalmi rajongás megmaradt egészen a 20. század elejéig, ahogy az számos filmben is visszaköszön, az emberek itt szakállas hölgyeken, hihetetlenül erős férfiakon, törpenövésűeken, kardnyelőkön csodálkoztak kikapcsolódás gyanánt. A pontos információkat nehéz visszaadni erről az időszakról, a freak show-kra vonatkozó adatok jelentős részét csak torzítva őrizték meg az akkori cikkek, feljegyzések.

A 19. század sztárjai közé tartozott például a karok és lábak nélkül született Radian herceg, aki mindezek ellenére nemcsak írni, de cigit sodorni is tudott. Népszerű volt Nagylábú Fanny Mills is, akinek hatalmasra dagadt lábait valószínűleg Milroy-kór okozta, és akinek minden pár cipője három kecske bőréből készült. A lány támogatói egy időben ötezer dollárt és egy farmot ajánlottak bárkinek, aki hajlandó feleségül venni Fannyt. A négylábú és kéthüvelyű Myrtle Corbin szerencsésebb volt Fannynál, ő férjre talált, öt gyermekük is született. Hárman Corbin jobb oldali méhéből, kettő pedig a bal oldaliból.

Balra Myrtle Corbin kislányként 1882-ben – Fotó: Charles Eisenmann / Wikipedia. Jobbra pedig férjével és lányával látható az 1890-es évek elején – Fotó: Wikipedia
Balra Myrtle Corbin kislányként 1882-ben – Fotó: Charles Eisenmann / Wikipedia. Jobbra pedig férjével és lányával látható az 1890-es évek elején – Fotó: Wikipedia

Hasonlóan az ismertebbek közé tartozott Sidonia de Barcsy bárónő, aki Amerikában vált híressé. A magyar származású szakállas nő 1866-ban született Budapesten, később törpe fiával és 200 kilót nyomó férjével együtt lépett fel cirkuszokban előbb Nyugat-Európában, majd Amerikában. 1927-ben szintén egy magyar szakállas nőről, Adele Adrianne-ról cikkeztek a hazai lapok, de írtak később a 170 centis és 33 kilós Eddie „csontvázember” Masherről is. A kor egyik legnagyobb celebjének mellettük azonban mégis

egy szicíliai férfi, Frank Lentini számított, aki három lábbal és két pénisszel született.

Lentininek emellett, a parazita ikertestvére miatt, 16 ujja volt.

Három láb, négy lábfej

Frank Lentini 1889 májusában született Szicíliában. Azt biztosan nem tudni, voltak-e testvérei, hol arról írnak, hogy Lentini egykeként született, hol pedig arról, hogy 11 testvére is volt. Ami biztos: három lábbal látta meg a napvilágot, a harmadik lába jobb csípőjéből nőtt ki. Annak a térdéből pedig egy negyedik lábfej állt ki.

Frank Lentini gyerekkori fotója – Forrás: Wikipedia
Frank Lentini gyerekkori fotója – Forrás: Wikipedia

Parazita ikertestvére egy második embrió volt, ami fejlődni kezdett anyja méhében, azonban elválni már nem tudott. Lentinit három lába miatt négy hónapos korában orvoshoz vitték, de az orvos elutasította az operációt a bénulás, rosszabb esetben a halál jelentős kockázata miatt.

„Hasonszőrű kortársaitól az különböztette meg az olaszt [Lentinit], hogy parazita testrészét a fejlődési rendellenesség ellenére is tökéletesen tudta mozgatni. Mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy szervezete átvette meg nem született testvére végtagjának vérkeringését és idegrendszerét is”

– írja a „szörnyszülöttekről” szóló cikkében a Kárpáti Igaz Szó. A férfi lábai ugyanis külön mozogtak, és különbözően is néztek ki: gyakran viccelődött később azzal a fiatal Lentini, hogy „három lábam van, de nincs köztük egy pár”.

And his daddy has told him to go

Lentinit Szicíliában az emberek egy része „u maravigghiusu”-nak, azaz „a csodálatosnak” nevezte, míg mások kis szörnyetegnek becézték a fiút. Családja végül a nagynénjéhez küldte, hogy elkerüljék a szégyent, ami a torz gyerek miatt érte volna őket. A kilencéves Lentini ezután döntött úgy 1898-ban, hogy ő márpedig sikeres lesz, és csatlakozik egy vándorcirkuszhoz Amerikában.

Apjával megtették a hosszú utat Szicíliából az amerikai álom felé. Bostonban találkoztak Guiseppe Magnanóval, egy professzionális showmannel, aki felfedezte a potenciált a fiúban. Alig egy évvel később, 1899-ben Lentini a világhírű Ringling Brothers cirkusz egyik leghíresebb fellépője lett „A háromlábú szicíliai”, „Minden idők legnagyobb orvosi csodája”, „A világ egyetlen háromlábú labdarúgója” és „A nagy Lentini” neveken. A labdarúgó egyébként arra utalt, hogy Lentini a cirkuszi trükkök részeként a harmadik lábával néha olyan bravúrokat hajtott végre, amit egy rendes focista nem tudott.

„Képes volt keresztülrúgni a labdát a színpadon és az odaállított kapu kilencesébe, azaz a jobb vagy a bal felső sarkába, illetve ahogy a közszáj mondja, a pipába találni”

– írja a Kárpáti Igaz Szó. A focizás mellett Lentini kötelet ugrott, biciklizett és korcsolyázott is három lábon.

A Ringling Brothers cirkusz tagjairól készült képen Lentini az alsó sorban látható 1931-ben – Fotó: Edward J. Kelty / Collection of Alain Siegel / edwardjkelty.com
A Ringling Brothers cirkusz tagjairól készült képen Lentini az alsó sorban látható 1931-ben – Fotó: Edward J. Kelty / Collection of Alain Siegel / edwardjkelty.com

Pénz, család és siker

A férfi nemcsak harmadik lábával, de humorával és karizmájával is magával ragadta közönségét. Arra a kérdésre például, hogy nehéz-e cipőt vásárolnia, Lentini mindig olyasmikkel viccelődött az interjúkban, mint hogy „mindig két pár cipőt vásárolok, az extrát pedig egy féllábú barátomnak adom”. A férfi nyíltan beszélt szexuális életéről is az újságoknak: igen, működött mindkét pénisze, sőt, még egy okosító füzetet is megírt és kiadott élete során „a szexuális élet alapvető igazságairól”.

A nagy hírnevű és vagyonú cirkuszi sztár 1907-ben házasodott meg először Theresa Murray fiatal színésznővel, házasságukból négy gyermek született. Később Lentini elvált, 1935-ben pedig újra megházasodott egy Helen Shupe nevű nővel, akivel élete hátralévő részét töltötte. Ahogy Lentini egyszer már idősebb fejjel fogalmazott,

„soha nem panaszkodtam. Szerintem az élet gyönyörű, én pedig élvezem is.”

A férfi 1966-ban, 77 éves korában halt meg tüdőelégtelenségben. Haláláig egyetlen alkalommal sem hagyta abba a turnézást a cirkusz tagjaként. 2016-ban, halálának 50. évfordulójának alkalmából Lentini szicíliai szülővárosa, Rosolini kétnapos emlékünnepet tartott „városi hősükre” emlékezve. 2017-ben Lentini A legnagyobb showman című filmben is megjelent Jonathan Redavid alakításában.

A cikk az Arcanum támogatásával készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!