Románia és Magyarország elismeri egymás védettségi igazolványát

2021. május 06. – 16:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat – mondta az MTI beszámolója szerint Florin Citu román miniszterelnök csütörtökön Konstancán.

A kormányfőt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes előző napi bejelentésére reagált, miszerint Bukarest és Budapest hamarosan megállapodást köthet a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

„Nem tudom, aláírunk-e ilyen megállapodást. Jelenleg mi elismerjük a magyarországi oltási igazolásokat, és Magyarország is elismeri a mienket. A külügyminisztérium most arról egyeztet, hogy kell-e mindenképpen erről egyezményt is aláírni, vagy sem” – mondta Florin Citu. Az RMDSZ elnöke előző nap leszögezte, hogy egy ilyen egyezmény csak a szabad utazásról szólhat, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem.

Egy másik, Citunak feltett kérdés arra vonatkozott, vajon mikor fogja a többi európai uniós ország is elismerni a román oltási igazolást, hogy a beoltott román polgárok szabadon utazhassanak. „A román oltási igazolásnak vagy egy egyedi kódja. Mi elismerjük a többi uniós ország által használt oltási igazolást is, nem látom, mi akadályozza meg őket, hogy ők is elismerjék a mienket” – válaszolt a miniszterelnök.

Citu az európai zöldigazolvány bevezetéséről úgy vélekedett: ennek használata helyett inkább arra lenne szükség, hogy minél többen beoltassák magukat, így meg lehetne szüntetni minden utazási korlátozást és kevesebb lenne a bürokrácia.

Az európai országok mostanában hoznak döntést arról, melyik milyen oltást fogad el karantén nélküli beutazáshoz, vannak egészen megengedő példák, Horvátországba például bármilyen oltással lehet majd menni nyaralni.

Az Európai Parlament egy héttel ezelőtt fogadta el azt az uniós védettségi igazolványról szóló tervezetet, amely szerint csak azok kapnának automatikusan uniós igazolványt az oltásuk után, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltottak be. Ezért a magyar kormány most kétoldalú megállapodásokat igyekszik kötni, hogy a Sinopharmmal és Szputnyik V-vel oltottak is szabadon utazhassanak. Eddig Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával és Bahreinnel egyezett meg a magyar külügyminiszter arról, hogy fogadják el a hazai védettségi igazolványt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom