Sok a kérdés az állami védettségi mobilalkalmazás körül

2021. május 14. – 17:14

frissítve

Sok a kérdés az állami védettségi mobilalkalmazás körül
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök estétől lehet letölteni a telefonokra a védettséget igazoló applikációt. Az alkalmazás legalábbis éles, a Google Playben és az App Store-ban is meg lehet már találni. Ha éppen az EESZT meg maga az alkalmazás is úgy akarja, akkor regisztrálni is lehet, bár pénteken órákig nem működött.

A csütörtöki kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be, hogy az applikáció már kész, és hamarosan élesedik, ahogy arról is beszélt, hogy lehet majd lezongorázni a regisztrációt. Más információ viszont nem hangzott el róla, pedig az alkalmazás és annak használata több fontos kérdést is felvet.

Ezeket a kérdéseket péntek délelőtt el is küldtük az operatív törzsnek és a kormánynak. Az operatív törzs órákkal később egy közleményt küldött válaszul, amiben az áll, hogy az egyelőre tesztüzemben működő applikáció „nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár az éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e, vagy sem”.

Több kérdés ugyanakkor még így is megválaszolatlanul maradt. Ezek hiányában viszont egyelőre csak információmorzsák és a feltevések vannak az applikációról. Ezeket szedtük most össze.

Bejelentették, aztán hónapokig nem hallottunk róla

A védettségi igazolványok kiadását februárban jelentették be. A kormány közleményében arról is írt ekkor, hogy nem csak plasztikkártyák, de applikáció is lesz. Egészen pontosan ezt írták:

„A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.”

A februári kormányzati közlemény tehát még arról írt, hogy az app a plasztikkártyánál több adatot tartalmazna, például feltüntetné az oltás típusát is.

Aztán az appról egészen csütörtökig nem lehetett hallani, persze fontos megjegyezni, hogy egy alkalmazás lefejlesztése időbe telik.

Mi van rajta?

A korábbi bejelentés ellenére a kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón már arról beszélt, hogy „az alkalmazás az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét, vagy annak a hiányát is megjeleníti.” Az oltás típusáról tehát már nem esett szó.

Pár órával később az applikáció letölthetővé vált. Ha sikerült a regisztráció (itt részletesen leírtuk, hogyan kell), akkor a rendszerben egy nagy QR-kód alatt a tajszám, a név, illetve az oltás dátuma szerepel majd, csakúgy, mint a plasztikkártyán. Az valóban nincs benne, hogy a felhasználó milyen oltást kapott, ahogy nincs benne a személyi igazolványszám és útlevélszám sem.

Az is érdekes, hogy miért az első oltás dátuma van rajta a második helyett, és mi alapján dől el, hogy melyik lesz rajta? Szerkesztőségünk több tagjának ugyanis az elsőt írja ki. A péntek délutáni hivatalos kormányzati közlemény erről mindössze annyit ír, „az alkalmazás az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az oltóorvosok által használt informatikai rendszerrel, az EESZT-vel”.

Ki használhatja?

A csütörtöki kormányinfón az is kiderült, hogy az applikáció csak az oltást igazolja, tehát azt, ha valaki azért kapott védettségi igazolást, mert beoltották. Ha valakinek azért jár, mert átesett a koronavíruson, az az alkalmazásban nem fog feltűnni, tehát azt csak fizikai plasztikkártyával jelezheti.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Technikai oldalról az androidos és iOS-os telefonok is használhatják, az appot Google Playben és az App Store-ban is meg lehet már találni. Azt nem lehet még tudni, hogy pontosan milyen paraméterek mellett lehet letölteni az appokat, például hogy hányas Android vagy iOS kell hozzá.

Az app kiváltja a kártyát?

Az is fontos kérdés, hogy az applikáció kiváltja-e a plasztikkártyát, vagy esetleg mindkettőt cipelni kell-e? A kormányszóvivő erről annyit mondott csütörtökön, az alkalmazás „célja, hogy egyszerű és kényelmes megoldást tudjon biztosítani arra, hogy aki megkapta a koronavírus elleni oltást, annak igazolására mobiltelefonnal meg legyen a módja. (…) Mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas tehát az oltás tényének igazolására”.

A péntek délutáni kormányzati közlemény erről azt írja, „azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás tehát azoknak is nagyban megkönnyíti az életét, akik már megkapták az oltást, de valamilyen oknál fogva a védettségi igazolványt még nem”.

Mivel az elmúlt hetekben többen beszámoltak arról, hogy az oltás ellenére a védettségi igazolvány nem érkezett meg a postán, nekik ideális megoldás az, hogy az app kiváltja a kártyát. Több nem magyar állampolgárságú, de Magyarországon letelepedett, dolgozó, adózó és egészségbiztosítást is itt fizető olvasónk pedig arról írt, hogy az oltás ellenére ők sem kapták meg a védettségi igazolványt. Az alkalmazást letöltve viszont azt látni, hogy a védettséget az app nekik is jelzi, mivel közvetlenül az EESZT-ből hívják le az információt, így az nekik is könnyítés, ha a vendéglátóhelyeken, szolgáltatóknál csak az applikációs igazolást is elfogadják.

Hogy fogják ellenőrizni?

A kormányszóvivő csütörtökön annyit mondott, a felhasználó adatait egy QR-kódról lehet majd leolvasni, a QR-kód érvényességét pedig „egy erre a célra kifejlesztett, másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni, ez az EESZT Covid Control alkalmazás”. A péntek délutáni kormányzati közlemény szerint pedig ezzel „az alkalmazást használó szolgáltatók nem csak a beléptetést tudják így egyszerűsíteni, hanem jelentősen tudják vendégkörüket is növelni”.

Bár a plasztikkártyán lévő QR-kódot bármilyen QR-kód-olvasóval le lehet olvasni, az appos kódhoz muszáj letölteni a megadott alkalmazást ahhoz, mert egy másféle QR-olvasó nem ismeri fel azt. Ha elég csak az appot felmutatni a vendéglátóknál és különféle szolgáltatásoknál (például mozik, színházak, fürdők, könyvtárak, tehát mindenhol, amik a négymilliomodik beoltottól védettségi igazolvánnyal látogathatók), akkor értelemszerűen nekik is le kell tölteniük ezt a bizonyos QR-leolvasót, hogy ellenőrizni tudják a védettséget a belépéskor.

A plasztikkártyák ellenőrzésekor az volt a mondás, hogy a szolgáltatók belépéskor elkérhetik a személyit is, hogy a két kártyát összevessék. Ha valaki a plasztikkártyán lévő QR-kódot eddig is leolvasta, akkor neki megjelent a felhasználó személyiigazolvány-száma is. Az appos QR-kód viszont másképp működik: a leolvasása után nem írja ki a személyiigazolvány-számot, csak a tajszámot. Így kérdés, hogy a szolgáltató a tajkártyát kéri-e majd el ahhoz, hogy az adatokat összevesse, vagy csak a nevet fogja nézni.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A határokon is elfogadják?

Erről egyelőre nincs kommunikáció. Szijjártó Péter külügyminiszter hetek óta járja a környező országokat, hogy megegyezzen velük arról, hogy a Magyarországon az unió által nem engedélyezett orosz és kínai vakcinával oltottak is korlátozás nélkül utazhassanak be hozzájuk. Eddig Szerbiával, Montenegróval, Romániával, Szlovéniával, Bahreinnel, Észak-Macedóniával és Törökországgal egyezett meg a magyar külügyminiszter arról, hogy fogadják el a hazai védettségi igazolványt. Németország ugyanakkor csak az unió által engedélyezett oltásokat fogadja el, így az oroszt és a kínait nem, ahogy Horvátországba sem elég önmagában a magyar védettségi igazolvány.

Az egyelőre kérdés, hogy a plasztikkártya helyett elég-e az appos igazolást felmutatni a határokon. Problémás lehet a határátlépésnél például az, hogy az appban az adatokat csak magyarul írták ki, angolul pedig nem. És az is kérdés, hogy a határellenőrök telefonjaiban is ott lapul-e majd az EESZT Covid Control alkalmazás a QR-kód leolvasására. Mindez ugyanakkor szintén azoknak az utazását könnyítené meg, akik valamilyen oknál fogva az oltás után nem kapták meg a védettségi plasztikkártyájukat.

Ezekről mind küldtünk kérdéseket péntek délelőtt az operatív törzsnek és a kormánynak, a rövid közlemény linkjén kívül válaszokat nem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!