Szlávik: Még romolhat a helyzet, amíg 5-6 millió ember nem kapja meg a vakcinát

2021. május 15. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Még több fiatalnak kell beoltatnia magát, ha valaki csak az első oltásra megy el az igazolvány miatt, akkor valójában nem lesz védett – figyelmeztetett az infektológus.

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát, de arra kér a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak, mert ezzel nem csak saját magukat védik, hanem a nagyobb veszélynek kitett rokonaikat is – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház vezető főorvosa a közmédiában.

Szlávik az MTI összefoglalója szerint arról is beszélt, hogy ugyan Magyarország igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a 4,5 millió immunizált ember még nem elég ahhoz, hogy nyugodtan hátradőljünk. A harmadik hullámnak szerinte lassan vége lesz, de addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát – mondta a vezető infektológus.

Szlávik arra a jelenségre is reagált, hogy sokan kizárólag a védettségi igazolvány miatt mennek el az első oltásra, és miután azt ezzel meg is szerezték, a második oltást már kihagyják. „Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. Sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki” – emlékeztetett.
Szlávik János jó hírnek nevezte, hogy már szinte valamennyi típusú vakcinából sok érkezett, és sok fog érkezni a „preferált vakcinákból” is. Jelezte, hogy egyesek jobbnak tartanak bizonyos gyártmányúakat a többinél, pedig mindegyik megvéd a súlyos fertőzéstől.
Jelenleg hat vakcinatípus közül lehet választani, orosz azonban hamarosan már nem fog érkezni – emelte ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!