Mégsem elég a Romániába beutazáshoz a magyar védettségi igazolvány

2021. május 15. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába reménykedtek azok a magyarok, akik a magyar védettségi igazolvány birtokában terveztek Romániába utazni. Az elmúlt több hír látott arról napvilágot – még a romániai Maszol.ro magyar nyelvűn hírportál is megírta –, hogy a magyar védettségi kártya feljogosít majd az országba belépésre. Korábban már Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter nemrég Gyulán tartott találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, illetve május 6-án Florin Cituo román miniszterelnök is arról beszélt, hogy
Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, valójában ez a mai napig nincs így.

A héten napvilágot látott hírek ellenére a mai napon nem engedtek be minket Romániába, annak ellenére, hogy érvényes védettségi igazolványunkat felmutattuk. A román határőr jelezte, hogy mától új szabályozás lépett életbe Romániában, csak negatív PCR-teszttel lehetséges a belépés, vagy vállaljuk a 2 hét karantént. Tegnap még lehetett, ma már nem – volt a rövid válasza. A magyar határőr is értetlenül állt az eset előtt, mert erről ő sem értesült.

– számolt be szombat reggeli tapasztalatáról egy olvasónk, aki másfél év után utazott volna a család határon túl élő feléhez.

A romániai beutazási szabályok valóban változtak szombattól, azonban ha megnézzük a konzuli szolgálat honlapján a Romániába belépésről szóló tájékoztatót, valamint azt, hogy korábban mit mondtak az ország belépésről a román hatóságok, látható, hogy ez a magyarokat nem érinti, eddig sem lehetett ugyanis automatikusan belépni az országba csak azért, mert van védettségi kártyánk.

Magyarországról ugyanis csak azok utazhatnak Romániába, akik

legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

Mivel a magyar hatóságok már az első oltás után kiadják a védettségről a plasztikkártyát, ezzel a román határon semmire nem megyünk. A szombattól érvényes utazási szabályok között sorolja fel ezt az előírást a Transindex.ro és a Kronikaonline.ro is. A magyar külügy konzuli szolgálatának honlapján is egyértelműen leírják: „A magyar «️védettségi igazolványt» a hatóságok nem fogadják el”, sőt, itt még azt is hozzáteszik:

ha legalább 10 nap el is telt a második oltástól számítva, az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolásának kell tartalmaznia, és „az igazoláson román, vagy angol nyelven is fel kell tüntetni. Ennek hiányában hivatalos fordítást is be kell mutatni”.

A külügyminisztérium legutóbb pénteken kora este frissített táblázata szerint jelenleg nyolc ország van, ahová a magyar védettségi igazolvánnyal be lehet utazni. Ezek elméletileg az alábbiak: Bahrein, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Horvátország, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovénia, Törökország.

Azonban ebben a listában is vannak csalafintaságok, mert például a horvátországi beutazáshoz sem elég önmagában a védettségi kártya, a pontos szabály az, hogy: „A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!