61 beteg halt meg, 718 új fertőzöttet regisztráltak

2021. május 16. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 718 (az előző naphoz képest – 321)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 61 (az előző naphoz képest – 12)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2270 (az előző naphoz képest – 183)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 261 (az előző naphoz képest – 47)
  • Napi mintavételek száma: 15826 (az előző naphoz képest + 326)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 600 012 (az előző naphoz képest + 45333)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 701 789 (az előző naphoz képest + 45118)

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház vezető főorvosa a közmédiában szombaton azt mondta, hogy ugyan Magyarország igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a 4,5 millió immunizált ember még nem elég ahhoz, hogy nyugodtan hátradőljünk. A harmadik hullámnak szerinte lassan vége lesz, de addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát. Szlávik arra a jelenségre is reagált, hogy sokan kizárólag a védettségi igazolvány miatt mennek el az első oltásra, és miután azt ezzel meg is szerezték, a második oltást már kihagyják. „Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. Sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki” – emlékeztetett.

György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki ülésén elmondta, hogy Magyarországon megvan a 4,5 millió beoltott. György szerint az oltási program ütemes haladásának köszönhetően ott tartunk, hogy az adataik szerint a regisztrált 30 évesnél idősebbek 85 százaléka megkapta legalább az első oltást. A 18 év alatti fiatalokat is tudják oltani csütörtök óta, elmondása szerint ez rendben zajlik, számukra keddig nyitották meg az oltásra való regisztrálás lehetőségét. Minden, az országba érkező oltóanyagot a lehető leghamarabb oltásra adnak, így ha valaki regisztrál, napokon belül megkaphatja, mondta.

Pénteken egész délelőtt nem működött az előző este megjelent, a koronavírus elleni védettséget igazoló mobilos alkalmazás, a hiba kora délutánra elhárult. Az állami mobilalkalmazás körül sok kérdés merült fel, ezeket ebben a cikkünkben szedtük össze.

Magyarország három szomszédja is jelentős lazításokba kezdett szombattól, ebben a cikkünkben összefoglaltuk az osztrák, szlovákiai és romániai változásokat.

Szombaton derült ki, hogy mégsem elég a Romániába beutazáshoz a magyar védettségi igazolvány, ugyanis változtak a szabályok: Magyarországról ugyanis csak azok utazhatnak Romániába, akik legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

A külügyminisztérium legutóbb pénteken kora este frissített táblázata szerint jelenleg nyolc ország van, ahová a magyar védettségi igazolvánnyal be lehet utazni. Ezek elméletileg az alábbiak: Bahrein, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Horvátország, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovénia, Törökország.

A világon 162 208 037 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 365 106 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 923 842 fertőzött volt eddig a napig, és 585 708-an haltak meg. Indiában 24 372 907 fertőzöttet és 266 207 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 15 586 534 fertőzöttről és 434 715 halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!