Izrael földig rombolta a nemzetközi újságíróbázist Gázában

2021. május 15. – 21:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rakétatámadásokkal és légicsapásokkal folytatódott az izraeli-palesztin konfliktus, miközben Izrael-szerte erősödnek a tüntetések. Az izraeli hadsereg a Hamász szerint egy gyerekekkel teli házra mért halálos csapást, majd egyenes adásban rombolták le az AP hírügynökség, az al-Dzsazíra és más külföldi újságok irodájának helyt adó toronyházat Gázában. Biden telefonon figyelmeztette Netanjahut az újságírók biztonságának fontosságára.

Izrael célzott támadással rombolt le egy 12 emeletes toronyházat Gázában. Az épület adott helyt több újság és külföldi tudósító irodájának, így a katari al-Dzsazíra és az amerikai Associated Press (AP) nemzetközi hírügynökségnek is. Az izraeli hadsereg azzal magyarázta a támadást, hogy a toronyházban a Hamásznak is komoly készletei voltak, ám egyelőre nem mutattak be erre utaló bizonyítékot. A légicsapás előtt egy órával az épületben dolgozó újságírókat figyelmeztették, így a sajtó munkatársai közül mindenkinek sikerült időben elhagynia az épületet.

A rakétatámadás után Gary Pruitt, az AP vezérigazgatója közleményt adott ki, mely szerint sokkolta őket a támadás, és további tájékoztatást kérnek Netanjahu kormányától, illetve az amerikai külügyminisztériummal is kapcsolatban vannak. „Alig kerültük el a szörnyű emberveszteséget. Egy tucat AP-újságíró és szabadúszó volt az épületben, szerencsére sikerült időben evakuálnunk őket” – írta. Szerinte a világ a sajtó infrastruktúrája elleni támadás után kevesebbet fog tudni arról, hogy mi történik Gázában.

Izrael úgy döntött, hogy „nem elég az erőszak és a sok gyilkosság, de azokat is el kell hallgattatni, akik tudósítanak róla”

– mondta Walid al-Omari, az al-Dzsazíra jeruzsálemi irodavezetője.

Az épület elleni támadás után Biden telefonon felhívta Netanjahut, és amellett, hogy elismerte, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, aggodalmát fejezte ki az újságírók biztonsága miatt. Ez a diplomatikus megfogalmazás a korábbiakhoz képest egy nagyon óvatos elítélésnek is tekinthető, idáig ugyanis Biden azt hangsúlyozta, hogy nem érzi aránytalannak az izraeli válaszcsapásokat a palesztin támadásokhoz képest. A konfliktusban lényegében Izrael mellett álló Egyesült Államok hiúsította meg azt is, hogy a Biztonsági Tanács napirendjére vegye a kérdést, ahogy azt a többi állam szorgalmazta.

Biden a Netanjahuval való beszélgetésben most azt is hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak meg kell adni a jogot az emberi méltósághoz, a biztonsághoz, szabadsághoz és a gazdasági lehetőségekhez, valamint kijelentette, hogy támogatja a kétállami megoldást, vagyis a palesztin állam megszületését. Netanjahu biztosította az amerikai elnököt, hogy igyekeznek minimalizálni a polgári áldozatok számát Gázában. Biden nem sokkal később Mahmud Abbász palesztin elnökkel is beszélt telefonon (vele most először), többek között azt hangsúlyozva, hogy a Hamásznak abba kell hagynia az Izrael elleni rakétatámadásokat. Mindkét vezető kifejezte aggályait a konfliktusban életüket vesztő civilek, köztük gyerekek miatt. Ezenkívül Biden Abbásznak is megerősítette, hogy a kétállami megoldás pártján van.

A Hamász szombat reggel óta az utolsó tájékoztatásig 278 rakétát lőtt ki az izraeli hadsereg szerint, a konfliktus hétfői kezdete óta pedig már több, mint 2300-at. Izraeli oldalon tíz halálos áldozat van, palesztin oldalon pedig már 145, és náluk a sebesültek száma az ezret is meghaladja. Az izraeli hadsereg szerint a palesztin áldozatok nagy része terrorista, néhány palesztint pedig a Hamász túl hamar felrobbanó rakétái öltek meg. A Hamász ugyanakkor az izraeliek által megölt gyerekekről beszél; a közlésük szerint egy házban egy tíz fős család halt meg szombaton az izraeli támadások következtében, az áldozatok többsége ott is gyerek volt.

Az eszkalálódó konfliktus miatt Izrael középső és északi részén is tüntetések és etnikai összecsapások vannak több helyütt is arabok és zsidók között. Most többek között Jaffa Acre, Baqa al-Gharbiyye, Haifa és Umm al-Fahm térségében alakultak ki erőszakos konfliktusok. Közben a várakozások szerint hamarosan jöhet a nemzetközileg előkészített tűzszüneti megállapodás a felek között.

A konfliktusról szóló részletes cikkünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!