Karácsony az Economistnak azt mondta, Orbán alacsony és kövér, ő magas és vékony, majd elnézést kért a rossz megjegyzésért

2021. május 7. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergelyről az Economistban jelent meg portrécikk, mint az emberről, aki kiszoríthatja Orbánt. Már az elején megállapítják, nem is lehetne különbözőbb a két ember: Karácsony a kozmopolita főváros vezetője, Orbán valódi hátországa a vidék, Karácsony egy hatpárti együttműködésnek köszönheti azt, ahol van, Orbán teljes kontroll alatt tartja a kormánypártot, ami 2010 óta van hatalmon, a futballmegszállott Orbán stadiont építtet a szülőfalujába, Karácsony egy drága atlétikai stadion ellen kampányolt, fogalmaz a lap.

És aki további különbségeket keresne, teszi hozzá a lap, annak maga Karácsony Gergely siet a segítségére, amikor a főpolgármester úgy fogalmaz:

Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok

Frissítés: Karácsony Gergely egy Facebook-posztban kért elnézést. Azt írja, a lappal végigvették, hogy miben hasonlítanak Orbánnal, és arra jutottak, hogy semmiben,

„ám ekkor, az elvi, elkötelezettségbéli, stílusban megmutatkozó különbségek mellett tettem egy viccesnek szánt megjegyzést a testalkatunkból fakadó különbségekre is. Rossz vicc volt, nem kellett volna”

– írja Karácsony, és hozzáteszi, tudja, hogy „ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam. Elnézést kérek mindazoktól, akik a rossz tréfámat sértőnek találják, igazuk van. Nem beszélve arról, hogy a visszafogottság amúgy is indokolt, hiszen magam is egyre kevésbé sikeres küzdelmet folytatok a vékonyság megőrzéséért.

A cikk egyébként végigveszi, mi történt az elmúlt tíz évben, hogyan győzött minden választáson a Fidesz, és hogyan próbál most az ellenzék teljes összefogással indulni a választásokon. Megjegyzik, a felmérések alapján tíz év után először van esélye az ellenzéknek győznie a választáson. A nagy kérdés, hogy ki lehet Orbán kihívója, az ellenzék közös jelöltje a miniszterelnökségre.

Az Economist cikke szerint a 2019-ben már az ellenzéki pártok közös jelöltjeként Budapesten induló és nyerő Karácsony azért lehetett sikeres, mert ezen pártok sokszor nagyon másképp gondolkodó szavazóit is sikerült megszólítania, egyesítenie.

Karácsonyról azt írja a lap, béketeremtő hírében áll, aki képes összehozni a támogatói különböző elképzeléseit, véleményeit, és nem szívesen harcol Orbánnal az Orbán szabályai szerint. Megjegyzik, Karácsony sokkal kevésbé konfrontatív alkat, mint például Jakab Péter – akivel kapcsolatban a parlamenti krumplis akcióját is megismerhetik az Economist olvasói –, de azt is hozzáteszik, hogy kérdés, Karácsony stílusa és módszere mennyire működik vidéken, ahol az emberek többsége kormánypárti tévéből, rádióból, lapokból tájékozódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!