Lewandowski beállította Gerd Müller elérhetetlennek hitt gólrekordját

2021. május 15. – 17:27

frissítve

Lewandowski beállította Gerd Müller elérhetetlennek hitt gólrekordját
Robert Lewandowski a 40. bajnoki gólja után 2021. május 15-én – Fotó: FC Bayern München / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

A Bayern München lengyel csatára, Robert Lewandowski a szezonbeli 40. gólját is megszerezte, amivel egy olyan rekordot állított be, amiről évtizedekig mindenki azt gondolta, hogy az elérhetetlen. Lewandowski a Freiburg elleni bajnoki 26. percében, tizenegyesből talált be, amivel utolérte a Bayern-legenda Gerd Müller 1972-ben felállított negyvengólos Bundesliga-csúcsát. Lewandowski a gólja után Müller előtt tisztelgett, a meze alatt olyan pólót viselt, amin Müller arcképe és a „4ever Gerd” szöveg szerepelt. A Bayern-játékosok ezután még sorfalat is álltak a lengyel csapattársuknak. A meccs végül 2-2-es döntetlennel ért véget.

Lewandowski negyven góljához hozzátartozik, hogy ebből nyolcat is büntetőből szerzett. Ezzel szemben Müller a negyvengólos szezonjában csak akciógólokat szerzett, abban az idényben háromszor próbálkozott büntetővel, de mindhármat kihagyta.

Az idényből még egy forduló hátra van, vagyis könnyen lehet, hogy Lewandowski az Augsburg ellen olyan gólrekordot fog felállítani, amit ötven évig csak üldözni fognak a Bundesliga csatárai. Vagy pedig ő maga javítja tovább a saját rekordját, ha a csúcsformája kitart még néhány évig.

Lewandowski teljesítménye azért is kiemelkedő, mert egy rettentő sűrű és megterhelő szezonban érte el, ráadásul egy sérülés miatt egy hónapot kellett kihagynia. A szinte sosem sérült lengyel csatár az Andorra elleni márciusi vb-selejtezőn szenvedett térdsérülést, emiatt négy bajnokiról és a Bajnokok Ligája negyeddöntőiről maradt le. A góljai nélkül a címvédő Bayern ki is esett a BL-ből.

Egy vulkánkitörés mindent megváltoztatott

A fiatal Lewandowski pályafutása nem indult egyszerűen, még Lengyelországban sem tartották őt korszakos tehetségnek, egy sérülés miatt a Legia Warszawa lemondott róla, így egy kis harmadosztályú csapatban, a Znicz Pruszkówban kezdte el újra felépíteni a karrierjét. Ami sikerült is, két évvel később már az első osztályú Lech Poznan játékosa volt, 21 évesen lengyel gólkirály lett, ám ekkor még aligha gondolhatta bárki, hogy tíz év múlva, harmincon is túl ő lesz a világ legjobb csatára.

Robert Lewandowski az Austria Wien elleni UEFA-kupa-meccsen 2008. szeptember 18-án, Bécsben – Fotó: DIETER NAGL / AFP
Robert Lewandowski az Austria Wien elleni UEFA-kupa-meccsen 2008. szeptember 18-án, Bécsben – Fotó: DIETER NAGL / AFP

Ha 2010 tavaszán nem tör ki a kimondhatatlan nevű Eyjafjallajökull vulkán Izlandon, és a hamu miatt nem zárják le fél Európa légterét, akkor Lewandowski elutazhatott volna Angliába, hogy aláírjon a Blackburn Rovershez. „Nagyon lenyűgözött minket, az elnök 8 millió eurót is hajlandó lett volna rááldozni. Aztán Izlandon kitört a vulkán, és minden járatot töröltek, így nem tudott ide repülni. A manchesteri reptéren vártunk volna rá, aztán egy-két héttel később aláírt a Borussia Dortmundhoz” – emlékezett vissza a történtekre Sam Allardyce, a Blackburn akkori edzője. „Hogy ez megváltoztatta az életemet? Azt hiszem, igen. Ha odarepülök, talán ott is maradtam volna. ” – mondta később Lewandowski, aki így végül a Bundesligát változtatta meg.

Az első dortmundi szezonjában többnyire csak Lucas Barrios cseréje volt, vagy pedig a tízes poszton, mögötte játszott. Az első német bajnoki gólját 2010. szeptember 19-én, éppen a legfőbb rivális Schalke ellen szerezte. A szezon végén a Dortmund általános meglepetésre bajnok lett, de Lewandowski csak 8 bajnoki góllal vette ki a részét a sikerből. Ez az idénye az akklimatizációról, a nyelvtanulásról és Jürgen Klopp taktikájának elsajátításáról szólt.

A rossz tanár

„Amikor a második szezon elkezdődött, még mindig küszködtem. Éreztem, hogy Jürgen akar tőlem valamit, de nem értettem pontosan, hogy mit. Ezért egy nagyon csúnya, Marseille elleni 3-0-s BL-vereség után elmentem hozzá, és azt mondtam: »Jürgen, beszélnünk kell. Csak mondd el, mit vársz tőlem«️” – írta Lewandowski a The Players' Tribune oldalon megjelent levelében.

Ez a beszélgetés fordulópontot jelentett a pályafutásában, három nappal később, az Augsburg ellen megszerezte élete első mesterhármasát a Bundesligában, és még egy gólpasszt is adott Mario Götzének. „Akkoriban nem gondoltam erre, de most már rájöttem, hogy a Jürgennel való beszélgetésem olyan volt, mint amilyeneket az apámmal szerettem volna folytatni” – írta Lewandowski, aki 16 éves korában veszítette el az édesapját, aki addig a legfőbb mentora és támogatója volt.

Robert Lewandowski és Jürgen Klopp 2013. április 9-én, a malaga elleni BL-negyeddöntő után – Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Robert Lewandowski és Jürgen Klopp 2013. április 9-én, a malaga elleni BL-negyeddöntő után – Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

„Jürgen nemcsak apafigura volt számomra. Edzőként olyan volt, mint a rossz tanár, és ezt a szó legjobb értelmében értem. Gondolj vissza az iskolai éveidre. Melyik tanárra emlékszel a legjobban? Nem arra, aki megkönnyítette az életedet, és soha nem várt el tőled semmit. Nem, nem. A rossz tanárra emlékszel, aki szigorú volt veled. Aki nyomást gyakorolt rád, és mindent megtett, hogy a legjobbat hozza ki belőled” – írta Lewandowski.

Klopp módszere annyire bejött, hogy Lewandowski pár hónap alatt rengeteget fejlődött. Kiszorította a kezdőből Barriost, és minden sorozatot figyelembe véve 30 gólt szerzett, a bajnoki címvédés után pedig a Német Kupa megnyerésével koronázta meg a szezonját, a döntőben mesterhármast szerzett a Bayern München ellen. Ha volt nap, amikor a bajor klub vezetői végleg eltökélték, hogy megszerzik őt, akkor az 2012. május 12. volt.

Tíz perc alatt öt gól

A Münchenbe igazolással viszont még két szezont várnia kellett, mivel a Dortmund semmi pénzért sem akart megválni tőle. Lewandowski elfogadta ezt, és amíg a szerződése a Dortmundhoz kötötte, mindent meg is tett a klubért. Négy szezon alatt összesen 103 gólt szerzett sárga-fekete mezben, 2013-ban még a BL-döntőbe is belőtte a csapatát, ott viszont a Bayern már túl erős ellenfélnek bizonyult.

Lewandowski első müncheni szezonja – önmagához képest – visszafogottra sikerült, „csupán” 25 gólt ért el 45 meccsen, de a következő idénytől valóságos gólgyárrá változott.

2015 óta nem volt negyvengólosnál rosszabb szezonja, majdnem egygólos a meccsátlaga, 328 tétmérkőzésen 293 gólt ért el a Bayernben.

A több mint 120 éves klub történetében csak játékos szerzett még ennél is több gólt: Gerd Müller, aki 1964 és 1979 között 564 góllal terhelte meg az ellenfelek kapuját tétmeccseken.

Lewandowski 293 bayernes gólja közül kiemelkedik az az öt, ami tökéletesen megmutatja a sokoldalúságát és az erősségeit. 2015. szeptember 22-én a Wolfsburg egy félidő után 1-0-ra vezetett a tompán játszó Bayern ellen az Allianz Arenában. A szünetben Pep Guardiola változtatott, Thiago helyett pályára küldte Lewandowskit, aki az első félidőben szemmel láthatón nem örült annak, hogy kimaradt a kezdőből.

Ami az 51. és a 60. perc között történt ezen a meccsen, az a csoda kategória. Lewandowski olyan ihletett állapotba került erre a tíz perce, hogy ahányszor csak lábadhoz ért, abból gól lett. Jobbal és ballal is bepasszírozott egy-egy gólt, a tizenhatoson kívülről kilőtte az alsó sarkot, egy beadást kapásából a felső sarokba bombázott, majd félollózva akkora gólt lőtt, hogy még Guardiola is csak a fejét fogta a döbbentettől.

Lewandowski a Bundesliga történetének második legeredményesebb játékosa, 349 meccsen 276-szor talált az ellenfelek kapujába. Ennél többször természetesen csak Gerd Müller szerzett több gólt a német első osztályban. Ő 365 találattal vezeti az örökranglistát, ezt a rekordját talán még a lengyel sem érheti utol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!