Hiába élnek és dolgoznak itt, külföldi állampolgárként nem kaptak védettségi igazolványt

2021. május 4. – 05:03

Hiába élnek és dolgoznak itt, külföldi állampolgárként nem kaptak védettségi igazolványt
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Április 2-án oltottak a pedagógiai kampány keretein belül. Az igazolványt azóta sem kaptam meg, holott minden más magyar állampolgár ismerősöm már régen megkapta. Szlovák állampolgár vagyok. Más szlovákiai ismerőseim sem kapták meg, függetlenül attól, hogy hol oltották és mivel.”

„Levelem apropója az, hogy mindenhol falakba ütközöm. Férjem külföldi (nem kéne, hogy számítson, de hátha, mindenesetre nem migráns, hanem olasz), 12 éve él itt, lakcímkártyája, taj-száma van, adót fizet, életvitelszerűen itt él. Egyszerre voltunk covidosok, mindkettőnket az OMSZ tesztelt január 29-én, illetve 30-án. Mindkettőnk tesztje felkerült az ügyfélkapuba, ellenőriztem. Én megkaptam a védettségi kártyámat időben a március 15-i határidőre (oké, rossz lejárati dátummal, és nem tudom elérni, hogy kapjak egyet jó dátummal, de erről már sok cikket írtatok a Telexen), a férjem nem.”

„Egy érdekes helyzettel szembesültünk: a férjemet és engem is három hete oltottak be AstraZenecával. Az én zöld kártyám meg is érkezett rendben, a férjemé, aki német állampolgár, azonban nem.”

Több hasonló levelet kaptunk olvasóinktól arról, hogy külföldi állampolgárként élnek és telepedtek le Magyarországon, itt dolgoznak, ide adóznak, itt fizetik az egészségbiztosításukat, regisztráltak az oltásra, rendben meg is kapták azt, a védettségi igazolványuk viszont sosem érkezett meg.

Más magyarázatot pedig nem találnak rá, mint azt, hogy nem magyar állampolgárok.

Az iratok rendben, a védettségi igazolvány sehol

Pedig a képlet egyszerűnek tűnik: ha valaki a taj-számával tud regisztrálni az oltásra, és meg is kapja az oltást, akkor már csak a védettségi igazolványt kéne neki kipostázni. A szerkesztőségünket megkereső emberekben közös, hogy évek óta van bejelentett lakcímük Magyarországon, tehát még postacímük is van. A védettségi igazolványuk mégsem érkezett meg.

Egy olvasónk egyszerre kapta meg az oltást szlovák állampolgárságú feleségével. A feleség tíz éve él Magyarországon, tartózkodási engedélye van, regisztrációs kártyája, lakcíme, taj-száma, itt dolgozik, két gyerekük van. Már a második dózison is túlvannak, a magyar állampolgárságú férj pedig már az első oltás után megkapta a védettségi igazolványt, a szlovák állampolgárságú, de tíz éve Magyarországon élő feleség viszont azóta sem. Azt mondják, több felvidéki származású ismerősök van, akik ugyanígy jártak. Egyiküket már a kormányablakból küldték el, „úgy elhajtották, mint a magzatvizet”, azzal az indokkal, hogy csak magyar állampolgár kaphat védettségi igazolást.

„A feleségem bömböl. Borzalmasan kellemetlen helyzetben vagyunk. Amit tervezgettünk a nyárra, abból semmi sem lesz. Két hét-két hét karanténkötelezettség nélkül nem tudna még a szüleihez sem kimenni, akik a határmentén laknak, úgy, hogy be van oltva. Minden ehhez a kurva plasztikkártyához van kötve”

– mondja erről olvasónk.

A szintén szlovák állampolgárságú Éva is évek több mint húsz éve él és dolgozik Magyarországon. Az EESZT-rendszerben rendben be is vezették, hogy megkapta az első oltását április 2-án, a védettségi igazolványának azonban nyoma sincs.

„Az online felületen reklamáltam már majdnem két hete, de semmi visszajelzést nem kaptam, és az igazolvány sem érkezett meg. A 1818-at hiába hívom, nem veszik fel, akár másfél órán keresztül se” – írta erről.

Oltásra érkező pedagógusok egy vidéki kórház oltópontján Kecskeméten 2021. április 9-én – Fotó: Bús Csaba / MTI
Oltásra érkező pedagógusok egy vidéki kórház oltópontján Kecskeméten 2021. április 9-én – Fotó: Bús Csaba / MTI

Igazolt fertőzés után sem jött

Kinga férje olasz származású, már tizenkét éve él Magyarországon, két gyerekük van. Január végén kapták meg a pozitív teszteredményt, ami mindkettejüknél felkerült az EESZT-be. Kinga rendben megkapta a védettségi igazolványát, olasz állampolgárságú férje viszont sosem.

„Március végén az ő ügyfélkapujából feltöltöttem a szükséges információkat a rendszerbe; elvileg nyolc napon belül meg kellett volna kapnia a kártyát. Természetesen azóta sem kapta meg. És itt kezdődik a kálvária: a 1818-on lehetne telefonon érdeklődni, de ők nem kezelnek adatot, így csak általános információt adnak, ami kimerül az ügyfélkapu kezelésében, mikor hova kattintsak stb. Nagy nehezen megtudtam tőlük, hogy a Visegrádi utcai okmányiroda állítja ki a kártyát, érdeklődjek ott. Még egy telefonszámot is adtak (06-1-328-58-62), ahol egyszer sokadik próbálkozásra sikerült beszélnem egy hölggyel, aki azt mondta, hogy ő nem tud segíteni, de írjak emailt a budapest@bfkh.gov.hu-ra. Írtam. Április 15-én írtam nekik, de semmi válasz. Ismét felhívtam a fenti számot, és akkor kaptam egy újat, a 412-64-73-at, ami ellenben vagy mindig foglalt, vagy átmenetileg nem kapcsolható. Innen egyszerűen nem tudunk továbblépni.

Úgy tűnik, hogy a rendszer hibásan van felállítva, és nem tudja kezelni a nem magyar formátum szerinti személyi igazolvány vagy útlevélszámot, és egyszerűen félreteszi”

– írta erről nekünk Kinga.

Elzárva az enyhítésektől

A kormány a járványügyi könnyítéseket a beoltottsági számokhoz köti. Mivel pénteken meglett a négymillió beoltott, így szombattól azoknak, akiknek védettségi igazolványa van, több helyre bemehet, több lehetősége van. Eszerint akinek van védettségi igazolványa, az bemehet a vendéglátóhelyek belső tereibe, szállodákba, állatkertbe, múzeumba, moziba, színházba, könyvtárba, kaszinóba, edzőterembe, uszodába, elmehet sportrendezvényekre.

Úgy tűnik, ezekből a Magyarországon élő és dolgozó külföldi állampolgárok semmit sem tehetnek meg, mert hiába kaptak oltást vagy estek át igazoltan a covidon, védettségi kártyát nem küldenek nekik.

Az oltási igazolást pedig nem fogadják el a plasztikkártya helyett.

A közlöny sem említi

Pedig a Magyar Közlöny sem említi egyszer sem, hogy csak magyar állampolgárokat illet meg a védettségi igazolvány. Sem az április 26-i, amiben leírják, milyen jogosultságok járnak az igazolványhoz a négymilliomodik beoltott óta, sem a február 12-i, amiben először írják le kormányrendeletben, mi is az a védettségi igazolás, és ki kaphatja meg. Sőt, abban egy ponton így fogalmaznak:

„Ha az érintett magyar hatóság által kiállított személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvánnyal nem rendelkezik – az érintett nevét, a külföldi hatóság által kiállított személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának számát az egészségügyi szolgálató EESZT-ben rögzíti, és az EESZT útján haladéktalanul továbbítja a hatóság részére”.

Sőt, a járvány alatt a kormány többször elmondta, hogy a magyar állampolgárokkal egyenértékű elbírálás alá esnek azok a lakosok, akik uniós ország állampolgárai, de van magyar lakcímkártyájuk.

Az ügyben múlt csütörtökön és hétfőn újra kerestük a Koronavírus Sajtóközpontot és a Belügyminisztériumot is, de kérdéseinkre nem válaszoltak. Ahogy magánszemélyes megkeresésünkre sem jött válasz a központi koronavirus@1818.hu emailcímről sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!