Már letölthető a védettséget igazoló mobilos alkalmazás

2021. május 13. – 21:09

frissítve

Már letölthető a védettséget igazoló mobilos alkalmazás
Így néz ki a digitális védettségi igazolás az EESZT mobilalkalmazásában. Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfón számos érdekesség hangzott el, többek közt például az is, hogy bárhogy is alakulnak az oltások, május 28-tól lehet lakodalmakat tartani, vagy az, hogy jön a védettségi app, csak még nem éles. A jelek szerint viszont most már éles az alkalmazás, a Google Playben és az App Store-ban is meg lehet már találni. Ha éppen az EESZT, meg maga az alkalmazás is úgy akarja, akkor a regisztrációt is le lehet zongorázni, ami után lényegében egy digitális védettségi igazolvány lesz a jutalmunk.

Mint azt Szentkirályi Alexandra részletesen taglalta délelőtt, „a mobiltelefonos applikációval lehet majd igazolni a védettségi oltás beadatását, az alkalmazás az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét, vagy annak a hiányát is megjeleníti.” A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az első használat előtt az EESZT-ben regisztrálni kell, hat jegyű PIN-kódot kell megadni, az appba pedig majd ezt a PIN-kódot kell beírni, hogy látszódjanak az adatok.

Az alkalmazást jelen pillanatban androidos telefonokon és iPhone-okon is meg lehet találni, jelenleg a Google Playben EESZT alkalmazás, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven fut, de az eeszt.gov.hu/hu/mobilalkalmazasok link alatt bárki elérheti őket keresgélés nélkül is, ha belépett az EESZT-be. Az oldalon egy elég részletes leírást is mellékeltek, hogy biztosan sikerüljön az alkalmazás letöltése és a regisztráció, de zanzásítva a biztonság kedvéért mi is összefoglaljuk a dolgot:

  • először is be kell lépni az EESZT felületére, és el kell látogatni a fentebb már linkelt, Mobilalkalmazások almenübe;
  • majd itt alul az EESZT Alkalmazás alatt rá kell kattintani az új regisztráció gombra – ha ez nem jelenik meg, hanem egy piros hibaüzenetet lát, akkor frissítsen rá párszor az oldalra, vagy esetleg lépjen be a telefonján az EESZT-be, utóbbi a szerkesztőségben többünknek is megoldotta a problémát;
  • a telefonunkra letöltött alkalmazásban meg kell adnunk a tajszámunkat, aztán be kell olvasnunk az EESZT-ben megjelenő QR-kódot, aztán a telefonon megjelenő kódot be kell írnunk az EESZT-ben megjelenő mezőbe;
  • meg kell adnunk egy hat számjegyű PIN-kódot, amivel azonosítani tudjuk magunkat;
  • innentől pedig nincs más hátra, mint belépni a telefonunkon, és élvezni a digitális védettségi igazolványunkat.

Ha egyelőre még nincs ilyenünk, az alkalmazás közli velünk, hogy a rendszerben a tajszámunkhoz még nem került rögzítésre védettséget biztosító oltás, ha pedig van, akkor egy nagy QR-kód alatt a tajszámunk, a nevünk, illetve az oltás dátuma szerepel majd, csakúgy, mint a plasztikkártyán. Az viszont ebben sincs benne, hogy milyen oltást kaptunk, illetve a személyi igazolványunk és az útlevelünk száma is kimaradt belőle. Emellett pedig fontos kiemelni, hogy ez az oltást igazolja, vagyis ha például azért kaptunk védettségi igazolványt, mert átestünk a betegségen, az az alkalmazásban nem fog majd feltűnni.

A regisztrációs folyamat persze könnyen az utunkat állhatja, nem is csak azért, mert nem mindig jelenik meg az új regisztráció feliratú gomb az EESZT-ben, hanem például azért is, mert tapasztalataink szerint hiába regisztrálunk, megtörténhet, hogy a PIN-kód beírásánál az alkalmazás figyelmeztet minket arra, hogy regisztráljunk. Emellett pedig olyanok is vannak, akik le sem tudják tölteni az alkalmazást, többen is jelezték már nekünk, hogy Androidon azzal szembesültek, hogy az alkalmazás nem kompatibilis az eszközükkel, vagy hogy az országukban nem elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!